What's Your ADHD Type ? - With Symptoms Examples 👀

Welke drie soorten ADHD zijn er?

Gevraagd door: Lukas Jansen Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (71 stemmen)

Er zijn 3 soorten ADHD, met elk hun eigen kenmerken:
 • ADHD-I (Inattentive): je hebt vooral moeite om je aandacht bij dingen te houden. ...
 • ADHD-H (Hyperactive/Impulsive):je bent erg druk, je beweegt veel en kunt moeilijk stilzitten. ...
 • ADHD-C (Combined): je hebt kenmerken van allebei de andere soorten.

Welke 3 soorten ADHD zijn er?

In de DSM5 wordt onderscheid gemaakt tussen 3 soorten ADHD. De onoplettende vorm (aandachtsdeficiëntie) ADD, de hyperactieve vorm (hyperactiviteitsstoornis) ADHD en het gecombineerde beeld.

Welke 3 kenmerken heeft ADHD?

Dit zijn de belangrijkste dingen die u merkt bij ADHD:
 • moeite om uw aandacht ergens bij te houden.
 • erg druk zijn (hyperactief)
 • dingen doen zonder na te denken (impulsief)
 • problemen in uw leven, bijvoorbeeld thuis, op het werk en met andere mensen.

Welke soort ADHD komt het meest voor?

Het gecombineerde soort ADHD komt het meest voor. Hierbij heb je te maken met zowel het hyperactieve, moeite met het vasthouden van de aandacht als het impulsieve.

Welke soorten ADD zijn er?

ADD is een subtype van ADHD. In de psychologie wordt ADHD opgedeeld in drie subtypen: het overwegend hyperactieve type, waarbij alleen hyperactiviteit een rol speelt, het gecombineerde type, waarbij er naast de hyperactiviteit ook sprake is van een aandachtsstoornis, en het overwegend onoplettende type (ADD).

20 gerelateerde vragen gevonden

Welke baan past bij iemand met ADD?

Afwisseling, beweging, deadlines en creativiteit zijn vaak belangrijke aspecten die goed werken als je ADHD / ADD hebt. Denk aan een functie als verkoop buitendienst, kapper, schoonheidsspecialist, (eerste) hulpverleners, ambulant begeleider, postbezorger, onderhoudsmonteur of stagemanager.

Welk stofje mis je bij ADD?

Als je aan ADD lijdt, heb je een tekort aan de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Hierdoor wordt de informatie die naar de hersenen gaat minder efficiënt geregistreerd. Ook verandert de activiteit in bepaalde hersengebieden hierdoor.

Wat kan iemand met ADHD goed?

Mensen met ADHD hebben een groot empathisch vermogen. Omdat ze 'verder' denken kunnen ze zichzelf makkelijk in de schoenen van de ander verplaatsen. Problemen oplossen is iets wat iemand met ADHD goed kan. Hij of zij kan van verschillende kanten het probleem bekijken en daardoor sneller tot een goede oplossing komen.

Wat verergert ADHD?

Uit onderzoek van Woo et. Al (2015) blijkt dat met name suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen de kans op ADHD vergroten. Ook is het deze onderzoekers opgevallen dat kinderen met ADHD vaak tekorten hebben aan zink, magnesium, ijzer, koper en omega-3 vetten.

Kan je ook ADHD hebben zonder druk te zijn?

Niet iedereen met ADHD is altijd druk, ongeconcentreerd of impulsief. Sommigen zijn juist erg dromerig en vallen minder op. Deze diagnose krijg je niet zomaar. Er zijn namelijk verschillende kenmerken waaraan je moet voldoen.

Wat moet je niet doen bij iemand met ADHD?

Bedenk dat iemand met ADHD niet expres erg druk of impulsief is. Simpel gezegd: iemand met ADHD heeft last van een erg vol hoofd. Daardoor is het lastiger om op te letten. Ook gedraagt iemand zich drukker en doet vaker dan anderen dingen zonder erbij na te denken.

Wat is ADHD type 1?

1. ADHD-I (Inattentive): je hebt vooral moeite om je aandacht bij dingen te houden. Je zit vaak in je eigen wereld, voor anderen lijkt het alsof je aan het dagdromen bent. Dit heette vroeger ADD, Attention Deficit Disorder.

Waar worden mensen met ADHD rustig van?

