Wat is osteopathie? hoe behandelt een osteopaat? en met welke klachten ga je naar een osteopaat toe?

Welke klachten behandelt een osteopaat?

Gevraagd door: ds. Annabel dos Santos PhD  |  Laatste update: 28 november 2023
Score: 4.6/5 (8 stemmen)

  • Nekklachten.
  • Rugklachten.
  • Schouderklachten.
  • Slaapproblemen.
  • Spierblessures.
  • Stress.
  • Vermoeidheid.
  • Whiplash.

Waarom ga je naar een osteopaat?

Deze geneeswijze richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn, rugpijn of buikpijn. Maar ook met psychische klachten, concentratieproblemen, ontwikkelingsproblemen of een zwangerschapswens kun je bij een osteopaat terecht.

Wat doet een osteopaat allemaal?

Een osteopaat brengt alle blokkades en bewegingsbeperkingen in kaart die verband houden met de klacht. Wanneer de oorzaak van de klacht duidelijk is zal de osteopaat deze behandelen door middel van spiertechnieken, mobilisaties en eventueel manipulaties.

Wat kan ik verwachten als ik naar een osteopaat geweest ben?

Vaak treedt een onmiddellijke verlichting van de pijn op en ervaart men een grotere beweeglijkheid. Soms duurt het enkele dagen (2 à 5) voor uw lichaam reageert en het effect van de behandeling duidelijk wordt. In dit geval kunnen er een paar behandelingen noodzakelijk zijn om de pijn volledig te laten verdwijnen.

Wat onderzoekt een osteopaat?

Kortom, als osteopaat onderzoekt Eric altijd de verschillende bewegingssystemen (organen, zenuwstelsel en bewegingsapparaat) van het lichaam en gaat daar aan het werk waar hij de oorzaak aantreft. Na het onderzoek vertelt hij wat zijn bevindingen zijn en maakt een aanvang met de behandeling.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een fysiotherapeut?

Fysiotherapie concentreert zich voornamelijk op “Waar doet het pijn”. Osteopathie richt zich voornamelijk op “Waarom doet het daar pijn”. Zodoende bestrijdt een fysiotherapeut veelal symptomen waardoor klachten blijven bestaan. Een osteopaat werkt aan het vinden en behandelen van de oorzaak.

Is osteopathie bewezen effectief?

Hieruit blijkt dat het merendeel van de patiënten een osteopaat consulteert voor klachten van het bewegingsapparaat (in hoofdzaak rug- en nekklachten) en dat de osteopathie een bewezen effectiviteit heeft voor deze lage rug- en nekklachten. Bijkomend wetenschappelijk onderzoek is uiteraard noodzakelijk.

Waarom veel water drinken na osteopathie?

Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.

Wat niet doen na osteopaat?

Te vermijden. Het wordt afgeraden om de eerste drie dagen na de osteopathische behandeling zware inspanningen te leveren. Zo dienen sporten, zware voorwerpen tillen en stevige arbeid vermeden te worden. Het lichaam moet de tijd krijgen om de osteopathische correcties te integreren.

Hoe snel resultaat na osteopaat?

Osteopathie werkt vaak snel. Bij de meeste klachten zal osteopathie binnen 3 tot 5 behandelingen een duidelijke verbetering geven. Klachten die al jaren bestaan hebben soms wat meer tijd nodig. Bij onvoldoende resultaat adviseren we om weer contact te zoeken met de huisarts of een andere hulpverlener.

Wat kost een osteopaat per uur?

Osteopathie valt onder alternatieve geneeswijzen

Een consult kost gemiddeld tussen de 90 en 100 euro.

Kan een osteopaat kraken?

Het kraken van gewrichten (manipuleren)

Dit manipuleren is één van behandelmethodes die binnen de osteopathie kan worden gebruikt. Het geluid, het “kraken”, ontstaat door een drukverschil die optreedt wanneer er bij een manipulatie meer ruimte ontstaat tussen de gewrichtsoppervlakken.

