7 voedingsmiddelen die je nooit opnieuw mag opwarmen

Welke groente mag je niet twee keer opwarmen?

Gevraagd door: Lars Blom B  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.2/5 (68 stemmen)

Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.

Wat mag je niet 2 keer opwarmen?

Wat mag je niet opnieuw opwarmen?
  • Paddenstoelen. Paddenstoelen bevatten veel water en eiwitten, waardoor ze snel schimmelen en bederven – zowel rauw als gekookt.
  • Eieren. Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten.
  • Aardappelen.
  • Rijst.
  • Kip.

Hoeveel keer mag je groenten opwarmen?

Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.

Kan je broccoli 2 keer opwarmen?

Bepaalde groenten

Bietjes, broccoli, andijvie en spinazie kun je prima verwarmen.

Kun je bloemkool 2 keer opwarmen?

Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je beter niet opnieuw opwarmen?

Deze 7 dingen verwarm je dus maar beter niet opnieuw.
  • Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. ...
  • Aardappelen. ...
  • Rijst. ...
  • Spinazie en andere bladgroenten. ...
  • Bieten. ...
  • Selder. ...
  • Speciale vermelding: water.

Kun je sperziebonen opnieuw opwarmen?

Wil je weten of sperziebonen gaar zijn? Ze mogen knapperig zijn maar niet piepen, anders hebben ze nog onvoldoende smaak. Roerbakken duurt 10-13 minuten. Opwarmen in de magnetron kan ook: 5-8 minuten.

Kun je soep twee keer opwarmen?

Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.

Kun je kip twee keer opwarmen?

Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.

Kun je spinazie nog een keer opwarmen?

Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.

Kun je boerenkool 2 keer opwarmen?

Wanneer je een restje boerenkool hebt, kun je dit de volgende dag opwarmen. Wanneer je het opnieuw opwarmt, dan is er niets lekkerder, dan er een aantal toevoegingen aan te doen. Boerenkool opwarmen, wat uit een pot komt, is vrij eenvoudig. Je zet het op het vuur en zorgt dat het de juiste temperatuur krijgt.

Welke groente mag niet in de magnetron?

Voedselproducten die niet in de magnetron mogen

Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.

Hoe vaak kun je spinazie opwarmen?

Het Voedingscentrum raadt ook aan om spinazie en kliekjes in het algemeen, niet voor een tweede keer opnieuw op te warmen.

Waarom mag je rijst niet opwarmen?

Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.

Waarom mag je andijvie niet opwarmen?

Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.

Kun je gekookte aardappelen opnieuw opwarmen?

Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden.

Kun je andijvie stamppot opnieuw opwarmen?

Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.

Kan je Chinees eten opwarmen?

Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.

Kan je kip 3 keer opwarmen?

Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.

Kan je soep 2 keer opwarmen en daarna invriezen?

Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.

Kun je spruitjes weer opwarmen?

Na nog een onderzoek bleek dat de hoeveelheid nitriet dat na opwarmend vrijkomt zo minimaal is, dat het absoluut geen kwaad kan. Je kunt spruitjes dus gewoon opwarmen.

Waarom mag je blik soep niet laten koken?

3. Inclusief Bisphenol A (BPA) – Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.

Kun je paprika opnieuw opwarmen?

Tip: overgebleven paprika's kan je prima een nachtje bewaren en de volgende dag opwarmen. Leg ze in een ovenschaal en dek af met aluminium folie. Zet de ovenschaal een minuut of twintig in een voorverwarmde oven van 180 graden en je hebt een heerlijke lunch!

Wat mag absoluut niet in de magnetron?

Wat mag nooit in de magnetron?
  • Metalen voorwerpen;
  • Aluminium folie;
  • Roestvrij stalen bestek;
  • Antiek porcelein (dit bevat vaak metaalverf);
  • Plastic of papieren (boodschappen)zakken;
  • Sponzen (geloof de desinfecterende 'life hack' hierover niet, dit is heel slecht voor jouw magnetron!);
  • Druiven (kunnen exploderen);

Kun je rode kool nog een keer opwarmen?

Soms wil je gewoon makkelijk en snel eten, rode kool uit pot kun je koud klaarmaken maar warm is ook lekker. Je kunt rode kool snel opwarmen in een pannetje. Het kan ook in de magnetron, afgedekt maar in een pannetje is makkelijker en sneller.

Volgende artikel
Hoe lang blijft bult vacuümpomp?