Voedingsadviezen zwangere vrouwen uitgelegd | Voedingscentrum

Welke groente goed zwanger?

Gevraagd door: Lieve Narain  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (29 stemmen)

Alle groenten zijn gezond voor je en passen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Ook rauwe groenten kun je gewoon eten. Het is wel belangrijk dat je ze niet te lang bewaart, goed wast en hygiënisch werkt. Rauwe voedingsmiddelen, en dus ook rauwe groenten, kunnen namelijk de listeria-bacterie bevatten.

Welke groenten zijn goed als je zwanger bent?

Deze groenten zijn in ieder geval erg goed om te eten tijdens je zwangerschap omdat ze veel antioxidanten bevatten:
 • Broccoli.
 • Witlof.
 • Bloemkool.
 • Spruitjes.
 • Witte kool.
 • Bessen en bosvruchten.
 • Boerenkool.
 • Asperges.

Wat moet je veel eten als je zwanger bent?

Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten. Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers. Drink geen alcohol.

Is komkommer goed als je zwanger bent?

Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.

Welk voedsel is goed voor de placenta?

Vitamine A is goed voor de placenta

Vitamine A is van belang voor een goed werkende placenta, een gezond gewicht van de foetus en om vroeggeboorte te voorkomen. De voorloper van vitamine A vind je in de vorm van betacaroteen in oranje gekleurde groenten en fruit zoals zoete aardappel, pompoen, wortels en abrikozen.

44 gerelateerde vragen gevonden

Kun je kibbeling eten als je zwanger bent?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Is avocado goed als je zwanger bent?

Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.

Is tomaat gezond zwanger?

Veel zwangere vrouwen hebben kuitkrampen in de loop van de zwangerschap. Een van de oorzaken is een gebrek aan magnesium en kalium. Aangezien de tomaat rijk is aan deze mineralen wordt er aanbevolen om tomaten rauw te eten tijdens de zwangerschap.

Is banaan goed als je zwanger bent?

Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.

Welk fruit goed zwanger?

Welke soorten fruit eten tijdens zwangerschap?
 • Frambozen.
 • Aardbeien.
 • Blauwe bessen.
 • Appels.
 • Bananen.
 • Meloen.
 • Mango.
 • Kiwi.

Wat moet je echt niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent? Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose.

Hoeveel eieren per dag als je zwanger bent?

Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.

Welke groente mag je niet eten tijdens zwangerschap?

Er is dan ook geen reden om zwangere vrouwen af te raden om nitraatrijke groenten te eten. Uit voorzorg is het wel raadzaam om nitraatrijke groenten niet te combineren met vis en schaal- en schelpdieren om de vorming van kankerverwekkende nitrosamines te voorkomen.

Is spinazie goed tijdens zwangerschap?

Het eten van spinazie is zelfs extra goed voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Dit komt omdat spinazie rijk is aan ijzer – wat nodig is om voldoende energie te hebben. Ijzer zorgt ervoor dat je lichaam extra bloed aan kan maken, wat nodig is voor je placenta, baarmoeder en baby.

Wat eten om miskraam te voorkomen?

“Nu, na twaalf jaar onderzoek, heeft ons team ontdekt dat dit tekort genezen kan worden en miskramen en aangeboren afwijkingen voorkomen kunnen worden door een vitamine te slikken,” stelt Dunwoodie. En wel vitamine B3. Deze vitamine is nodig om NAD te maken en zit onder meer in vlees en groene groente.

Is yoghurt goed als je zwanger bent?

Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.

Is melk goed als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten. Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken.

Kun je rookworst eten als je zwanger bent?

Gerookt vlees tijdens je zwangerschap

Het Voedingscentrum adviseert om gerookte vleeswaren niet te eten tijdens je zwangerschap. Bij gerookt vlees bestaat de kans dat het niet genoeg verhit is geweest, waardoor de parasiet toxoplasmose in het vlees is blijven leven.

Is paprika gezond tijdens zwangerschap?

Groente eten is gezond. Was de groente altijd goed voordat je ze eet. Als het op de verpakking staat dat het al gewassen is, dan is zelf wassen niet meer nodig.

Is Kiwi gezond als je zwanger bent?

Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.

Hoe word je gezond zwanger?

Voordat je zwanger bent, kunt je een aantal dingen doen om de kans op een gezond kind groter te maken, zoals:
 • Slik elke dag foliumzuur.
 • Gebruik medicijnen alleen als je huisarts of specialist dit zegt.
 • Eet gezond. Zorg dat je een goed gewicht hebt.
 • Stop met roken als je rookt.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Wat eten tijdens eerste trimester?

Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).

Kun je kipfilet eten als je zwanger bent?

Kipfilet, vleeswaar

Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij 4 graden. Eet het na openen binnen 2 dagen op en altijd binnen de houdbaarheidsdatum. Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over hoe je eten veilig kunt bewaren tijdens je zwangerschap.

Vorige artikel
Waar in vliegtuig met baby?