Mike is 3 jaar en heeft een taalontwikkelingsstoornis

Welke gedragingen vertoont een kind met TOS?

Gevraagd door: Julius Kuiper  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (66 stemmen)

Signalering
  • Het kind heeft moeite om anderen te begrijpen en zichzelf begrijpbaar te maken.
  • Het kind heeft een kleine woordenschat.
  • Het kind heeft woordvindingsproblemen.
  • Het kind is moeilijk te verstaan als het praat.
  • Het heeft moeite met talige instructie.
  • Het lukt het niet om talige opdrachten goed uit te voeren.

Wat heeft een leerling met TOS nodig?

Kinderen met TOS begeleiden betekend maatwerk. Afstemmen op wat jouw leerling of jouw kind nodig heeft is dan ook belangrijk. Het ene kind heeft behoefte aan visuele ondersteuning, terwijl het andere kind de ervaring of tactiel onderwijs nodig heeft.

Wat zijn de kenmerken van TOS?

Kenmerken TOS
  • Het kind kent weinig woorden.
  • Het kind heeft moeite om op een woord te komen.
  • Het kind is niet goed te verstaan.
  • Het kind wordt boos als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt.
  • Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.
  • Het kind lijkt niet te luisteren.

Wat als je kind TOS heeft?

Volg je kind tijdens het spelen. Praat rustig en gebruik geen moeilijke woorden. Lees veel voor en moedig je kind aan om te reageren. Verbeter je kind niet, maar herhaal wat hij of zij heeft gezegd, maar dan op de juiste manier.

Welke leeftijd TOS?

Ongeveer 75% van de kinderen die op 5-jarige leeftijd een diagnose TOS heeft, heeft die diagnose op 12-jarige leeftijd nog steeds. Kinderen met TOS vormen een gevarieerde groep. Dit houdt in dat de taalproblemen kunnen variëren in ernst en aard.

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een vroegbehandeling?

Heeft je peuter of kleuter (vermoedelijk) een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Dan is vroegbehandeling een belangrijke eerste stap. We werken samen aan de taal- en spraakontwikkeling van je kind. Je krijgt ook veel informatie over TOS en leert bijvoorbeeld hoe je je kind thuis aanmoedigt om meer te praten.

Is TOS aangeboren?

TOS is een taalstoornis die aangeboren is of is ontstaan in de eerste twee levensjaren. De stoornis wordt veroorzaakt door (nog) niet aantoonbare problemen in de hersenen. Bij TOS zijn er problemen in de taalvaardigheid en in de spraak. Dit heeft invloed op het begrijpen van taal en/of het spreken.

Kan een TOS overgaan?

Een TOS kan minder worden, maar gaat helaas nooit helemaal weg. Wel kun je er mee leren omgaan en het betekent niet dat je niets kunt bereiken, het zal alleen vaak wel moeizamer gaan.

Is TOS te verhelpen?

Een taalontwikkelingsstoornis is niet te genezen maar een goede en liefst vroege behandeling kan een kind leren om beter met taal om te gaan zodat het zich beter kan redden.

Is TOS blijvend?

TOS ontstaat bij jonge kinderen, maar verdwijnt niet wanneer zij volwassen worden. Door begeleiding en behandeling leren zij nieuwe taal. Ze worden beter verstaanbaar, leren taal beter begrijpen, leren meer woorden en hun zinnen worden langer. Wanneer kinderen ouder worden, veranderen de kenmerken van hun TOS ook.

Welke 4 spraakstoornissen zijn er?

De wijze van diagnose van een spraakstoornis hangt af van het type spraakstoornis (stotteren, dysarthrie, verbale ontwikkelingsdyspraxie, verbale apraxie, stemstoornissen ...). In de meeste gevallen zal een logopedist en/of arts betrokken zijn bij de diagnosestelling.

Wat is een logopedisch onderzoek?

Een logopedisch onderzoek is een onderzoek naar de taal- en spraakontwikkeling. Een logopedist observeert en onderzoekt spelenderwijs hoe uw kind communiceert, hoe uw kind vragen en opdrachten begrijpt, welke woorden hij of zij gebruikt en hoe hij of zij zinnen maakt.

Is TOS autisme?

