How the Polio Vaccine (IPV and OPV) Works

Welke leeftijd polio vaccin?

Gevraagd door: dr. Helena Elberts M  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.2/5 (57 stemmen)

De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.

Welke vaccinaties op welke leeftijd?

Het Rijksvaccinatieprogramma start daarom vanaf de leeftijd van 3 maanden. Bij uitbraken van de betreffende ziektes in de omgeving wordt soms al gestart op de leeftijd van 4 weken. Ook bij reizen naar het buitenland kunnen baby's vanaf 4 weken zo nodig de eerste vaccinaties krijgen.

Hoe vaak poliovaccin?

Deze verplichte vaccinatie gebeurt volgens het basisvaccinatieschema op 8, 12 en 16 weken, 15 maanden en een herhaling in het eerste studiejaar. Vanaf de leeftijd van 16 jaar wordt nog eenmaal een herhalingsinenting aanbevolen indien je reist naar risicogebieden in Afrika en Azië. Nadien ben je levenslang beschermd.

Hoelang ben je beschermd tegen polio?

Vaccinatie met IPV geinactiveerd polio vaccin (geinactiveerd polio vaccin) biedt een goede en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen infectie met alle 3 de typen. Een gevaccineerd persoon die beschermd is tegen de ziekte, kan na contact met het virus anderen nog besmetten.

Hoe lang is een polio vaccinatie geldig?

Vaccinatie met DTP vaccin biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Ben je geboren na 1-1-1950 en heb je alle kindervaccinaties gehad? Dan is één herhalingsprik voldoende voor tien jaar bescherming.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je je niet laat vaccineren tegen polio?

Ouders die weigeren het verplichte vaccin te laten toedienen, riskeren een geldboete van maximaal 800 euro en een gevangenistraf van maximaal een maand.

Kun je als volwassene polio krijgen?

Polio wordt ook wel kinderverlamming genoemd al worden tegenwoordig ook volwassenen getroffen. Een deel van de getroffenen herstelt volledig. Bij anderen blijven meer of minder ernstige restverschijnselen bestaan.

Kun je polio krijgen als je gevaccineerd bent?

Wie krijgt polio? Als je bent gevaccineerd, ben je beschermd tegen alle 3 typen poliovirussen. Iemand die poliomyelitis heeft gehad is daarna alleen beschermd tegen infectie met dat type. Maar niet tegen toekomstige infecties met één van de overige 2 typen.

Welke vaccinaties heb ik als kind gehad?

Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.

Hoe kun je zien welke vaccinaties ik heb gehad?

Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.

Waar is polio vaccin verplicht?

Vaccinatie tegen polio is de enige verplichte vaccinatie voor alle kinderen in België. Dit vaccin is gratis als u het via Vaccinnet bestelt. De patiënt betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen.

Waar komt polio nog voor?

Van de oorspronkelijke poliovirussen, de wildtypen poliovirus type 1,2 en 3, komt nu alleen type 1 (WPV1) nog voor. Deze is alleen nog endemisch in Afghanistan en Pakistan. In 2022 zijn voor Afghanistan en Pakistan inmiddels 18 personen met polio gemeld door een besmetting met wildtype 1.

Hoe raak je besmet met polio?

Besmetting met poliomyelitis gebeurt van mens op mens. Het virus bevindt zich in de keel van besmette personen. Polio wordt overgedragen via hoesten en ontlasting. Via de ontlasting kan het in het drinkwater komen.

Welke vaccinaties kreeg je vroeger als kind?

Sinds 1957 worden kinderen in Nederland gevaccineerd volgens het rijksvaccinatieprogramma (RVP). Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest.

Welke vaccinaties krijg je als je 14 jaar oud bent?

Als je 14 wordt, krijg je een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Door de vaccinatie ben je 10 jaar beschermd. Het vaccin dat je krijgt, wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt.

Welke vaccinaties moet je herhalen?

Voor volwassenen:
  • Om de 10 jaar gedurende het hele leven: herhaling van het gecombineerd trivalent vaccin tegen difterie (kroep), tetanus (klem) en pertussis (kinkhoest).
  • Een inhaalvaccinatie voor MBR is aangeraden voor volwassenen die geboren zijn na 1970 en die geen of slechts 1 dosis van het vaccin gekregen hebben.

Waar kan ik mijn reis vaccinaties zien?

De vaccinaties die je bij de GGD hebt gekregen zijn opgeslagen in het digitaal dossier van die betreffende GGD. Tijdens het spreekuur kunnen de meeste GGD'en digitale gegevens ter plaatse oproepen tot 5-10 jaar terug. Vraag dan bij de GGD waar je eerder bent geweest je vaccinatiegegevens op.

Wat is de 10 jaars prik?

Jongens én meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Dat vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker. Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.

Welke prik bij 10 jaar?

In het jaar dat kinderen 10 jaar worden, krijgen ze automatisch een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie van de jeugdgezondheidszorg of een Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat geldt voor jongens én voor meisjes. Dat is zo sinds 2022. Na een halfjaar krijgen ze een uitnodiging voor de tweede (laatste) prik.

Hoe lang is polio besmettelijk?

Incubatietijd: Meestal 7-14 dagen (spreiding 3-35 dagen). Besmettelijke periode: Niet precies bekend, 2 -7 weken. Maatregelen: Bron- en contactonderzoek, zie ook LCI- Draaiboek Polio.

Hoe herken je de ziekte polio?

Kenmerken en symptomen

Polio geeft een licht 'griepachtig' ziektebeeld met niet-specifieke symptomen, zoals: malaise, moeheid, geprikkeldheid, hangerig gevoel, soms wat koortsig, vaak een wat pijnlijke keel, neusverkoudheid of lichte hoofdpijn. Klachten van het maagdarmstelsel kunnen ook voorkomen.

Hoe lang blijft het vaccin werkzaam?

Uw vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig na de basisserie (uw eerste prik of prikken). Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt er geen maximale geldigheid voor de basisserie van 270 dagen binnen de EU.

Kun je genezen van polio?

Er bestaat geen behandeling tegen polio, het enige preventieve middel is vaccinatie. Er is geen behandeling tegen polio. De ziekte kan alleen worden voorkomen door vaccinatie, die dus cruciaal is. De behandeling van personen met polio is enkel gericht op het verlichten van de symptomen.

Wat doet polio met je?

Verlammingsverschijnselen. Enkele dagen na de besmetting kunnen verlammingsverschijnselen optreden. Die doen zich slechts bij minder dan 1% van de geïnfecteerde personen voor. Het poliovirus tast willekeurige spieren aan.

Hoe wordt polio vaccin toegediend?

Poliovaccins zijn vaccins die worden gebruikt om de virale infectieziekte poliomyelitis (polio) te voorkomen. Er bestaan twee types: een geïnactiveerd poliovirus toegediend via injectie (IPV) en een verzwakt poliovirus toegediend via de mond oftewel oraal (OPV).