Hoe ontstaat een blauwe plek?

Welke drie kenmerken maken een blauwe plek verdacht?

Gevraagd door: bacc. Rick van de Plas MA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (54 stemmen)

Over de grootte van de blauwe plek en de associatie met toegebracht letsel kan geen uitspraak worden gedaan. Blauwe plekken met een herkenbaar patroon van een object zijn zeer verdacht voor toegebracht letsel. Petechiën, waarbij ziekte is uitgesloten, zijn verdacht voor toegebracht letsel.

Wat zijn verdachte blauwe plekken?

Op onderstaande illustratie zie je de locaties die blauwe plekken verdacht maken voor kindermishandeling: de binnenzijde van lichaamsdelen, plekken waar géén bot dicht aan het oppervlak zit, de oorschelp en wangen, de halsregio, de voorzijde van de romp, handen en voeten en het genitale gebied.

Hoe herken je een blauwe plek?

Welke klachten heb ik bij blauwe plekken? Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek. Na verloop van tijd worden de plekken van blauw-rood naar paars, bruin tot geel en vervolgens verdwijnen ze.

Wat maakt een blauwe plek blauw?

Als je je stoot gaan die heel snel kapot. Een blauwe plek is een bloeduitstorting of een bloeding onder de huid die langzaam omhoog komt en dan zie je hem ook. Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid.

Wat voor blauwe plekken?

Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. Er zijn verschillende soorten: De gewone blauwe plek noemt men een ecchymose, en komt het meest voor. Een ecchymose is een ronde of onregelmatige niet-verheven blauwe of paarse vlek op de huid.

37 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de eerste symptomen van leukemie?

De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.

Wat zijn paarse vlekken?

Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid. Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.

Hoe ruimt het lichaam een blauwe plek op?

De kapotte vaatjes zorgen voor een ontstekingsreactie, waardoor macrofagen naar de plaats van de blauwe plek komen. Macrofagen zijn witte bloedcellen, die delen van andere cellen 'opeten' en op deze manier schadelijke stoffen of bacteriën uit het lichaam verwijderen. Deze macrofagen ruimen de kapotte bloedcellen op.

Waar krijg je het snelst een blauwe plek?

Zonaanbidders krijgen ook sneller blauwe plekken

Mensen die te vaak in de zon zitten, krijgen een drogere en dunnere huid. Zij krijgen dus ook sneller een blauwe plek. Vooral blijven smeren met zonnebrand dus.

Wat doet een blauwe plek?

Zo'n blauwe plek is diep van binnen eigenlijk rood. Door de klap raken de fijne adertjes onder je huid beschadigd. Er komt flink wat bloed vrij, en daarom heet zo'n plek ook wel een bloeduitstorting. Jouw huid werkt als een soort kleurenfilter, waardoor je het rode bloed ziet als blauw.

Hoe snel blauwe plek zichtbaar?

Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.

Hoe lang duurt het voordat je een blauwe plek ziet?

In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.

Kan een blauwe plek later ontstaan?

Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling. Na een paar dagen is het mogelijk dat er alsnog blauwe verkleuringen ontstaan.

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Vijf stappen
  • Stap 1: In kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
  • Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
  • Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Wat is een kind check?

Kindcheck – Signaleren van kindermishandeling op basis van oudersignalen. De Kindcheck is onderdeel van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van de Kindcheck is om meer kinderen in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden.

Wat is een hematoom?

Lexicon: Hematoom (of bloeduitstorting)

Ophoping van bloed buiten een bloedvat. Hematomen kunnen zich ontwikkelen in een orgaan, een weefsel of een ruimte in het lichaam. Het wordt doorgaans veroorzaakt door een breuk in de wand van een bloedvat.

Kan je zomaar een blauwe plek krijgen?

Ontstaan. Meestal krijg je een blauwe plek door een kneuzing. Omdat hun huid broos is en een bloedvaatje makkelijk springt, krijgen oudere mensen soms blauwe plekken op de armen en rug van de handen zonder echte oorzaak. Soms kan medicatie blauwe plekken veroorzaken.

Waarom boter op een bult?

Boter voorkomt een bult - WAAR

Bij een beschadigde huid komt namelijk histamine vrij, een stof die je cellen aanvalt waardoor zwellingen ontstaan. Vet beschermt de celwand en voorkomt dat de huid dik wordt. "Boter is dus écht een goed idee.

Hoe kan je een blauwe plek krijgen?

Hoe ontstaan blauwe plekken ?
  1. Een blauwe plek ontstaat meestal na een plaatselijke stompe trauma (=stoten, druk) van het betreffend huiddeel.
  2. Bij gebruik van acenocoumarol, fenprocoumon of heparine kan er sprake zijn van overdosering.
  3. Ook kunnen er interacties zijn tussen middelen die de bloedstolling remmen en bijv.

Hoe kleurt een blauwe plek?

Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.

Hoe herken je een onderhuidse bloeding?

Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn. In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.

Wat zijn kleine paarse vlekjes?

Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.

Hoe zien blauwe plekken eruit bij leukemie?

Door een tekort aan bloedplaatjes stolt het bloed minder snel. Hierdoor ontstaan er sneller bloedingen en blauwe plekken. Ook kunnen rode of paarse puntvormige huidbloedingen ontstaan, even groot als een speldenknop.

Hoe snel merk je dat je leukemie hebt?

Klachten ontstaan vaak pas na een paar jaar. Het kunnen dezelfde klachten zijn als bij acute leukemie. Daarnaast valt te denken aan klachten zoals een vol gevoel in de buik of druk op de maag (door zwelling van de milt en of lever) en opgezwollen lymfeklieren in de hals, oksels en of liezen.

Hoe test je of je leukemie hebt?

Om de diagnose te stellen kijken we naar het uiterlijk van de cellen en de samenstelling van de rest van het bloed. Ook doen we een speciaal onderzoek naar de herkomst van de cellen. Soms doen we ook een CT-scan (bij CLL) of een beenmergpunctie (altijd bij CML).

Volgende artikel
Is banaan goed bij griep?