Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Welke kaas mogen zwangere vrouwen niet eten?

Gevraagd door: dr.h.c. Justin van de Darnau  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (64 stemmen)

Rauwmelkse kazen, ofwel kazen au lai cru, moet je vermijden tijdens de zwangerschap. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze kazen gemaakt van rauwe melk, oftewel melk die niet gepasteuriseerd. Hierdoor is er een risico dat de listeria bacterie achterblijft in de melk en dus in de kaas.

Is Goudse kaas gepasteuriseerd?

Mozzarella (ook mozzarella di bufala) en harde kazen, zoals de Hollandse Goudse kaas, geitenkaas of de Italiaanse Parmezaanse kaas, worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en mag je gewoon eten als je zwanger bent. Ook de harde kazen van Vergeer Holland worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en zijn dus veilig.

Welke kaas wordt gemaakt van rauwe melk?

Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.

Is mozzarella rauwmelkse kaas?

Mozzarella tijdens je zwangerschap

Mozzarella wordt zowel van buffelmelk als koeienmelk gemaakt. Beide varianten mozzarella worden gemaakt van verhitte melk. Tijdens de bereiding wordt de kaas verhit met water van tenminste 95 graden Celsius om de juiste structuur te krijgen.

Is burrata gepasteuriseerd?

Burrata kan je veilig eten als je zwanger bent. Deze romige mozzarella wordt in Nederland vrijwel altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De melk wordt voor gebruik tot meer dan 70°C verhit, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden bestreden.

32 gerelateerde vragen gevonden

Is burrata rauwe kaas?

Burrata kan van zowel gepasteuriseerde als rauwe melk gemaakt zijn. Het is een verse kaas die niet gerijpt is. Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie.

Is buffelmozzarella gepasteuriseerd?

De originele Italiaanse mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk. Je kunt zowel mozzarella van koemelk als buffelmozzarella eten tijdens de zwangerschap, zolang de melk maar is verhit, oftewel gepasteuriseerd. Hierdoor worden bacteriën, zoals de listeriabacterie, onschadelijk gemaakt.

Kun je mozzarella rauw eten?

Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.

Waar zit rauwe melk in?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

Is Parmezaanse kaas van rauwe melk?

Parmezaanse kaas is een Italiaanse harde kaas, die gemaakt is van verhitte koemelk. Harde kazen zijn over het algemeen veilig om te eten. Vanwege de zuurgraad in de kaas kunnen schadelijke bacteriën hierin namelijk niet overleven.

Is jonge kaas gemaakt van rauwe melk?

Welke kaas is gemaakt van rauwe melk? De meeste kazen die je in de supermarkt koopt zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Ook hüttenkäse, geitenkaas en feta. En meestal ook de verpakte buitenlandse kazen als brie, camembert en roquefort.

Hoe herken je rauwmelkse kaas?

Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk.

Is boerenkaas gemaakt van rauwe melk?

Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.

Hoe weet je of geitenkaas gepasteuriseerd is?

Geitenkaas die je niet kunt eten tijdens je zwangerschap, herken je doordat er 'au lait cru' of 'rauwe melk' vermeld staat in de ingrediëntenlijst. Koop jij je kaas bij de kaasboer, vraag dan of de kaas is bereid met gepasteuriseerde melk. Door de verhitting (pasteuriseren) worden bacteriën in de kaas gedood.

Is Grana Padano kaas gepasteuriseerd?

Of het product gepasteuriseerd is? Dit vind je op de verpakking terug! Daarnaast zijn de volgende kazen ook veilig: blok kazen, parmezaanse kaas (grana padano), cottage cheese, mozzarella, feta, ricotta & halloumi.

Is rauwmelkse kaas gevaarlijk?

Rauwmelkse kaas kan listeriabacteriën bevatten. Deze bacterie kan leiden tot listeriose en deze infectie kan schadelijk zijn voor de baby. Het is als zwangere vrouw daarom belangrijk dat je goed oppast met rauwmelkse kaas, want deze kan de listeriabacterie bevatten.

Waar kan ik rauwe melk kopen?

Rauwe melk kopen en bewaren

Rauwe melk kun je alleen bij de boer halen. Als je rauwe melk hebt gekocht, zorg dan dat je het zo snel mogelijk gekoeld bewaart: in de koelkast dus. Soms kun je de melk kopen in een melkautomaat op de boerderij. Je kunt het ook bestellen op internet.

Is feta rauwmelkse kaas?

Feta tijdens je zwangerschap

Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.

Hoe weet je of mozzarella nog goed is?

Ook kan de kaas – die er wit uit hoort te zien – verkleuren of schimmelvlekjes vertonen. Bij normale kaas kun je de beschimmelde stukjes wegsnijden en de rest nog op eten, maar bij zachte kazen kan dit niet. Je moet een mozzarella dan ook weggooien als er beschimmelde plekjes op zitten.

Wat is het verschil tussen gewone mozzarella en buffelmozzarella?

De mozzarella die gemaakt is van koemelk heeft een gelere kleur dan de buffelmozzarella. Buffelmelk is van nature een stuk witter dan koemelk en de kaas heeft daardoor een porselein-achtige kleur.

Is mozzarella altijd van Buffel?

De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur.

Is buffelmozzarella lactosevrij?

Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij 'gewone' mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk.

Is mozzarella gefermenteerd?

Voor mozzarella wordt als grondstof gethermiseerde of gepasteuriseerde melk gebruikt. Thermiseren gebeurt bij 65 graden Celsius in plaats van 72 graden Celsius, waardoor niet alle smaakmakende bacteriën worden gedood. De buffel- of koemelk wordt eerst gestremd met behulp van stremsel.

Kan mozzarella in de diepvries?

Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.