Welke drukpunten in verbinding met baarmoeder?

Gevraagd door: Emily Hoekstra LLM  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (47 stemmen)

Aan de binnenkant van je voet zit een drukpunt dat verbonden is met de baarmoeder. Deze zit twee centimeter onder en achter de uitstekende enkelknobbel. Door dit punt te masseren, kan je volgens deze theorie de bevalling in gang zetten.

Wat mag niet gemasseerd worden tijdens zwangerschap?

Een warmtemassage, bijvoorbeeld een hot stone-massage, wordt ook sterk afgeraden voor zwangere vrouwen. Hier horen ook massages op warmtekussens bij. Hierbij komen ontzettend veel afvalstoffen vrij, die eventueel in de baarmoeder terecht kunnen komen. Massages tijdens de zwangerschap met kruiden.

Welke drukpunten vermijden tijdens zwangerschap?

Sommige drukpunten in het lichaam staan in verbinding met de baarmoeder en mogen tijdens de massage dan ook niet worden geactiveerd. De masseur houdt hier rekening mee. Daarnaast worden warmte massages en kruidenmassages afgeraden.

Waar masseren om bevalling op te wekken?

Wil je thuis aan de slag, of wil je je partner aan het werk zetten, dan kan je de voeten masseren aan de binnenkant, ongeveer 2 cm onder en achter je enkelknobbel. Naast dat je de drukpunten stimuleert is het natuurlijk ook heerlijk voor de ontspanning. Dus of het nou weeën op wekt of niet, dit is sowieso super.

Hoe voelt toucheren?

Toucheren kan een beetje gevoelig zijn, vooral als je de spieren rondom je vagina (bewust of onbewust) aanspant. Probeer je daarom tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen. Tijdens een wee doet een inwendig onderzoek bijna altijd pijn. Geef het dus aan als je een wee voelt aankomen.

Drukpunten | BLOW | #89

28 gerelateerde vragen gevonden

Kun je voelen dat je opening hebt?

Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.

Kun je zelf toucheren?

Zelf toucheren

Hierbij worden geen handeling door een zorgverlener verricht. Vrouwen voelen dan vaak zelf hoever het hoofdje al is. Om jezelf echt te kunnen toucheren heb je echter wel wat informatie nodig. Zelf even voelen of het hoofdje al komt is natuurlijk prima.

Wat kun je zelf doen om bevalling op te wekken?

Bevalling zelf opwekken
 1. Bevalling opwekken met sex. ...
 2. Tepelstimulatie. ...
 3. Kopje thee om weeën op te wekken. ...
 4. Ricinus cocktailtje. ...
 5. Ananas, bitter lemon of tonic. ...
 6. Zelf bevalling opwekken met voetreflexmassage. ...
 7. Breng contracties op gang met pittig eten. ...
 8. Lekker bewegen om je baarmoeder te prikkelen.

Welke kruiden wekken weeën op?

Kruiden die de baarmoeder stimuleren

Van sommige kruiden wordt gezegd dat ze het samentrekken van de baarmoeder stimuleren, ofwel: de bevalling voortijdig opwekken. Denk hierbij aan venkel, anijs, komkommerkruid en Chinese engelwortel.

Hoe masseer je een zwangere vrouw?

Masseer met stevige kneedbewegingen de bekkengordel, het gebied rondom het bekken, dus de hoge bilspieren en lage onderrug. Masseer vervolgens met een zachte druk het heiligbeen en leg je hand na afloop even stil neer terwijl je de warmte van je hand in haar lichaam voelt stromen.

Wat is een stoelmassage?

Een stoelmassage is een kortdurende massage die gewoonlijk 15 tot 20 minuten duurt. Een stoelmassage is gericht op houding- en werkgerelateerde klachten. De massage concentreert zich op de rug, nek, schouders, armen en bekken. Stoelmassage wordt gegeven door de kleding heen en vereist geen massageolie.

Wat is een leuk cadeau voor een zwangere vrouw?

19x Leuke cadeaus voor zwangere vrouwen
 • Gedroogde bloemen van Bloomon. Zeker wanneer het verlof in zicht komt, ga je als zwangere meer tijd thuis doorbrengen. ...
 • Lekkere olietjes van Geurwolkje. ...
 • Mooie kleding van Noppies. ...
 • Ouders van Nu Zwanger- en Babybox. ...
 • Beautybon. ...
 • Comfortabele slippers of sloffen.

