Which cheese can I eat during pregnancy?

Welke kaasfondue zwanger?

Gevraagd door: Ceylin Jansz Muskus te Pasque  |  Laatste update: 8 december 2023
Score: 4.1/5 (16 stemmen)

Het antwoord is ja, mits je een alcoholvrije variant kiest. Kaasfondues worden voldoende verhit waardoor actieve bacteriën gedood worden. Daarnaast is lang niet elke kaasfondue bereid met rauwmelkse kaas.

Welke kaasfondue mag je als je zwanger bent?

Je vraagt je dus waarschijnlijk of je wel of geen kaasfondue kunt eten tijdens de zwangerschap. Je mag kaasfondue gewoon eten, mits er geen alcohol in zit. Altijd even de ingrediënten checken bij kaasfondue uit de supermarkt dus!

Hoe weet ik of kaas gepasteuriseerd is?

Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.

Welke kaas mag een zwangere vrouw eten?

Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten. Ook als deze gemaakt zijn van rauwe melk. Vanwege de zuurgraad in deze harde kazen kan de listeria bacterie hier niet in groeien.

Hoeveel alcohol zit er in kaasfondue?

De verhouding kaas/wijn is ongeveer 2:1 Dus bij 150 gram kaas 75 milliliter (0,75 deciliter) wijn. De meeste recepten hebben een iets ruimere hoeveelheid wijn, de kaasfondue wordt iets dunner en er is iets meer bindmiddel nodig, maar de fondue is minder machtig.

32 gerelateerde vragen gevonden

Is kaasfondue gepasteuriseerd?

Kaasfondues worden voldoende verhit waardoor actieve bacteriën gedood worden. Daarnaast is lang niet elke kaasfondue bereid met rauwmelkse kaas. Dit geldt ook voor onze kaasfondues. Je kunt tijdens het bestelproces aangeven dat je graag alcoholvrije kaasfondue wilt ontvangen.

Wat moet je niet drinken bij kaasfondue?

Een stevige rode dessertwijn bij kaasfondue smaakt echt anders dan wanneer u hem als wijn bij een kaasplankje drinkt. Dit komt namelijk door de gesmolten kaas in de kaasfondue, die al snel vettig op de tong voelt. Het hoge tanninegehalte in rode wijn, zorgt dat dit niet lekker combineert als wijn bij kaasfondue.

Waarom geen basilicum tijdens zwangerschap?

De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Feta, witte en Mediterrane kaas

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Welke pizza mag je eten als je zwanger bent?

Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.

Welke kaas is niet gepasteuriseerd?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

Hoe groot is de kans op Listeria?

De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Zwangere vrouwen

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Wat als je rauwe kaas eet tijdens zwangerschap?

Dit is anders bij kaas die van rauwe melk wordt gemaakt. Rauwmelkse kaas kan daardoor de listeria-bacterie bevatten. Deze bacterie kan leiden tot listeriose en dat is een infectie die schadelijk kan zijn voor je baby. Overigens kun je kaas van rauwe melk wel eten als je deze alsnog verhit.

Is Cheddar kaas gepasteuriseerd?

Cheddar is een harde kaas bereid uit gepasteuriseerde koemelk. Er zijn drie soorten Cheddar verkrijgbaar: wit, rood en low-fat.

Wat mag je absoluut niet eten als je zwanger bent?

Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.

Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?

Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.

Kan je mascarpone eten als je zwanger bent?

Wat is sowieso veilig? Alle kazen waar geen rauwe melk of au lait cru op staat. Boursin, cottage cheese, crème fraîche, roomkaas, kwark, mascarpone, MonChou, Paturain, Philadelphia, ricotta, smeerkaas. Gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk, alle melk in de supermarkt.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Welke desserts mag je niet eten als je zwanger bent?

Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!

Welke kruiden mag je niet eten als je zwanger bent?

Kruiden tijdens zwangerschap

Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.

Waarom geen cola bij kaasfondue?

Een combi die de Zwitsers ooit hebben uitgevonden, want cola bij de kaasfondue gaat klonteren in de maag, waar thee juist de spijsvertering bevordert.

Waarom mislukt een kaasfondue?

Hoe voorkom je dat kaasfondue mislukt? Het geheim van een goede kaasfondue zit hem in het gebruik van een beetje zetmeel. Het kan zijn dat de kaasfondue draderig wordt, klonten krijgt of dat er een olieafscheiding ontstaat. Door het toevoegen van wat bloem of maïzena kun je dit voorkomen.

Welke kant en klare kaasfondue is lekker?

Test kant-en-klare kaasfondue: de uitslag
  1. Fondue l'Original Hardegger (PLUS) - cijfer 8,1.
  2. Kaltbach Fondue (verkrijgbaar bij speciaalzaken) - 7,3.
  3. Fondue Suisse Tradition (Jumbo) - 4,5.
  4. Emmi Fondü original (Algemeen verkrijgbaar o.a. bij Albert Heijn) - 4,5* (hetzelfde cijfer als nr. ...
  5. Zwitserse kaasfondue (Aldi) - 3,5.

Volgende artikel
Kan je een verzakking zelf voelen?