Hoe vaak moet je naar een osteopaat?

De frequentie van de behandelingen ligt tussen 1 week tot een maand. Je lichaam heeft deze tijd nodig om tot een goed herstel te komen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal herstel te bereiken. Ik streef naar een 3 tot 4 aantal behandelingen waarin er duidelijk een verbetering moet zijn.

Wat is beter chiropractor of osteopaat?

Osteopathie is meer holistisch van aard en richt zich op lichaamsfuncties zoals circulatie en spijsvertering. Een chiropractor kan oefeningen en stretches op maat maken om specifieke gebieden van pijn of letsel aan te pakken. Een osteopaat gebruikt manipulatie om de algehele functie te verbeteren.

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een manueel therapeut?

Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam. Manuele therapie beperkt zich tot botten, gewrichten en de spieren (het bewegingsapparaat). Osteopathie behandelt zowel het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel als het zenuwstelsel én behandelt holistisch.

Wat doet een osteopaat bij stress?

Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)

Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans.

Is osteopaat gezond?

Osteopathie is een veilige behandelmethode. Gezien er zo goed als geen schadegevallen zijn is de burgelijke aansprakelijkheidsverzekering van een Belgische osteopaat één van de laagste van het medische corps. Gezien het zeer geringe aantal ongevallen is er ook weinig onderzoek hierrond gevoerd.

Waarom moe na osteopaat?

Het is heel gebruikelijk om moe te zijn na de behandeling; vooral voor mensen die adrenaline hebben gebruikt en wiens lichaam door de behandeling erkent dat het veel werk te doen heeft om de problemen op te lossen. (Andere mensen voelen zich soms energieker na een behandeling; het hangt er allemaal van af.)

Is osteopaat veilig?

Is osteopathie veilig? Osteopathie is absoluut veilig. Osteopaten worden opgeleid om niet alleen de oorzaken van een een ziekte of klacht op te sporen en te behandelen, maar ook om signalen van onderliggende ziektes en aandoeningen te herkennen. In dergelijk geval zal de osteopaat de behandeling stopzetten.

Hoeveel dagen rust na osteopaat?

Mag ik sporten na een behandeling? Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet.

Kunnen klachten verergeren na osteopathie?

Vele ervaren snel een pijnverlichting na de behandeling maar soms kunnen de klachten even toenemen. Afhankelijk van je conditie en vermogen tot herstel is de bijkomende last van korte duur maar het kan ook even aanhouden. Rust en zelfzorg is dan sterk aangewezen.

Kan osteopaat helpen bij spierpijn?

Bij pijn of overbelasting van een gewricht of spier kan de oorzaak zich lokaal bevinden: je hebt te fanatiek gesport, te zwaar getild, herhaaldelijke bewegingen gemaakt of een verkeerde houding aangenomen. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem.

Is een osteopaat een dokter?

Neen, een osteopaat is geen arts. De meeste osteopaten zijn van vooropleiding kinesitherapeut en hebben dan een 3 tot 5-jarige opleiding gevolgd om een gediplomeerd osteopaat (D.O.) te worden. Enkel in Gent kan men ook een voltijdse opleiding volgen om zonder vooropleiding het diploma osteopathie te behalen.

Hoe lang werkt behandeling osteopaat door?

Behandelduur. Elke behandeling is een aanzet voor het lichaam om uiteindelijk zelf het evenwicht te herstellen. Om dit mechanisme zijn werk te laten doen, zitten er meestal 2 tot 4 weken tussen de behandelingen. Wanneer klachten verminderen (meestal na 3 behandelingen) wordt de tussenliggende periode 4 tot 6 weken.

Hoe lang duurt een sessie bij de osteopaat?

Een osteopathische behandeling duurt doorgaans 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de aard van de klacht en de behandelingsbenadering.