Veel kinderen met TOS hebben niet de sociale problemen die autisme kenmerken, maar sommige hebben wel milde autistische trekjes. Er is een groot verschil in de beschikbare hulp voor kinderen met de diagnose autisme en kinderen met de diagnose TOS.

Is TOS een handicap?

Onzichtbare handicap

Bij een taalontwikkelingsstoornis wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt. Net als Dyslexie is TOS een onzichtbare handicap die kinderen enorm kan belemmeren in hun ontwikkeling. Ongeveer 5% van de bevolking heeft TOS. Een kind met TOS heeft moeite met praten en het begrijpen van taal.

Hoe wordt TOS behandeld?

Behandeling van TOS

Een taalontwikkelingsstoornis kan worden behandeld met verschillende therapievormen. Hierbij werken de ouders en de logopedist veel samen. Bij indirecte therapie begeleidt de logopedist de ouders, zodat ze de taalontwikkeling van hun kind in het dagelijks leven zo goed mogelijk stimuleren.

Wie stelt TOS vast?

De logopedist stelt de diagnose vermoedelijke TOS (zie ook kader 2) en legt de afspraken vast in het zorgdossier. Na tien behandelingen hebben ouders en logopedist geen vooruitgang opgemerkt. De behandelend logopedist adviseert, zoals besproken, de ouders om multidisciplinair onderzoek op een AC te laten verrichten.

Kan een kind met TOS naar regulier onderwijs?

Kinderen die een taalontwikkelingsstoornis hebben, komen in aanmerking voor een onderwijs- of ondersteuningsarrangement. Een onderwijsarrangement geeft toegang tot een speciale school. Een ondersteuningsarrangement is nodig voor ambulante begeleiding op een reguliere school.

Is TOS een verstandelijke beperking?

Naast een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of gehoorverlies, hebben ze bijvoorbeeld ook een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Dit heeft vaak grote gevolgen voor hun communicatieve ontwikkeling en omgang met anderen.

Hoe ontstaat een spraakstoornis?

Een spraakstoornis kan op verschillende manieren ontstaan: Sommige mensen hebben een afwijking aan hun mond of keel. Hierdoor kunnen zij bepaalde klanken niet maken. Voorbeelden zijn een schisis, een te kort tongriempje, een stembandaandoening of een te grote neusamandel.

Wat is TOS bij volwassenen?

Ze houden moeite met lezen en schrijven en ervaren sociaal-emotionele problemen. Het dagelijks leven kost daardoor veel energie. Ondanks de beperkingen in zelfredzaamheid krijgen volwassenen met TOS weinig professionele hulp. Ze hebben wel vaak hulp nodig van een sociaal netwerk.

Is TOS genetisch?

Achtergrond. Het is bekend dat genetische factoren (DNA-veranderingen) waarschijnlijk een grote rol spelen bij het ontstaan van taalontwikkelingsstoornissen (TOS). Maar welke DNA-veranderingen het dan precies zijn is nog niet bekend.

Wat is een Vroegbehandelingsgroep?

Onderdeel van de vroegbehandeling is dat je kind vier ochtenden per week naar een vroegbehandelingsgroep (Communicatie Plus) komt. Op een veilige en speelse manier stimuleren we hier de communicatieve ontwikkeling van de kinderen.

Wat is de Taaltrein?

Wanneer een peuter of kleuter moeite heeft met praten of taal kan een kind terecht bij de Taaltrein van Kentalis. Het doel van deze peutergroep is het op gang brengen en het verbeteren van de communicatie. De Taaltrein heeft locaties in: Groningen, Emmen, Leeuwarden, Drachten, Sneek, Zwolle, Urk, Almelo en Utrecht.

Wat doet Kentalis?

Koninklijke Kentalis ondersteunt mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben. Wij vinden het belangrijk dat zij kunnen communiceren met anderen, worden begrepen en kunnen meedoen aan de samenleving.

Hoe ontstaat een TOS?

De oorzaak van TOS ligt in een neurobiologisch defect, er is geen duidelijke verklaring vanuit een afwijkend verloop van de (zintuiglijke) ontwikkeling van het kind of vanuit onvoldoende taalaanbod (Gerrits, 2017).

Volgende artikel
Hoeveel gram vlees kind 1 jaar?