ELBERT HELPT BIJ EEN BEVALLING - TOPDOKS EXTRA

Welke documenten bij geboorte?

Gevraagd door: Ivan Güneş  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (22 stemmen)

Benodigde documenten
Om geboorteaangifte te doen heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig. Is er vóór de geboorte erkenning of naamskeuze gedaan? Dan moet u de akte daarvan meenemen als u geboorteaangifte doet. De gegevens van die akte komen in de geboorteakte.

Welke documenten nodig bij bevalling?

Voor de aangifte neemt u volgende documenten mee: uw identiteitskaart. het medisch geboorteattest. uw trouwboekje als u gehuwd bent met de moeder of de akte van erkenning als u het kind voor de geboorte erkend hebt.

Welke administratie bij geboorte?

Zo moet er bijvoorbeeld heel wat administratie gebeuren voor en na de geboorte. U moet de geboortepremie en de kinderbijslag aanvragen, het verlof (moederschapsverlof, vaderschapsverlof, meemoederschap…) regelen en, indien nodig, een verklaring van erkenning van het kind doen.

Wat moet je allemaal regelen als je baby geboren is?

Wat je moet regelen bij de geboorte van een kind
  • Regelen voor na de geboorte: kinderopvang en kinderopvangtoeslag aanvragen. ...
  • Ouderschapsverlof aanvragen bij je werkgever. ...
  • Kind erkennen bij je gemeente. ...
  • Geboortekaartjes maken. ...
  • Newborn shoot regelen met een fotograaf. ...
  • Een kraamfeest organiseren of kiezen voor kraamvisite.

Waar moet je je pasgeboren baby aangeven?

Moeder, vader of beide moeten binnen de 15 dagen na geboorte het kind aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar het kind geboren is. In sommige gemeenten is het mogelijk om de geboorteaangifte van het kind in de kraamkliniek te doen.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat als ik mijn kind te laat aangeef?

Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Wie moet je verwittigen bij geboorte?

De kennisgeving moet mondeling of schriftelijk gebeuren op de eerste werkdag volgend op de bevalling. Dat is niet de taak van de ouders. Van elke geboorte moet de ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden ingelicht door: het ziekenhuis, als je bevallen bent in een kraamkliniek.

Wat staat er op de geboorteakte?

geboortetijd. geboorteplaats. gegevens van de persoon die de aangifte heeft gedaan (meestal is dat de vader, maar soms is dat de moeder of iemand die bij de geboorte aanwezig was) de datum van aangifte en de naam van de ambtenaar die de akte heeft opgemaakt.

Welke documenten in orde brengen zwangerschap?

Om alles goed te regelen met je werkgever heb je een zwangerschapsverklaring nodig (via je gynaecoloog, verloskundige of huisarts) waarop de datum staat vermeld waarop je bent uitgerekend. De verklaring kan worden meegegeven vanaf 16 weken zwangerschap.

Wie inlichten bij zwangerschap?

Huisarts bellen als je zwanger bent? Je hoeft niet persé je huisarts te bellen om hem/ haar te informeren dat je zwanger bent. Meestal geeft de verloskundige dit aan de huisarts door. Vraag dit even na, anders kun je zelf altijd nog de huisarts inlichten.

Hoe werkgever inlichten over zwangerschap?

Zorg voor een schriftelijk bewijs

Dat kan in de vorm van een aangetekend schrijven met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Je kunt er ook voor kiezen om het attest zelf aan je baas te bezorgen, maar vraag dan wel om een ondertekend ontvangstbewijs.

Hoe cm op de hoogte brengen van zwangerschap?

Surf naar www.cm.be/contact en kies hoe jij het liefst CM contacteert. Ben je zwanger of net bevallen? Proficiat!

Waarom geboortebewijs?

Kinderen zonder geboortebewijs bestaan officieel niet. Ze staan in geen enkel overheidsregister. Voor politie en justitie is het daardoor bijna onmogelijk deze kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en andere misdaden. Een geboortebewijs zorgt ervoor dat een kind geregistreerd is als staatsburger.

