Welke hulp biedt jeugdzorg?
Gevraagd door: Sep Haselaar | Laatste update: 10 mei 2023Score: 4.4/5 (32 stemmen)
Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
Wat valt er allemaal onder jeugdzorg?
Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.
Welke jeugdhulp valt onder de Jeugdwet?
Taken gemeenten
de gesloten jeugdzorg, geestelijke gezondheidzorg voor kinderen en jongeren (jeugd-ggz); zorg voor jeugd met een lichte verstandelijke beperking (jeugd-lvb); ggz in het kader van het jeugdstrafrecht (forensische zorg), jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Welke plicht hebben gemeenten bij het bieden van Jeugdhulp?
- de jeugdige adviseren welke hulp het beste past;
- samen met de jeugdige de goede vorm van jeugdhulp kiezen;
- zorgen dat de gekozen jeugdhulp ook echt beschikbaar is.
Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?
Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).
Wat gebeurt er bij jeugdzorg?
Zorgen dat jeugdigen veilig kunnen opgroeien. Jeugdzorgorganisaties helpen kinderen, jongeren en hun ouders daarbij. Dat kan op veel manieren: thuis of in een instelling, kort of lang, individueel of als gezin. Meestal krijgen kinderen en jongeren de hulp vrijwillig; soms besluit de kinderrechter daartoe.
Hoe komt een kind bij jeugdzorg?
Aanvraag ondertoezichtstelling kind
Bij opvoedproblemen krijgt u meestal eerst te maken met lokale hulp die de gemeente organiseert. Bij huiselijk geweld en kindermishandeling kan uw gezin ook te maken krijgen met Veilig Thuis. Veilig Thuis of een instelling voor jeugdhulp helpt uw gezin.
Wat is zorgplicht in de jeugdzorg?
Wat bekent dat? Het wettelijk recht op zorg wordt vervangen door een plicht voor gemeenten om jeugdhulp te bieden. Dit betekent dat de gemeente het mogelijk moet maken dat kinderen en gezinnen die dit nodig hebben, jeugdhulp ontvangen.
Wat is de rol en de taak van Bureau Jeugdzorg?
De wettelijke taken van Bureau Jeugdzorg zijn: Indicatiestelling voor het verkrijgen van zorg, zowel jeugdzorg als zorg voor jongeren tot 18 jaar met psychische en/of psychiatrische problemen. Uitvoering van de taken van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.
Wie heeft recht op jeugdzorg?
De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders die ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. Het gaat hierbij om jongeren tot 18 jaar.
Wat is de doelgroep van jeugdzorg?
Het gaat vaak om gezinnen met kinderen die ernstig belemmerd worden in hun ontwikkeling door een combinatie van opvoedings- of gezinsproblematiek, psychische problemen, leerproblemen of een verstandelijke beperking.
Welke leeftijd valt onder jeugdzorg?
Jeugdhulp stopt meestal als uw kind 18 jaar wordt. Soms wordt de jeugdhulp verlengd. Dan blijft de zorg voor uw kind onder de Jeugdwet vallen. Dit duurt maximaal 5 jaar, tot uw kind 23 jaar is.
Wat is Wmo en jeugd?
Heb je ondersteuning nodig om zelfstandig te kunnen wonen en meedoen in de samenleving? Dan kun je in aanmerking komen voor zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Kinderen en jongeren tot 18 jaar ontvangen de ondersteuning die zij nodig hebben via de Jeugdwet.
Welke zorg wordt betaald vanuit de Jeugdwet?
De Jeugdwet dekt zorg en hulp bij opvoedingsproblemen, geestelijke gezondheidszorg en zorg bij lichte lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Ook kinderbescherming en jeugdreclassering valt onder deze wet. U dient de aanvraag in bij het gemeentelijk WMO-loket, uw wijkteam of de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG).
Wat doet een begeleider jeugdzorg?
Over het algemeen hebben jeugdzorgwerkers ongeveer dezelfde functieomschrijving. Als jeugdzorgwerker begeleid je jongeren en ouders die problemen ervaren binnen het gezin. Je helpt hen zoeken naar oplossingen en geeft advies. Je biedt zowel korte als langdurige hulp, of bemiddeling in crisissituaties.
Kan ik jeugdzorg weigeren?
Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).
Wie controleert de jeugdzorg?
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Wat kan jeugdzorg voor je betekenen?
Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
Wat is een bepaling Jeugdhulp?
Bepaling Jeugdhulp (gedwongen kader)
Het is binnen een arrangement mogelijk om verschillende vormen van zorg in te zetten om het resultaat te bereiken. Welk arrangement, welke intensiteit en welke vormen van zorg nodig zijn, hangt af van de situatie van de jeugdige of het gezin.
Is jeugdzorg veilig thuis?
Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.
Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?
Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen. Alleen de kinderrechter kan toestemming voor een uithuisplaatsing geven, een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat niet.
Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?
Gedwongen uithuisplaatsing
En als er bijvoorbeeld sprake is van: verwaarlozing of mishandeling. ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s).
Wat gebeurt er na een melding bij jeugdzorg?
Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.
Wat gaat er niet goed in de jeugdzorg?
Dit kan gaan om hulp bij relatief kleine problemen, zoals faalangst of verlegenheid, maar ook grote complexe problemen, zoals psychiatrische stoornissen of kinderen die gebukt gaan onder nare vechtscheidingen. Het spectrum is enorm. Met jeugdzorg wordt vaak jeugdbescherming bedoeld.
Waarom moet je naar gesloten jeugdzorg?
Gesloten jeugdhulp is alleen een optie als de situatie van het kind zo ernstig is dat andere soorten hulp echt geen oplossing meer bieden. Ook omdat het verblijf in een JeugdzorgPlusinstelling een traumatiche ervaring kan zijn. En als het toch nodig is, dan zo kort mogelijk.
Wat kan je doen om de bevalling op te wekken?
Is er controle op schenkingen?