Stuit / stuitligging: het draaien van baby in stuitligging naar hoofdligging Catharina Ziekenhuis

Welke ligging baby?

Gevraagd door: Lara van Wassenaar  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (45 stemmen)

De achterhoofdsligging is volgens verloskundigen de ideale ligging voor je baby om in geboren te worden. Hierbij ligt je baby met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd voor, richting de buik van de moeder. De meeste baby's komen in deze positie terecht voor de geboorte, maar een klein percentage niet.

Hoe weet je de ligging van de baby?

Ligging van je kindje

Dit doet de verloskundige wederom door voorzichtig op verschillende plekken in je buik te drukken, ook wel de Leopold-handgrepen genoemd. Door te voelen hoeveel weerstand je buik op bepaalde plekken heeft, kan de verloskundige bepalen hoe je kindje ligt.

Waar voel je baby bij achterhoofdsligging?

De meest gunstige ligging voor de bevalling is de achterhoofdsligging. De meeste baby's gaan rond 32 weken met hun hoofd naar beneden liggen (hoofdligging). Als je baby met zijn achterhoofd in je bekken ligt en zijn kin richting zijn borst, ligt hij in achterhoofdsligging.

Hoe baby in juiste positie krijgen?

Een echte aanrader is een zitbal aan te schaffen. Daarop ga je actief zitten in een goede houding en ben je ook continu lichtjes in beweging. Op deze manier hangt je buik ontspannen en kan je kindje ook perfect in een goede positie met zijn hoofdje in je bekkenopening zakken.

Wat is een AAA ligging?

Tijdens de actieve fase van de baring ligt de foetus in 10-15 van de gevallen in achterhoofdsligging met het achterhoofd achter (aaa).

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ligt sterrenkijker?

De sterrenkijker houding betekent dat een baby wel met zijn hoofd naar beneden ligt, maar richting je navel kijkt, met zijn rug naar jouw rug toe.

Wat is een Geruptureerd AAA?

Een geruptureerd aneurysma van de aorta abdominalis (AAA) is een van de urgentste oorzaken van een acute buik. De beslissing om al dan niet te opereren moet dan ook snel genomen worden. In de meeste gevallen wordt er op de eer- stehulpafdeling een spoedechografie verricht.

Hoe kan je een baby laten draaien?

De baby draait zo naar een hoofdligging door een soort koprol. Met twee handen haalt de verloskundige of gynaecoloog de billen omhoog. Vervolgens duwt zij/hij met een hand om de billen en een hand om het hoofdje de baby naar een dwarsligging. Als de versie lukt, beweegt de baby daarna vanzelf verder naar hoofdligging.

Wat kun je zelf doen om de stuitligging te beïnvloeden?

Ga op handen en knieën zitten, breng je onderarmen plat op de grond, steun op je ellebogen en duw je billen omhoog. Rust met je hoofd op je armen en breng je bovenlichaam zo dicht mogelijk tegen de grond. Je kunt ook op je rug gaan liggen, met een kussen onder je billen en bekken.

Kun je je baby pletten in je buik?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Kun je voelen of je baby is ingedaald?

Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.

Hoe merk je dat je baby Indaalt?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Kun je zelf het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Hoe voelt het als je baby draait in je buik?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Hoe weet je of je baby dwars ligt?

Net als bij een stuitligging zal een echo worden gemaakt als er aan het eind van de zwangerschap een dwarsligging is geconstateerd. Deze echo wordt gebruikt om te kijken of er een aanwijsbare oorzaak is waarom je baby dwarsligt.

Hoe lang mag je je baby niet voelen?

Je gaat je baby steeds vaker voelen. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt.

Is een stuitbevalling gevaarlijk?

De kans op complicaties voor de moeder is bij een bevalling in stuitligging niet groter dan bij een bevalling in hoofdligging. Wel is er meer kans dat de gynaecoloog tijdens de bevalling besluit tot een keizersnede.

Hoe oud rolt een baby?

Er zijn twee manieren waarop je baby kan omrollen. Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden.

Kan baby nog draaien met 31 weken?

Dit gebeurt er met je baby als je 31 weken zwanger bent

Je baby zal nu ook bewegen als hij of zij geprikkeld wordt of opschrikken van harde geluiden. Deze week kan je kind zijn of haar definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij of zij straks nog draait.

Hoe stimuleer je omrollen baby?

Als je baby de beweging niet vanzelf maakt, kan je hem ook een handje helpen. Dit doe je door je baby op zijn linker zijkant te leggen, met de linkerarm omhoog gestrekt. Deze arm ligt nu niet in de weg voor de rol. Trek zachtjes aan de rechterarm zodat je baby omrolt.

Doet het pijn als baby draait?

Het duwen kan een naar gevoel geven en zelfs pijn doen. Als het te veel pijn doet, kun je altijd aangeven dat we moeten stoppen met de behandeling. De buik kan ook na het draaien wat gekneusd voelen. Na het draaien controleren we weer de hartslag van de baby.

Waarom draait baby niet?

een afwijking van het bekken of van de baarmoeder bij de moeder. de placenta die voor de baarmoederhals ligt (placenta previa) te veel of te weinig vruchtwater. een aangeboren afwijking bij de baby.

Wat is een TAAA operatie?

Operatie van de grote lichaamsslagader

Op die plek kan de aorta verwijd zijn. Dit heet thoraco-abdominaal aorta aneurysma (TAAA) of Verwijding van de lichaamsslagader. Om te voorkomen dat de wand van uw aorta openscheurt, moeten we het aneurysma uitschakelen met een operatie aan uw grote lichaamsslagader.

Wat is een TAAA?

Wat is een TAAA

TAAA staat voor: Thoraco Abdominaal Aorta Aneurysma (thorax= borstkas, abdomen= buikholte) Vanuit het hart loopt de grote lichaamsslagader, de aorta, door de borstkas en de buik. Vanuit de aorta takken weer allerlei andere slagaders af.

Waar zit een aneurysma?

Een aneurysma komt het vaakst voor in de buikslagader. Maar u kunt ook een aneurysma hebben in de slagaders in de borstkas, liezen, de knieholtes of naar de hersenen.

Volgende artikel
Wat merk je bij 4 weken zwanger?