er zit misschien salmonella in 5 producten van 't chocolademerk Kinder

Welke Kinder eieren hebben salmonella?

Gevraagd door: mr. Elena Rijks BA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (63 stemmen)

150 salmonella-infecties in Europa gelinkt aan Kinder Surprise-eieren. De ECDC heeft tot nog toe 150 meldingen ontvangen over salmonella-infecties in Europese landen, meldt de Europese gezondheidsdienst dinsdag.

Welke Kinder producten bevatten salmonella?

In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs. De populaire chocolade-eieren worden in ons land gemaakt, in Aarlen.

Is salmonella gevaarlijk voor kinderen?

Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting. De kans bestaat dat zij een vochttekort oplopen, dat zonder medische begeleiding levensbedreigend kan worden.

Welke datum salmonella Kinder?

De tijd die tussen de productie en verkoop van de chocola zit, bedraagt namelijk ongeveer 60 dagen. De eerste bevestigde salmonellabesmetting op 21 december 2021 kan daarom niet direct gelinkt worden aan de waargenomen salmonellabacterie in de melktank in diezelfde maand.

Welke kinder chocola salmonella?

Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.

18 gerelateerde vragen gevonden

Welke kinder chocola niet eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.

Welke temperatuur dood salmonella?

De Salmonellabacterie, die te bestrijden is met medicijnen, kan eenvoudig gedood worden. Dit komt doordat de bacterie niet kan blijven leven bij temperaturen boven de 65 graden Celsius. In dit geval kan je een Salmonella voedselinfectie vrij makkelijk voorkomen.

Kan je van salmonella dood gaan?

Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden. Dit komt niet vaak voor, maar bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

Hoe herken je salmonella vergiftiging?

Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.

Hoe kom je van salmonella af?

De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.

Welk soort gevaar is de bacterie salmonella?

Mensen kunnen besmet raken met deze bacterie. Meestal via voedsel, en soms ook door dieren. Veel mensen in Nederland krijgen een darminfectie door salmonella. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ziek.

Welke Kinder producten niet eten?

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren

Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.

Hoe weet je dat je een voedselvergiftiging hebt?

Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.

Hoe lang voor symptomen salmonella?

Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.

Wat zijn de symptomen van legionella?

Wat zijn de verschijnselen van veteranenziekte? De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie. Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na besmetting. De ziekte begint meestal met verkoudheid, hoest, koorts en spierpijn.

Hoe lang blijft salmonella leven?

De salmonellabacterie kan buiten het dier lang in leven blijven. In de drijfmestopslag bijvoorbeeld, kan de bacterie enkele maanden overleven; in water nog langer. Binnen het besmette bedrijf vindt besmetting vooral plaats door direct contact tussen de dieren en door contact met mest van besmettelijke dieren.

Hoe komt er salmonella in een ei?

Salmonella in eieren

Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.

Wat doodt bacteriën?

Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.

Welke temperatuur gaat legionella dood?

Kan ik met een gerust hart onder de douche? Ja dat kan, als de temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 55°C. Bij tempera- turen boven de 55°C wordt de bacterie gedood.

Welke temperatuur geen legionella?

Temperaturen waar legionella niet tegen kan

In te koud water of te warm water kan legionella niet overleven. In water kouder dan 25 graden Celsius overleeft de legionellabacterie wel, maar kan deze zich niet vermenigvuldigen. Met temperaturen vanaf 55 tot 60 graden sterft de bacterie af.

Welke temperatuur legionella?

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken.

Welke kinder chocolade mag je eten?

Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22. Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22. Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22. Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

Welke kinder chocolade weggooien?

De producten die uit de schappen zijn gehaald:
  • Kinder Surprise (alle verpakkingen)
  • Kinder Schokobons.
  • Kinder Schokobons WHITE.
  • Kinder Happy Moments.
  • Kinder Mix Advent Calendar.
  • Kinder Mix Peluche.
  • Kinder Surprise Maxi.

Welke kinder chocolade terug?

Ook Nederlandse consumenten wordt nu geadviseerd de bewuste chocolade niet te eten en voor terugbetaling contact op te nemen met de klantenservice. Naast Kinder Surprise gaat het om Kinder Schokobons, Kinder Happy Moments, een adventkalender en Mix Peluche.

Wat moet je doen als je een voedselvergiftiging hebt?

Bij voedselvergiftiging kun je de volgende tips gebruiken:
  1. Drink voldoende water en bouillon om uitdroging te voorkomen. ...
  2. Neem voldoende rust.
  3. Als je veel last hebt van diarree, kun je diarreeremmers kopen bij de drogist of apotheek.
  4. Probeer te blijven eten en eet gezond.

Vorige artikel
Hoe hoog ligt je baarmoeder?