Bekkenpijn/bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap - Wat is het en wat zijn de symptomen?

Welke klachten na bevalling?

Gevraagd door: kand. Dylan Zowran von Ranzow D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (56 stemmen)

Klachten na de bevalling
  • Bekkenbodem- en buikspierklachten.
  • Bloedverlies.
  • Hechtingen.
  • Koortslip.
  • Kraamtranen.
  • Naweeën.
  • Psychische problemen.
  • Spierpijn.

Hoe lang klachten na bevalling?

Na ongeveer zes weken is de pijn voor iedereen wel weg, en zijn de wonden goed genezen. Heb je geen scheurtjes overgehouden aan de bevalling? Dan kan je na een week al van het beurse gevoel af zijn.

Hoe voelt een vrouw zich na de bevalling?

Misschien vind je het zorgen voor je baby ook heel spannend of komt de borstvoeding moeilijk op gang. Veertig tot tachtig procent van de vrouwen voelt zich in de dagen na de bevalling verdrietig, prikkelbaar, nerveus of kan niet goed slapen. Dat noemen we ook wel de babyblues.

Hoe lang rust houden na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Waar op letten na bevalling?

In deze periode is het goed zoveel mogelijk rust te geven aan je bekken en bekkenbodem. kom alleen uit bed om jezelf en je kindje te verzorgen. let er bij dagelijks activiteiten zoals draaien in bed, overeind komen en lopen goed op dat je rustig naar de buik ademt, zet de adem niet vast.

30 gerelateerde vragen gevonden

Waarom geen trap lopen na bevalling?

Je bekken en bekkenbodem zijn tijdens de bevalling fors opgerekt. Dit kun je zien als een flinke sportblessure. In deze periode is het goed zoveel mogelijk rust te geven aan je bekken en bekkenbodem. kom alleen uit bed om jezelf en je kindje te verzorgen; probeer daarbij traplopen tot een minimum te beperken.

Wat mag je niet eten na de bevalling?

Na de bevalling mag je in principe alles weer eten en drinken. Geef je borstvoeding? Het veiligst is om helemaal geen alcohol te drinken. Eventueel kun je één glas drinken, liefst direct na een voeding en minstens 3 uur vóór de volgende voeding.

Hoe lang geen trap lopen na bevalling?

Adviezen voor het bekken in de kraamperiode

De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!

Hoe lang bloed je na de bevalling?

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Hoeveel gewicht verlies je direct na de bevalling?

Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.

Wat is het pijnlijkste van de bevalling?

Buik, rug- en beenweeën

We weten nog niet goed hoe het komt dat er zulke verschillen zijn. Het kan voor een deel liggen aan de plaats waar de pijn zit. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen.

Wat is het pijnlijkste aan een bevalling?

Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.

Hoe lang na bevalling weer wandelen?

Luister vooral goed naar je lichaam, en dan zal je zelf het beste weten wanneer je na de kraamweek klaar bent voor de eerste wandeling. Wanneer is je baby klaar voor de eerste wandeling? Als je baby goed op gewicht is, gezond en zichzelf warm kan houden, is hij er klaar voor om voor het eerste naar buiten te gaan.

Hoe herken je baarmoederontsteking na bevalling?

Baarmoederslijmvliesontsteking ontstaat meestal tussen de vierde en tiende dag na de bevalling, maar kan ook later optreden. De symptomen zijn koorts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de volledige buik en een slecht ruikende vaginale afscheiding.

Wat gebeurt er met je lichaam na een bevalling?

In de 3 à 4 dagen na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Dit zijn lichte tot hevige krampen die ervoor zorgen dat jouw baarmoeder weer de normale vorm aanneemt. Je verliest slijm en bloed, vergelijkbaar met een forse menstruatie: kraamvloed (lochia).

Hoe voelt naweeën?

Naweeën voelen aan als een knagende, soms krampachtige pijn in uw onderbuik of -rug, een beetje te vergelijken met menstruatiepijn. Naweeën komen minder voor na een eerste bevalling, maar vaker naarmate het om een volgende bevalling gaat.

Hoe lang na de bevalling mag je naar huis?

Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.

Hoe voelt een verzakking na bevalling?

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Wat te drinken na bevalling?

Water en kruidenthee voegen vocht toev aan het lichaam en kokoswater werkt enorm dorstlessend. Probeer niet teveel vocht onttrekkend drinken binnen te krijgen zoals frisdrank, cafeïne houdende dranken, sappen en theïne bevattende dranken. Lees ook: Jouw buik na de bevalling: wat kan je verwachten?

Wat eten om melkproductie te verhogen?

Het gebruik van voedingsmiddelen om de melkproductie te stimuleren wordt steeds vaker aangemoedigd onder voedende moeders. Populaire producten zijn borstvoedingstheeën, kruidencapsules, havermout en diverse soorten noten.

Wat is goed om te eten in de kraamweek?

Omdat je bij een bevalling altijd bloed verliest, heeft je lichaam extra ijzer nodig. Dit vind je vooral in rood vlees, granen en groene groenten. Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten.

Waarom niet fietsen na bevalling?

Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten. Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.

Waarom mag een baby de eerste week niet naar buiten?

Baby's zijn klein en kwetsbaar, en hebben meer moeite met het behouden van hun lichaamstemperatuur. Ga gewoon weer naar binnen als je twijfelt. Je zult zien dat je na een aantal weken beter aanvoelt wat je kindje nodig heeft qua kleding. Veel plezier buiten: geniet ervan!

Hoeveel slapen na bevalling?

Doorslapen voor een baby is 5 à 6 uur slaap achter elkaar. Bij borstvoeding zijn nachtvoedingen goed voor het op gang komen en blijven van de melkproductie. Na de eerste weken wordt een kind wakkerder en soms onrustiger. Probeer je leven aan te passen aan het tempo van je kind.

Hoe lang moet je spoelen na bevalling?

Zolang je bloedverlies hebt, spoel je met lauwwarm water na elk toiletbezoek. Dat kan met een drinkbus met sportdop, of met een 'postnatale sproeier'.