Hoe gebruik ik de pil?

Welke leeftijd beginnen met de pil?

Gevraagd door: Dylan Willemsen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (74 stemmen)

Vanaf welke leeftijd kan er worden gestart met de pil? De verschillende soorten anticonceptiepillen zijn officieel geregistreerd bij vrouwen vanaf de eerste menstruatie.

Kan je als 14 jarige aan de pil?

Stel je bent een meisje van 14 jaar en wilt aan de pil. Volgens de wet moeten je ouders daarvoor toestemming geven, maar jij wilt niet dat ze het te weten komen. Is de dokter verplicht hun iets te vertellen? Nee, dat hoeft niet.

Kan je als 15 jarige aan de pil?

Dat kan. Je kan zelf naar de huisarts gaan en een voorschrift vragen voor anticonceptie. Je huisarts heeft beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat hij of zij niet mag doorvertellen aan je ouders dat je langs geweest bent en wat je vraag was.

Kan je zomaar beginnen met de pil?

Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij de apotheek op kunt halen.

Hoe oud moet je zijn voor de prikpil?

Niet geschikt voor langdurig gebruik door vrouwen jonger dan 18 jaar: als de menstruatiecyclus nog niet gestabiliseerd is en de botten nog niet volgroeid zijn, is de prikpil geen geschikt anticonceptiemiddel.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat is beter de pil of prikpil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Wat kost de pil?

De kosten van de anticonceptiepil verschillen per merk, de goedkoopste is rond de 37 euro. Voor een aanvullende verzekering met dekking voor anticonceptie betaal je al snel 75 euro per jaar. Het is dus verstandig om uit te rekenen of het zin heeft om je voor anticonceptie aanvullend te verzekeren.

Hoeveel kom je aan door de pil?

Het is niet onmogelijk om aan te komen van de pil, maar het komt relatief minder vaak voor. In de weinige gevallen dat gewichtstoename werd gerapporteerd bleef dit onder de 2 kg. Er zijn natuurlijk veel redenen en omstandigheden waarom je van gewicht verandert, de pil is er maar één van.

Wat voor vragen stelt de dokter als je aan de pil wil?

Je arts zal wel vragen stellen over je medische en seksuele voorgeschiedenis, die belangrijk zijn om uit te zoeken wat voor jou een goede vorm van anticonceptie is. Die vragen kunnen gaan over geneesmiddelen die je neemt, je seksuele voorgeschiedenis en levensgewoonten zoals roken en voeding.

Wat gebeurt er met je lichaam als je begint met de pil?

De pil werkt door de aanmaak van lichaamseigen geslachtshormonen te onderdrukken. Vrouwen die synthetisch progesteron en oestradiol binnenkrijgen, gaan zelf minder van deze hormonen aanmaken. Het resultaat is dat zij geen pieken en dalen meer hebben zoals in een normale cyclus.

Hoeveel kost de pil 16 jaar?

Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het koninklijk besluit daaromtrent vandaag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd.

Heeft de pil invloed op de groei?

Inname van oestrogenen door pilgebruik zal het proces van sluiting van de groeikraakbeenschijven via het hoger beschreven mechanisme versnellen. Indien de groeikraakbeenschijven bijna gesloten zijn, zal het effect op de eindlengte minimaal zijn.

Is de pil onder 18 gratis?

Je betaalt hiervoor wel je eigen risico. Als je 17 jaar of jonger bent, betaal je geen eigen risico. Voor het plaatsen van een spiraaltje of een ander anticonceptiemiddel geldt alleen een eigen risico als dit wordt gedaan door een gynaecoloog. Bij plaatsing door de huisarts of verloskundige betaal je geen eigen risico.

Wat mag je als je 13 bent?

Als je 13 of 14 jaar bent, mag je alleen klusjes doen. Ook mag je helpen bij licht, niet-industrieel werk. Zoals helpen bij het vakken vullen in een winkel. Een aantal werkzaamheden is verboden als je 13 of 14 jaar bent.

Wat zijn de voor en nadelen van de pil?

Je kan bijwerkingen krijgen, zoals:
  • Misselijkheid.
  • Hoofdpijn.
  • Gespannen borsten.
  • Bloedingen tussendoor of 'doorbraakbloedingen'
  • Depressieve gevoelens.
  • Minder zin in seks of 'laag libido'

Wat is een goede lichte pil?

Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon. Lichte sub-50-pil: Bevat 30-37,5 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Cilest, Diane-35, Femodeen, Minulet, Marvelon, Microgynon 30, Stediril 30, Mini Pregnon, Ministat, Modicon, Neocon, Yasmin.

Hoe lang geen seks na pil vergeten?

Neem de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Maak de strip af. Gebruik de komende 7 dagen wel een condoom als je seks hebt. Heb je de pil weer 7 dagen achter elkaar geslikt, dan ben je weer beschermd.

Welke pil heeft de minste bijwerkingen?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.

Kan ik de pil gewoon bij de apotheek halen?

De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.

Kan je dunner worden door de pil?

Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest.

Wat is beter de pil of een spiraal?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.

Welke pil maakt je niet dik?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.

Is de pil vergoed?

De pil valt onder de basisverzekering voor vrouwen onder de 21. Let op: als je tussen de 18 en 21 bent geldt het eigen risico. Als je verder geen kosten maakt, betaal je de pil dus alsnog zelf.

Waarom moet de pil gratis?

Sinds 2011 wordt anticonceptie niet meer vergoed via het basispakket, omdat dit geen 'medische noodzaak' is - een argument dat artsen overigens bestrijden, immers veel mensen gebruiken bijvoorbeeld de pil ook vanwege hormonale motieven.

Hoeveel kost een staafje in je arm?

Een anticonceptiestaafje kost tussen de €120,00 en €140,00. Dit zijn de kosten voor het staafje en het plaatsen door de huisarts. Dit moet je in 1 keer betalen, maar je bent dan ook 3 jaar beschermd. Omgerekend betaal je dus €3,30 tot €3,90 per maand.

Vorige artikel
Waar staat verjaardag voor?