Waar heb je een geboortebewijs voor nodig?

Waarvoor heb ik een geboorteakte nodig? U heeft onder andere een geboorteakte nodig wanneer u een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart aanvraagt voor uw kind.

Wat is het verschil tussen geboorteakte en uittreksel?

Als u een akte aanvraagt, kunt u kiezen tussen een afschrift, uittreksel of internationaal uittreksel van de akte. De akte zelf blijft eigendom van de gemeente. Een afschrift is een kopie van de akte, een (internationaal) uittreksel is een samenvatting.

Hoe geboorte aankondigen?

Aankondiging geboorte
  1. Dolblij zijn we met de geboorte van onze zoon/dochter. ...
  2. We zijn dolblij en gelukkig met. ...
  3. Hier ben ik dan! ...
  4. Hoera, een dochter/zoon! ...
  5. Wat zijn we blij, ...
  6. Onze kleine meid/vent is geboren, ...
  7. Blij en gelukkig zijn wij met de geboorte. ...
  8. Welkom kleine vent, het is geweldig dat je er bent!

Wat als je je kind niet binnen 3 dagen aangeeft?

U bent verplicht om binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte te doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af. Op het niet of te laat aangeven staat een boete.

Waarom daagt een kind uit?

Waarom daagt mijn kind mij uit? “Achter uitdagend gedrag – dat vaak zeer irritant is – gaat altijd een behoefte schuil. Je kind heeft op dat moment íets nodig en hij vraagt erom op een ongepaste manier. Een kind kan zich bijvoorbeeld gewoon vervelen en een relletje organiseren is dan een vorm van entertainment.

Waarom negeert mijn kind mij?

Schreeuwen, zeuren en smeken zijn over het algemeen momenten die ertoe kunnen leiden dat je kind je negeert. Maar ook een hele lange uitleg of het geven van teveel opdrachten zorgt ervoor dat je kind niet luistert.

Waarom kind bijschrijven in trouwboekje?

Een trouwboekje of partnerschapsboekje heeft geen officiële status. De vermelding van de kinderen in het boekje is vooral ceremonieel. U kunt er officieel niets mee bewijzen.

Waar kan ik een internationale geboorteakte aanvragen?

Geboorteakte aanvragen als u in het buitenland geboren bent

Wilt u een buitenlandse geboorteakte aanvragen? Neem dan contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand in de stad of regio waar u geboren bent.

Hoe oud mag een geboorteakte zijn?

Een uittreksel uit het bevolkingsregister (de Basisregistratie personen) heeft geen houdbaarheidsdatum. Er staat wel een datum op. Meestal mag een uittreksel maar 3 of 6 maanden oud zijn voor de organisatie die erom vraagt.

Hoe hoog mag je komen als je zwanger bent?

Tweede helft van de zwangerschap (na 20 weken)

- Kort verblijf op een hoogte van maximaal 2500 meter, zonder inspanning (enige uren tot een paar dagen) heeft zeer waarschijnlijk weinig risico voor een gezonde zwangerschap, maar hier is weinig onderzoek naar gedaan.

Welke week groeit de baby het hardst?

Week 21 t/m 30

In deze weken vindt de grootste gewichtstoename plaats, namelijk 50% van het totaal. Je buik groeit hard en wordt meestal ronder. Als je een navelkuiltje had, zal deze waarschijnlijk rond week 26 naar buiten ploppen. Voor iedereen is nu duidelijk te zien dat je zwanger bent.

Hoeveel CM buik zwanger?

Na het voelen meet de verloskundige met een meetlint de afstand tussen de fundus en je schaambot. Het aantal centimeters staat voor het aantal weken zwangerschap. Hierbij geldt wel een marge van 1 tot 4 centimeter. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als de meting iets hoger of lager uitvalt.