Ingrid Balkenende, senior behandelaar bij NK: “We zien bij mensen met ADHD vaak dat ze middelen gaan gebruiken als een soort 'zelfmedicatie'. Ze gaan bijvoorbeeld blowen of drinken om wat rustiger te worden. Dat hoeven niet altijd dempende middelen te zijn.

Hoe herken je iemand met ADD?

Bij ADD hoorden onder andere de volgende kenmerken:
 • snel afgeleid zijn.
 • vergeetachtig zijn.
 • problemen met slapen.
 • ander besef van tijd.
 • dagdromen.
 • overprikkeling.

Wat is het grootste verschil tussen ADHD en ADD?

Het meest typerende verschil tussen iemand met ADHD en ADD is het hyperactieve gedrag. Als je ADD hebt, dan kom je vaak rustig en dromerig over, in tegenstelling tot iemand met ADHD. Maar jouw hoofd zit echter wel vol met gedachten en ook jij hebt last van concentratieproblemen.

Is ADHD een handicap?

Als er sprake is van de stoornis ADHD, moet de impact op het participeren in het maatschappelijk leven aangetoond worden volgens de basisdefinitie van een handicap (langdurige en belangrijke beperking van de kansen tot sociale integratie). Die impact kan zeer wisselend zijn.

Welke vitamines helpen bij ADHD?

De B-vitamines zijn essentieel voor een gezond zenuwstelsel. Vitamine B6 is vooral belangrijk voor ADHD, omdat het betrokken is bij de productie van de neurotransmitters norepinefrine, serotonine en dopamine. Vitamine B6 en magnesiummetabolisme zijn daarnaast met elkaar verbonden.

Kan je afkomen van ADHD?

ADHD is op zich niet te genezen. Het vormt een blijvende kwetsbaarheid. De behandeling heeft als doel de symptomen te verminderen en het ontstaan van bijkomende problemen te voorkomen en/of te beperken.

Welke voeding is goed voor ADHD?

Welke voeding is goed? Bij ADHD valt het aan te raden om zoveel mogelijk plantaardig te eten en vooral suikers en koolhydraten links te laten liggen. Je kunt kiezen voor een mediterraan dieet of paleodieet, beide gevuld met fruit, groenten, bonen, noten, volle granen en plantaardige oliën.

Wat vinden mensen met ADHD moeilijk?

Volwassenen met ADHD vinden het vaak lastig om sociale contacten en relaties aan te gaan en te onderhouden. Je vindt het bijvoorbeeld moeilijk om sociale regels toe te passen, of je verbreekt een vriendschap of relatie (te) snel door je impulsiviteit.

Is ADHD aangeboren?

ADHD is meestal aangeboren. Dit wil niet zeggen dat een kind geboren wordt met ADHD, maar wel met de aanleg voor ADHD. De aandoening is voor deel erfelijk. Als je ouders of eventuele broers of zussen ook ADHD hebben is er een grote kans dat je zelf ook ADHD hebt.

Is ADD een autisme?

Volgens autisme-expert Professor Hilde Geurts zit het kernverschil vooral in het sociale contact: mensen met autisme hebben blijvend moeite met communicatie omdat ze zich 'sociale wetten' simpelweg niet kunnen eigen maken. Bij mensen met ADHD gaat het om andere reden vaak mis in de communicatie.

Wat zijn nadelen van ADD?

De nadelen van ADD

Veel verantwoordelijkheid dragen op bijvoorbeeld het werk is lastig. Dit komt door het ontbreken van structuur, oog voor details en een overzichtelijke agenda. Multitasken is erg moeilijk voor iemand met ADD.

Wat moet je niet doen bij ADD?

Zorg goed voor jezelf

Het hebben van een kind met ADD kan zwaar zijn en een groot deel van je leven beheersen. Het is belangrijk dat je niet in een sociaal isolement raakt. Blijf dingen doen die jou plezier geven en jou doen ontspannen. Dit helpt je om niet overbelast te raken.

Wat is een ADD aanval?

Mensen met ADD komen dromerig over, maar hebben een hoofd vol gedachten. Ze zijn overgevoelig voor uitwendige prikkels en trekken zich regelmatig terug om opgedane ervaringen te verwerken. Bovenstaande ADD symptomen en ADD kenmerken komen vrijwel altijd voor bij mensen met ADD.

Volgende artikel
Hoe laat je een kind Ontprikkelen?