Welke kaas moet ik vermijden tijdens de zwangerschap?
Gevraagd door: dr.h.c. Tijmen Wagenvoort | Laatste update: 2 juli 2025Score: 4.9/5 (72 stemmen)
Ongepasteuriseerde kazen, ook bekend als rauwmelkse kazen, zijn niet geschikt tijdens de zwangerschap. Deze kazen kunnen listeriabacteriën bevatten, die een risico kunnen vormen voor jou en je ongeboren kind. Kazen die niet mag eten tijdens je zwangerschap zijn kazen die gemaakt zijn van rauwe melk.
Welke kazen kan ik beter vermijden tijdens mijn zwangerschap?
Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten. Ook als deze gemaakt zijn van rauwe melk. Vanwege de zuurgraad in deze harde kazen kan de listeria bacterie hier niet in groeien.
Welke kazen mag ik niet eten tijdens de zwangerschap?
Welke kaas mag je niet eten als je zwanger bent? Zachte kazen gemaakt van rauwe melk kun je tijdens je zwangerschap beter laten staan. Op het etiket staat dan 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk'. Dat is verplicht.
Welke kaas is niet gepasteuriseerd?
Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Mag ik gouda kaas eten tijdens mijn zwangerschap?
Mozzarella (ook mozzarella di bufala) en harde kazen, zoals de Hollandse Goudse kaas, geitenkaas of de Italiaanse Parmezaanse kaas, worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en mag je gewoon eten als je zwanger bent. Ook de harde kazen van Vergeer Holland worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en zijn dus veilig.
Hoe weet ik of kaas gepasteuriseerd is?
Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.
Is AH kaas gepasteuriseerd?
Wat is Nutri-Score? Cantal AOP is een gepasteuriseerde kaas gerijpt voor een periode van ca 4 tot 5 maanden. De kaas heeft een intens en kruidig karakter door de zoutkristallen krijgt de kaas een lekkere bite.
Welk fruit mag je niet eten tijdens zwangerschap?
De 3 vruchten die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap zijn ananas, blauwe druiven en groene papaja. Ananas wordt vaak afgeraden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap omwille van de aanwezigheid van een bepaald enzym, namelijk bromelaïne.
Is Griekse yoghurt goed voor zwangerschap?
Eet iets meer eiwitten om je te verzadigen. Denk hierbij aan Franse kwark, Skyr, of Griekse Yoghurt. Het is goed voor de opbouw van cellen en voor de laatste groeispurt van je kindje.
Welke kaas valt onder rauwe kaas?
Rauwmelkse kaas, ook wel niet gepasteuriseerde kaas, is kaas die gemaakt is van melk die niet verhit is voordat het tot kaas werd verwerkt.
Wat mag een zwangere vrouw niet eten?
- Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling, bokking of haring; zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking.
- Vis of schaaldieren die niet gaar zijn zoals oesters en sint- jakobsschelpen.
- Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis en snoek.
Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Welke kaas mogen zwangere vrouwen eten?
Ja, als je zwanger bent mag je kaas eten, maar met een belangrijke voorwaarde: de kaas moet gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melk is tijdens het productieproces verhit tot minimaal 72 tot 95 graden Celsius. Daardoor worden schadelijke bacteriën, zoals de listeriabacterie, gedood.
Waarom geen basilicum tijdens zwangerschap?
Deze kruiden beperken tijdens je zwangerschap
Basilicum: heeft een baarmoeder stimulerende werking, daarom alleen met mate gebruiken als keukenkruid. Kan wel tijdens de bevalling. Kaneel: hoge doseringen vermijden vanwege de baarmoeder stimulerende eigenschappen.
Welke pizza als je zwanger bent?
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
Is komkommer gezond als je zwanger bent?
Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam behoefte aan hydratatie en essentiële voedingsstoffen. Komkommers zijn een perfecte aanvulling op je dieet dankzij hun hoge watergehalte en lage calorieën.
Wat is het beste ontbijt voor zwangere vrouwen?
- Groene smoothie van spinazie, bleekselderij, banaan en blauwe bessen.
- Pancakes met havermout, banaan en aardbeien met kwark als topping.
- Geroosterde volkoren boterham met kaas, een gekookt ei en avocado.
- Havermoutpap (havermout, havermelk, appel, banaan, rozijnen, kaneel).
Is Griekse yoghurt goed om zwanger te worden?
Griekse yoghurt is gemakkelijk in je dieet op te nemen als onderdeel van het ontbijt en zit boordevol vitamine D en calcium – twee voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid . Volgens een onderzoek is calcium 'essentieel voor de gezondheid van vrouwen vóór de conceptie'.
Welke groente mag niet zwanger?
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Is avocado gezond als je zwanger bent?
De voordelen van avocado's voor zwangere vrouwen
Avocado's zijn bijzonder rijk aan onverzadigde vetzuren en foliumzuur (vitamine B9), dat cruciaal is voor de neurologische ontwikkeling van toekomstige kinderen.
Welke mayonaise mag je als je zwanger bent?
Zelfgemaakte mayonaise op basis van rauwe eieren moet vermeden worden tijdens de zwangerschap. Geef dan liever de voorkeur aan industriële alternatieven op basis van gepasteuriseerde eieren of kies voor versies zonder eieren zodat je het risico op salmonellose en andere voedingsrisico's drastisch vermindert.
Is het veilig om warme brie te eten tijdens de zwangerschap?
Zachte kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.
Is mozzarella veilig om te eten tijdens de zwangerschap?
Geniet gerust van mozzarella en andere kaassoorten tijdens de zwangerschap als deze van gepasteuriseerde melk is gemaakt. Zo weet je zeker dat je de listeria en andere bacteriën op afstand houdt.
Wat zijn rauwe kazen?
Rauwmelkse kaas wordt gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. De melk wordt dus niet verhit tot het gebruikelijke pasteurisatiepunt, zodat alle natuurlijke enzymen en smaakstoffen behouden blijven. Deze natuurlijke enzymen in ongepasteuriseerde melk dragen bij aan een complexere en vollere smaak.
Hoeveel dagen rust na punctie?
Wat is het belastingvoordeel voor kinderen jonger dan 3 jaar?