Basisstof 7 zwangerschap en geboorte

Welke instanties verwittigen bij geboorte?

Gevraagd door: dr. Victoria Lind  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (68 stemmen)

Van elke geboorte moet de ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden ingelicht door: het ziekenhuis, als je bevallen bent in een kraamkliniek. de arts, vroedvrouw of andere personen die bij de bevalling aanwezig waren of bij wie de bevalling plaats had als je niet in een ziekenhuis bevallen bent.

Wat aangeven na geboorte?

De moeder, de vader of beide samen moeten binnen de 15 dagen na de geboorte het kind aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar het geboren is. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om de geboorteaangifte van uw kind in de kraamkliniek te doen.

Waar moet je je pasgeboren baby aangeven?

Moeder, vader of beide moeten binnen de 15 dagen na geboorte het kind aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar het kind geboren is. In sommige gemeenten is het mogelijk om de geboorteaangifte van het kind in de kraamkliniek te doen.

Wat als ik mijn kind te laat aangeef?

Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Kun je je kind aangeven in het ziekenhuis?

Geboorteaangifte van je baby

Je moet aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind is geboren. Is je kind thuis geboren, dan doe je dus aangifte in je eigen gemeente. Is je kind in het ziekenhuis geboren, dan moet je aangifte doen in de gemeente waar dat ziekenhuis staat.

26 gerelateerde vragen gevonden

Welke gegevens staan vermeld op je geboorteakte?

In een geboorteakte vindt u alle gegevens over de geboorte van een persoon: de geboortedatum, de geboorteplaats, het uur van geboorte, het geslacht, de naam en de voornamen van het kind. in voorkomend geval, de verklaring van naamskeuze door de ouders.

Welke gegevens staan op een uittreksel van een Nederlandse geboorteakte?

Op het uittreksel van de geboorteakte moeten de volgende gegevens staan:
  • uw naam;
  • uw geslachtsnaam;
  • uw geboorteplaats;
  • uw geboortedatum.

Wat is een afschrift van de geboorteakte?

Een afschrift van een akte van de burgerlijke stand is een fotokopie van de akte. Het afschrift bevat een stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Wat houdt een geboorteakte in?

Een geboorteakte is het schriftelijke bewijs van inschrijving van uw geboorte in de burgerlijke stand. U kunt de akte aanvragen als Nederlands afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u bent geboren.

Wat is het verschil tussen geboorteakte en uittreksel?

Als u een akte aanvraagt, kunt u kiezen tussen een afschrift, uittreksel of internationaal uittreksel van de akte. De akte zelf blijft eigendom van de gemeente. Een afschrift is een kopie van de akte, een (internationaal) uittreksel is een samenvatting.

Waarom geboortebewijs?

Kinderen zonder geboortebewijs bestaan officieel niet. Ze staan in geen enkel overheidsregister. Voor politie en justitie is het daardoor bijna onmogelijk deze kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en andere misdaden. Een geboortebewijs zorgt ervoor dat een kind geregistreerd is als staatsburger.

Waarom is een geboorteakte belangrijk?

Waarom het belangrijk is dat kinderen worden geregistreerd

Een geboorteakte is een bewijs van je wettelijke identiteit. Daarmee kan je je nationaliteit en leeftijd aantonen. Dat is nodig om toegang te krijgen tot sociale voorzieningen, zoals gezondheidszorg, onderwijs en tot het rechtssysteem.

Hoe kom ik aan een uittreksel geboorteregister?

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand vraagt u aan bij de gemeente. U doet dit bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Een geboorteakte vraagt u bijvoorbeeld aan in de gemeente waar u geboren bent.

Hoe lang duurt uittreksel geboorteregister?

Hoe lang duurt het

Aanvraag online: u ontvangt de akte binnen 5 werkdagen. Aanvraag per post: u ontvangt de akte binnen 4 weken.

Hoe duur is een geboorteakte?

Kosten. Een akte kost € 14,30 (tarief 2022). Online: u kunt betalen met iDEAL, Visa of MasterCard.

Wat voor uittreksels zijn er?

Er zijn 2 soorten uittreksels:
  • een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP): hierop staan gegevens zoals uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en uw adres. ...
  • een uittreksel uit de registers van de burgerlijke stand: dit is een bewijs van een belangrijke gebeurtenis in uw leven.

Wie kan een kind aangeven?

Wie geboorteaangifte mag doen

iemand die bij de geboorte aanwezig was, of: de eigenaar van het huis waarin het kind is geboren, of: een medewerker van de instelling waar het kind is geboren (bijvoorbeeld het ziekenhuis).

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

U heeft een kinderwens, u bent zwanger of uw partner is zwanger, of uw baby is net geboren. Dan krijgt u mogelijk te maken met testen rond de zwangerschap, zwangerschapsverlof of geboorteverlof regelen, naamskeuze en geboorteaangifte. Kijk wat er verandert als er een kind geboren wordt.

Hoe ziet een geboorteakte eruit?

geboorteplaats. gegevens van de persoon die de aangifte heeft gedaan (meestal is dat de vader, maar soms is dat de moeder of iemand die bij de geboorte aanwezig was) de datum van aangifte en de naam van de ambtenaar die de akte heeft opgemaakt.

Wat als je je kind niet binnen 3 dagen aangeeft?

U bent verplicht om binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte te doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af. Op het niet of te laat aangeven staat een boete.

Waarom kind bijschrijven in trouwboekje?

Een trouwboekje of partnerschapsboekje heeft geen officiële status. De vermelding van de kinderen in het boekje is vooral ceremonieel. U kunt er officieel niets mee bewijzen.

Waar kind ten laste aangeven?

Je dient een gezamenlijke belastingaangifte in. Het maakt niet uit wie van de ouders de kinderen fiscaal ten laste neemt. De fiscus zal ambtshalve de kinderen ten laste zetten bij de echtgenoot met het hoogste belastbaar inkomen.