Stress is gevaarlijk in de zwangerschap

Welke infecties zijn gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: bc. Jan Kuijpers  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.7/5 (37 stemmen)

Naast kinderziekten kunnen diverse andere infecties gevaarlijk zijn voor moeder of kind, bijvoorbeeld: seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) streptokokkeninfecties. koortslip.

Welke infecties gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Er is een aantal kinderziektes dat een gevaar vormt voor het ongeboren kind, waaronder rodehond, mazelen, waterpokken en de vijfde ziekte (vlekjesziekten). Het is verstandig om na te gaan of u als zwangere tegen deze ziekten gevaccineerd hebt of dat de ziekte al heeft doorgemaakt.

Welke virussen zijn gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Prenatale en congenitale infecties

Deze zijn het gevolg van een infectie van de moeder tijdens de zwangerschap, waarbij via de placenta overdracht plaatsvindt naar de foetus. De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus.

Welke infectieziekte geeft tijdens de zwangerschap de meeste kans op aangeboren afwijkingen?

Dit kan voor ernstige neurologische problemen zorgen bij je baby. CMV is de meest voorkomende aangeboren infectieziekte bij baby's. Een infectie aan het begin van de zwangerschap geeft een grotere kans op ernstige problemen dan een besmetting later in de zwangerschap.

Wat is het gevaar van toxoplasmose tijdens de zwangerschap?

Infectie tijdens de zwangerschap

Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoe gevaarlijk is toxoplasmose?

Toxoplasmose is meestal een onschuldige ziekte. Enkel ongeboren baby's of erg verzwakte personen kunnen belangrijke gevolgen ondervinden. Toxoplasmose wordt in de volksmond soms (ten onrechte) kattenziekte genoemd. De eigenlijke kattenziekte is in Europa een niet-voorkomende virusinfectie.

Hoe gaat toxoplasmose dood?

De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Verhitten boven de 70°C of het invriezen van vlees bij -12°C voor minimaal 4 dagen of bij –20°C voor minimaal 3 dagen doodt de parasiet.

Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?

Eén op de 400 zwangere vrouwen in Nederland raakt tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose. Twee van de vijf kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een infectie heeft opgelopen met toxoplasmose krijgt deze infectie ook via de navelstreng.

Hoe groot is kans op CMV tijdens zwangerschap?

Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen loopt een CMV-infectie op. Bij zwangere vrouwen die nog geen antistoffen voor het virus hebben (ongeveer 50%), is 30% van de ongeboren baby's geïnfecteerd. Bij de vrouwen die wel antistoffen hebben voor dit virus (ongeveer50%), is 0,15% van de ongeboren baby's geïnfecteerd.

Welke infecties kunnen er voorkomen bij de moeder?

Naast kinderziekten kunnen diverse andere infecties gevaarlijk zijn voor moeder of kind, bijvoorbeeld:
  • seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)
  • streptokokkeninfecties.
  • koortslip.
  • herpes genitalis.
  • bepaalde voedselinfecties (toxoplasma, listeria)
  • cytomegalovirus (CMV)
  • de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet)

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Hoe gevaarlijk is CMV?

Cytomegalovirus (of CMV) is een veel voorkomend virus dat mensen van alle leeftijden kan besmetten. Doorgaans is de infectie niet gevaarlijk, maar wanneer je voor de eerste keer met het cytomegalovirus (CMV) in contact komt tijdens je zwangerschap, kan het wel ernstige letsels bij de baby veroorzaken.

Wat is de vijfde kinderziekte?

De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.

Wat te doen bij Hellp syndroom?

Doordat de oorzaak niet bekend is, bestaat er nog geen goede behandelmethode voor het HELLP-syndroom. Artsen kiezen voor symptoombestrijding of het beëindigen van de zwangerschap. U wordt opgenomen op de OHC (intensive care voor zwangere vrouwen) en er vinden regelmatig controles plaats.

Heeft ieder kind CMV?

Ongeveer 5 op de 1000 pasgeboren kinderen heeft een aangeboren CMV-infectie. In heel Nederland worden elk jaar ongeveer 1000 kinderen met een aangeboren CMV-infectie geboren.

Hoe weet je of je CMV hebt tijdens zwangerschap?

Vaak krijgen ze koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en buikpijn. Soms zijn er ook gezwollen klieren in de hals. Er is pas een probleem als een zwangere vrouw zonder antistoffen een CMV-infectie oploopt. Het virus kan dan afwijkingen bij de foetus veroorzaken.

Hoe besmettelijk is CMV?

Van mens tot mens kan je het dus wel krijgen door persoonlijk contact: kussen, sexueel contact, of door het overbrengen van speeksel of urine van een besmet persoon via handen naar je eigen neus of mond. Peuters of oudere kinderen die CMV hebben, kunnen het virus doorgeven via hun urine of speeksel aan hun moeder.

Kun je meerdere keren toxoplasmose krijgen?

Hoewel in het algemeen katten na een eerste infectie eenmalig oöcysten uitscheiden, kan in bijzondere gevallen een tweede infectie leiden tot nieuwe uitscheiding van oöcysten.

Kan toxoplasmose terugkeren?

De ontsteking, die met name het netvlies en vaatvlies aantast, kan regelmatig terugkomen. Na elke toxoplasmose-infectie ontwikkel je een litteken, vaak klein soms groot.

Waar komt toxoplasmose veel voor?

Hoe vaak komt het voor? Toxoplasmose is de meest voorkomende infectie met een parasiet bij de mens. Hoe vaak het voorkomt, hangt af van regio tot regio. Dit heeft te maken met andere landbouwmethoden, aantal katten, voedselhygiëne en -bewaking en culturele factoren.

Hoe lang blijft toxoplasmose in lichaam?

De ziekte kan enkele weken of maanden duren. Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen. Bij zwangere vrouwen kan het erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.

Hoe lang blijft toxoplasmose leven?

Ze kunnen jaren, tot levenslang, overleven. Als een tussengastheer een andere tussengastheer opeet (bijvoorbeeld een vos eet een muis, of een mens eet lamsbout, biefstuk of ander vlees) dan worden deze bradyzoïeten weer 'actief'.

Kan je genezen van toxoplasmose?

Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.

Kun je toxoplasmose inademen?

Voorbeelden van andere infectieroutes zijn inname van eitjes door contact met besmet water en inname van rauwe (ongepasteuriseerde) geitenmelk. Tot slot is het mogelijk besmet te raken door het inademen van “sporen” die zich op stofdeeltjes bevinden.

Wat mag je niet eten als je toxoplasmose hebt?

Voorzorgen tegen toxoplasmose
  • Eet enkel goed doorbakken vlees. ...
  • Eet geen rauw vlees, zoals americain, rauw gehakt of carpaccio.
  • Was of schil rauwe groenten en fruit extra goed alvorens ze rauw te eten.

Vorige artikel
Hoe leer ik mijn kind woordjes?
Volgende artikel
Waarom sneller ziek zwanger?