Welke massage wordt vergoed?

Enkele zorgverzekeraars bieden vergoeding voor sportmassages en diepweefselmassages, welke worden gebruikt voor het voorkomen en genezen van blessures. Met een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen krijg je (deels) vergoeding voor massages die als alternatieve behandelwijze worden ingezet.

Waarom niet Cuppen tijdens zwangerschap?

Mag ik cuppen tijdens de zwangerschap? Tijdens de zwangerschap kun je de cups gebruiken voor de benen en de billen. Het is niet de bedoeling om op je buik te gaan cuppen. Bij twijfel altijd overleggen met de huisarts of gynaecoloog/verloskundige.

Waarom mag je niet in een bubbelbad als je zwanger bent?

Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap. Je kunt vanaf week 32 namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter.

Welke thee wekt bevalling op?

Driemaal daags een kop vrouwenmantelthee kan de bevalling op gang brengen en zorgt dat de bloeding daarna sneller afneemt. Ook heeft het een positief effect op het herstel van de baarmoeder na de bevalling. Je kunt na de bevalling eventueel ook een bad vullen met sterke thee nemen en hierin een zitbad nemen.

Welke kruiden mag je niet zwanger?

Het Voedingscentrum adviseert om de volgende kruiden niet te gebruiken tijdens je zwangerschap:
 • Absint-alsem. Dit staat op de rode lijst in Nederland. ...
 • Aloë Vera.
 • Boerwormenkruid. ...
 • Chinese Engelwortel (dong quai). ...
 • Efedra. ...
 • Hoefblad. ...
 • Kava Kava. ...
 • Komkommerkruid.

Wat kan ik doen om ontsluiting te krijgen?

Voor de indaling van het kindje en het bevorderen van de ontsluiting, is het het beste om dit zoveel mogelijk rechtop te doen (zittend, lopend, hangend aan uw partner of de deur, op handen en knieën). Dit kan ook in bad of onder de douche. Probeer nog regelmatig iets te drinken en neem iets energierijks (bijv. dextro).

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter. Als je baarmoederhals nog 4 cm lang is, ben je nog helemaal niet verstreken.

Kan je jezelf strippen bevalling?

Uit onderzoek blijkt dat strippen de enige wetenschappelijk bewezen manier is om de bevalling op te wekken. De bevalling opwekken door zelf te strippen kan je beter niet doen. Zelf kan je niet inschatten of je al ontsluiting hebt. Ook kan je er waarschijnlijk niet goed bij.

Kan een inwendig onderzoek de bevalling opwekken?

Vóór het inleiden van een bevalling doen we eerst een inwendig onderzoek. Een inleiding kan namelijk alleen als de baarmoedermond al een beetje open en verweekt is. Dat noemen we ook wel 'rijp'. Dit onderzoek doen we meestal op de polikliniek.

Hoe voel je dat je baarmoeder open staat?

Als je het aanraakt, voelt het wat hard aan (net als het puntje van je neus). Als je vruchtbare dagen naderen, gaat de baarmoedermond wat hoger in de vagina liggen en wordt ze wat zachter (net als je lippen). Op het moment dat je je eisprong hebt, is de baarmoedermond erg zacht en heeft een duidelijke opening.

Hoe voelt het als je baarmoedermond verweekt?

Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.

Hoe weet je of je baarmoedermond verweekt is?

In deze fase zal de baarmoedermond eerst zacht worden (verweken) en korter worden (verstrijken) en zijn goede positie innemen: wijzend naar voren. Als dit gebeurd is kan de ontsluiting beginnen, het open gaan van de baarmoedermond. Verweken en verstrijken zijn belangrijke processen, maar duren vaak erg lang.

Wat doet een holistische massage?

Wat is holistische massage? Met een holistische massage zorgen we dat je lichaam heelt door fysieke blokkades op te heffen en je lichaam op een diep niveau te ontspannen. Tegelijkertijd geeft jouw lichaam tijdens een holistische massage signalen die iets onder de aandacht willen brengen.

Vorige artikel
Welke maand kinderbijslag 2021?