11 voedingsmiddelen die je beter NIET in de koelkast kan bewaren

Welke fruit mag niet in de koelkast?

Gevraagd door: Linde de Boer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (50 stemmen)

Exotisch fruit op de fruitschaal
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).

Welke groente en fruit niet in de koelkast?

Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.

Waarom fruit niet in koelkast?

Buiten de koelkast

Deze groep heeft namelijk last van zogenaamd 'koudebederf'. Dit houdt in dat ze niet goed gaan op een temperatuur onder de 7 graden Celsius. Hierdoor gaan cellen kapot en verliest het fruit sneller vocht, wat negatieve invloed heeft op de smaak. Uiteindelijk kan het fruit er zelfs van gaan rotten.

Wat mag wel en niet in de koelkast?

Tip 3: dit bewaar je niet in de koelkast
 • Tropische vruchten zoals ananas, mango, meloen, bananen en citrusvruchten.
 • Vruchtgroenten, zoals tomaten, aubergine, komkommer, pepers, en avocado's.
 • Wintergroenten, zoals wortel, knolselderij, pompoen, koolraap en boerenkool.

Waarom mag een banaan niet in de koelkast?

Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.

15 gerelateerde vragen gevonden

Kun je appels in de koelkast bewaren?

Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.

Waarom paprika niet in koelkast?

Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).

Waarom moet je eieren niet in de koelkast bewaren?

Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.

Waarom moeten eieren in de koelkast?

Eieren in de koelkast: langer vers

De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.

Kun je aardbeien in de koelkast bewaren?

AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST

Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren.

Kan je tomaten in de koelkast bewaren?

Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.

Waar moet je kiwi's bewaren?

Kiwi bereiden & bewaren

Doe de kiwi's dan samen met peren, appels of bananen in een papieren zak. Rijpe kiwi's kun je ca. 2-6 dagen gekoeld bewaren (12-15°C). Onrijpe kiwi's blijven in de koelkast 1 tot 3 weken goed.

Kun je mandarijnen in de koelkast bewaren?

Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje.

Hoe kun je het beste appels bewaren?

Appels bewaren

Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.

Kun je Mango in de koelkast bewaren?

Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.

Kun je komkommer in de koelkast bewaren?

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.

Waarom mag chocolade niet in de koelkast?

Bewaar je chocolade niet in de koelkast

Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.

Wat moet je altijd in de koelkast hebben?

Altijd in de koelkast: deze ingrediënten heb je best permanent in huis
 • Sojasaus. Met sojasaus kun je veel meer doen dan wokken of sushi dippen. ...
 • Kaas. Goed verpakt blijven harde kazen lang goed in de koelkast. ...
 • Eieren. ...
 • Appels en citrusvruchten. ...
 • Yoghurt en plattekaas. ...
 • Boter. ...
 • Mosterd. ...
 • Currypasta.

Waarom geen fruit in yoghurt?

Fruit & zuivel

Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.

Welk fruit op kamertemperatuur?

Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?
 • Citroen en andere citrusvruchten kun je het beste koel en donker, buiten de koelkast bewaren. Gemiddeld houd je ze 14 dagen goed. ...
 • Banaan en andere exotische fruitsoorten hebben last van zogenaamd koudebederf. ...
 • Gesneden fruit bewaar je het beste afgedekt in de koelkast.

Welk fruit en groente niet bij elkaar?

10x groente- en fruitsoorten die je niet naast elkaar moet...
 • Appels. Appels bewaar je het best in een aparte schaal, een eindje weg van andere fruit- en groentesoorten.
 • Avocado's. ...
 • Bananen. ...
 • Galiameloen. ...
 • Aardappel. ...
 • Ui. ...
 • Pompoen. ...
 • Bloemkool en broccoli.

Waar bewaar je een komkommer?

Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie). Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.

Kun je uien in de koelkast bewaren?

Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.

Hoe lang kun je bananen in de koelkast bewaren?

Bananen in de koelkast bewaren

Maar wees voorzichtig – totdat ze geel worden, zal in de koelkast leggen voorkomen dat ze goed rijpen. Zelfs als ze bruin beginnen te worden, is het mogelijk om bananen tot acht weken in bakjes in de koelkast te bewaren om ze daarna te bakken.

Hoe oud mag een ei zijn?

Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.