De fases van de overgang.

Welke fases zijn er bij de overgang?

Gevraagd door: Josephine van Leeuwen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (36 stemmen)

De overgang bestaat uit 4 fasen:
  • Premenopauze; Dit is de fase voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormoonhuishouding verandert. ...
  • Perimenopauze; Dit is de fase rondom de menopauze. ...
  • Menopauze; Dit is de fase waarin de laatste menstruatie voorkomt. ...
  • Postmenopauze; Dit is de fase na de menopauze.

Hoeveel fases kent de overgang?

In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.

Hoe lang blijf je in de overgang?

De duur van de overgang verschilt per vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan.

Hoe weet je dat de overgang voorbij is?

En wanneer is de overgang dan echt voorbij? Officieel als je een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Na de overgang voelen veel vrouwen zich sterker, krachtiger en meer in balans dan voorheen. Dat heeft deels te maken met een toename van het hormoon testosteron.

Wat zijn de 8 overgangsklachten?

Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.

23 gerelateerde vragen gevonden

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen.

Wat zijn de eerste tekenen van de overgang?

Het eerste symptoom van de overgang is vaak een verandering van de menstruatie. Zo kan de tijd tussen de menstruaties eerst korter worden en de klachten heviger.
...
Minder bekende symptomen van de overgang zijn:
  • Gewichtstoename.
  • Slapeloosheid.
  • Hartkloppingen.
  • Obstipatie.
  • Gewrichtsklachten.
  • Hoofdpijn.

Heb je na de overgang nog zin in seks?

Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Wat kun je beter niet eten in de overgang?

Het advies: voeding met een hoge glycemische index, grote hoeveelheden zout, verzadigde transvetzuren en cafeïne kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden.

Wat doet de overgang geestelijk met je?

De overgang, ook wel menopauze genoemd, markeert het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het voor veel vrouwen een lastige periode. Mogelijke klachten als slaapstoornissen, sombere gevoelens, angsten en emotionele labiliteit kunnen uitgroeien tot een depressie.

Welke vitamines heb je nodig in de overgang?

Vitaminen en de overgang: wat heb je nodig?
  • Omega 3 vetzuren.
  • Vitamine D. Vitamine D haal je uit zonlicht, vette vis, eieren en boter en draagt bij aan het op niveau houden van je botmassa én botontkalking tegen te gaan. ...
  • Calcium. Zoals gezegd, maakt de overgang het de botten niet makkelijk. ...
  • Vitamine C. ...
  • Tip tegen opvliegers.

Waarom slaap je slecht in de overgang?

Slecht slapen tijdens de overgang komt mede omdat minder oestrogeen, minder melatonine betekent en laat dit laatste hormoon nu juist essentieel zijn bij het inslapen. Daarnaast kun je slechter in slaap komen door het meer transpireren en vaker ervaren van opvliegers.

Kun je voor de tweede keer in de overgang komen?

Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.

Wat zijn triggers voor opvliegers?

"Alcohol, koffie, thee, gekruid eten en citrusvruchten zijn triggers voor opvliegers." Het zou kunnen helpen om thee te drinken in plaats van koffie, suiker zoveel mogelijk te mijden en vooral wel veel omega 3-vetzuren te nuttigen (dat zit in vette vis, noten en lijnzaadolie bijvoorbeeld).

Wat helpt tegen vermoeidheid overgang?

Hoe kun je vermoeidheid tijdens de overgang tegengaan?
  • Zorg voor voldoende beweging. Beweging is altijd goed voor je, juist als je moe bent! ...
  • Stop met het drinken van koffie. Als je moe bent, dan zul je snel een kopje koffie pakken om je fitter te voelen. ...
  • Zorg voor voldoende rustmomenten. ...
  • Drink voldoende. ...
  • Slaap voldoende.

Kun je afvallen als je in de overgang bent?

Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang

Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.

Kun je ook afvallen in de overgang?

Kun je toch afvallen in de overgang? Je lichaam verandert en jij moet daarin meegaan. Doordat je stofwisseling trager wordt, is het verstandiger om minder en anders te eten. En omdat je spiermassa afneemt is het aan te raden om te sporten zodat je je spieren intact houdt en je vetverbranding door blijft lopen.

Kan je weer afvallen na de overgang?

Je kunt afvallen na de overgang door een gezond dieet te volgen, maar ook door je levensstijl aan te passen. Hoe verleidelijk het soms ook klinkt, volg vooral geen dieet waarbij je een stuk minder calorieën gaat eten dan je nodig hebt.

Hoeveel 60 plussers hebben nog seks?

Van de 55-70-jarigen heeft 69 procent in het afgelopen half jaar seks met een partner gehad. Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent. In Europees onderzoek geeft 54 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen tussen de 70 en 80 jaar aan in het afgelopen jaar geslachtsgemeenschap te hebben gehad.

Kunnen mannen in de overgang komen?

De penopauze wordt ook wel de mannelijke overgang genoemd. Het ontstaat bij mannen tussen de 40 en de 50 jaar. Het is vergelijkbaar met de menopauze bij vrouwen en er ontstaan overgangsverschijnselen. Er is sprake van een geleidelijke daling van testosteron, het geslachtshormoon.

Kan de huisarts zien of je in de overgang bent?

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Hoe kom je van de overgang af?

Zorg dat u:
  • Voldoende beweegt, minimaal een half uur per dag;
  • Gezond eet en drinkt, minder koolhydraten en veel groenten en fruit;
  • Eventueel vitamine D slikt, dat helpt om de botten, spieren en het immuunsysteem gezond te houden;
  • Cholesterol, de schildklierfunctie, het glucosegehalte en de bloeddruk in de gaten houdt.

Wat voor dekbed in de overgang?

Door alle hormoonschommelingen kunnen opvliegers en nachtelijk zweten je nachtrust flink verstoren. Bekijk daarom eens opnieuw wat je aan beddengoed nodig hebt. Neem een dekbed met warmteregulerende en anti-transpirerende eigenschappen, zoals het Lotus dekbed van Polydaun of een bamboe zomerdekbed.

Is YMEA gevaarlijk?

Nee, Ymea is niet gevaarlijk. Wel wordt geadviseerd het aanbevolen gebruik niet te overschrijden. Alle producten van Ymea zijn geschikt voor langdurig gebruik. Wanneer je andere medicatie gebruikt, raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.

Waarom hartkloppingen in de overgang?

Jouw zenuwstelsel regelt de werking van hart en bloedvaten en deze wordt tijdens de overgang een stuk gevoeliger. Door deze extra gevoeligheid kan het dus voorkomen dat je hart ineens sneller begint te kloppen of een slag overslaat.