True or False: Pregnant women should avoid all soft cheeses

Welke kaas mag een zwangere vrouw niet eten?

Gevraagd door: Jinthe van Hoevel en van Zwindrecht  |  Laatste update: 14 december 2023
Score: 4.1/5 (50 stemmen)

Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.

Wat voor kaas mag je niet als je zwanger bent?

Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.

Hoe weet je of kaas gepasteuriseerd is?

Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Feta, witte en Mediterrane kaas

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Welke kazen zijn rauw?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

28 gerelateerde vragen gevonden

Waarom geen basilicum tijdens zwangerschap?

De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.

Welke pizza mag je niet eten als je zwanger bent?

Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.

Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?

Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.

Is spinazie goed als je zwanger bent?

Vegetarische pasta met romige spinazie

Natuurlijk is spinazie ontzettend goed voor een zwangere vrouw vanwege het hoge ijzer gehalte.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.

Welke mayonaise mag je eten als je zwanger bent?

Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.

Wat mag je op brood als je zwanger bent?

Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.

Is Monchou gepasteuriseerd?

Monchou is een roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk: je mag het dus gerust eten als je zwanger bent. Gepasteuriseerd betekent dat de melk is verhit tot minimaal 70 graden waardoor de listeria bacterie die er wellicht in de melk kan zitten, wordt gedood.

Waarom geen zalm tijdens zwangerschap?

Rauwe zalm als je zwanger bent

In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.

Welke kazen niet gepasteuriseerd?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

Waarom geen ongepasteuriseerde kaas zwanger?

Zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listeria zit in producten die lang worden gekoeld en zonder verhitting worden gegeten. Rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke- en plantaardige producten vormen een risico en kunnen besmet zijn.

Welk fruit kun je het beste eten als je zwanger bent?

Alle vers fruit is gezond. Kies volop uit volgende soorten: zachte vruchten: bes, aardbei, druif,… steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines.

Wat zeker eten als je zwanger bent?

Gezond eten is:
  • veel groente en fruit.
  • veel volkoren producten, zoals volkoren brood en volkoren pasta en zilvervliesrijst. ...
  • minimaal 1 keer per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen of kikkererwten.
  • elke dag een handvol ongezouten noten.
  • elke dag 4 glazen melk, yoghurt of kwark.

Is broccoli goed voor zwangerschap?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten. Zorg er wel voor dat je het goed wast. Daarnaast zijn broccoli, witlof, bloemkool, spruitjes en witte kool echte aanraders omdat ze boordevol antioxidanten zitten.

Welke voeding niet eten zwanger?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent? Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose.

Is melk gezond als je zwanger bent?

Melk en melkproducten hebben een hoge 'nutriëntendichtheid': ze leveren veel belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen, en relatief weinig calorieën. Voor zwangeren is zuivel een belangrijke bron van calcium. Calcium is bijvoorbeeld nodig voor de opbouw van de botten van de baby.

Wat moet je niet doen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
  • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
  • Zware dingen tillen.
  • Knellend ondergoed dragen.
  • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
  • Kattenbak verschonen.
  • Zonder handschoenen tuinieren.
  • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
  • Alcohol drinken.

Is AH mozzarella gepasteuriseerd?

Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit gepasteuriseerde koemelk. Formaat voor veelzijdig gebruik in allerlei gerechten.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Volgende artikel
Wat is een cradle cap?