Kinderopvangtoeslag: hoe wijzigingen doorgeven

Welke datum krijg je kinderopvangtoeslag?

Gevraagd door: Ryan Smit  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (19 stemmen)

U krijgt uw toeslag rond de 20e van de maand uitbetaald. Is het al de 20e geweest? Dan moet u wachten tot de volgende betaaldag.

Hoe lang van te voren kinderopvangtoeslag?

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen op de website van de Belastingdienst. Dit moet u doen binnen 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht daarom niet te lang met aanvragen, anders loopt u kinderopvangtoeslag mis.

Hoe controleert de Belastingdienst kinderopvangtoeslag?

Hoe komen jullie aan mijn gegevens voor de definitieve berekening...
  1. van uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds krijgen we een jaaropgaaf van uw inkomen.
  2. van uw kinderopvang krijgen we de opvanguren en de kosten door.
  3. van uw werkgever krijgen we door hoeveel uren u hebt gewerkt voor uw kinderopvangtoeslag.

Hoe wordt kinderopvangtoeslag gecontroleerd?

Meestal is het werkelijke inkomen hoger dan het inkomen waarmee de kinderopvangtoeslag berekend was. Uw toeslag is eerst berekend met een schatting van uw inkomen. Bij de definitieve berekening weten we uw echte inkomen.

Hoe wordt de kinderopvangtoeslag uitbetaald?

We betalen uw toeslag iedere maand uit

Dat doen we op het rekeningnummer dat in Mijn toeslagen staat.

17 gerelateerde vragen gevonden

Waarom krijg ik minder kinderopvangtoeslag?

Wij hebben uw inkomen opnieuw geschat

Als uw inkomen hoger is geworden, krijgt u minder toeslag. Of hebt u er zelfs geen recht meer op. In Mijn toeslagen ziet u met welk inkomen wij uw toeslagen hebben berekend. Onder 'Status laatste wijzigingen' vindt u 'Geschat inkomen voor 2021'.

Hoeveel toeslag krijg ik in 2022?

De hoogte van je zorgtoeslag 2022 is inmiddels vastgesteld. Ten opzichte van 2021 is de toeslag iets verhoogd en kan oplopen tot € 111,- per maand. Indien met partner zal het in totaliteit maximaal 212,- euro zijn. Bij een inkomen van meer dan € 31.500 (zonder toeslagpartner) krijg je geen zorgtoeslag uitgekeerd.

Hoe lang duurt definitieve berekening kinderopvangtoeslag?

De toeslagen 2020 en 2021 van de Belastingdienst zoals de huurtoeslag of zorgtoeslag zijn een voorschot. Pas later ontvangt u de definitieve berekening over het afgelopen jaar en daarmee de definitieve afrekening en beschikking van de fiscus. In juni 2020 dus voor uw toeslag 2019 en in juni 2021 voor 2020.

Hoe weet ik of ik gedupeerd ben kinderopvangtoeslag?

Uw dossier opvragen kan met een schriftelijk verzoek (een brief) of telefonisch via het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op 0800 - 2 358 358 (gratis).

Hoe schat de Belastingdienst je inkomen?

Alle toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag, worden in beginsel verstrekt als voorschot. Dit betekent dat de Belastingdienst een inschatting maakt van uw situatie en op basis hiervan bepaalt of u recht hebt op een toeslag en op hoeveel toeslag dit dan is.

Hoe uren aanpassen kinderopvangtoeslag?

Als de opvanguren veranderen, dan moet u dat aan ons doorgeven. Het liefst zo snel mogelijk.
...
Maar geef uiterlijk binnen 4 weken de volgende veranderingen door:
  1. Uw kind gaat meer uren naar de opvang.
  2. Uw kind gaat minder uren naar de opvang.
  3. De opvanguren veranderen tijdelijk.

Hoe komt de Belastingdienst aan mijn gegevens?

De gegevens zijn afkomstig van onder andere werkgevers, verzekeraars, banken en gemeenten. “Hoe meer gegevens wij invullen, hoe minder men dat zelf hoeft te doen. Dat zorgt dat mensen sneller aangifte kunnen doen, want ze hoeven de gegevens alleen nog te controleren”, legt Spros de voordelen van de VIA uit.

Waar vul ik kinderopvangtoeslag in bij belastingaangifte?

Bij het invullen van de aangifte moet de belastingplichtige de beperking tot 11,20 euro per oppasdag zelf toepassen. In Vak X, Rubriek B, code 1384-71 mag u dus maximum 11,20 euro vermenigvuldigd met het aantal opvangdagen invullen. Dit geeft recht op een belastingvermindering tegen 45 procent.

Kun je met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aanvragen?

Kinderopvangtoeslag kan met beperkte terugwerkende kracht worden aangevraagd. Op het moment van aanvragen heeft u recht op de toeslag van de lopende maand en drie maanden hieraan voorafgaand.

Hoe ver van te voren toeslag aanvragen?

Uw zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget kunt u nog aanvragen tot en met 1 september in het volgende jaar. U kunt bijvoorbeeld nog zorgtoeslag over 2021 aanvragen tot en met 1 september 2022. Toeslag voor 2020 kunt u niet meer aanvragen. Hebt u nog vóór 1 september 2021 toeslag over 2020 aangevraagd?

Wie vraagt kinderopvangtoeslag aan vader of moeder?

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Je krijgt alleen toeslag als beide ouders werken. Ben je alleenstaande ouder, dan volstaat het dat jij werkt.

Hoe weet ik of ik recht heb op compensatie toeslagenaffaire?

Alle kinderen die door de toeslagenaffaire zijn opgegroeid in armoede en te maken kregen met gezinsproblemen, krijgen een financiële compensatie. Het gaat om 1.500 tot 7.500 euro, afhankelijk van hun leeftijd.

Hoe weet ik of ik in aanmerking komt voor de toeslagenaffaire?

Hoe weet de Belastingdienst welke ouders problematische schulden hebben? De Belastingdienst kan zien of ouders bij Toeslagen en de Belastingdienst schulden hebben. Dit is voor hen een signaal om met ouders contact op te nemen of zij ook nog andere schulden hebben.

Wie zijn gedupeerden toeslagenaffaire?

Zij hadden – vaak kleine – fouten gemaakt of waren misleid door gastouderbureaus, en moesten daarom de volledige kinderopvangtoeslag terugbetalen. Veel gedupeerde ouders raakten hierdoor in de schulden, die in sommige gevallen opliepen tot tienduizenden en zelfs honderdduizenden euro's.

Hoe definitief is een definitieve berekening toeslagen?

Na afloop van het jaar wordt de definitieve toeslag berekend aan de hand van uw aangifte inkomstenbelasting. Let op. Ook een definitieve toeslag staat nog niet definitief vast, zoals onlangs bleek voor de rechter in Den Haag, 05.08.2015 (RBDHA:2015:5357) .

Hoe lang duurt verrekening Belastingdienst?

U hebt een aanslag of beschikking gekregen

Op uw aanslag of beschikking staat het bedrag dat u terugkrijgt en een datum. Binnen 1 week na die datum staat het geld op uw rekening.

Kan de Belastingdienst terugkomen op een definitieve berekening?

Heb je echter wel een definitieve aanslag ontvangen dan geldt de regel dat de fiscus daarop in principe niet meer kan terugkomen.

Heb ik recht op zorgtoeslag in 2022?

Uw inkomen is niet te hoog

In 2022 mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 31.998 per jaar. Hebt u een toeslagpartner? Samen mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 40.944 per jaar.

Heb ik recht op zorgtoeslag 2022 berekenen?

De berekening van uw zorgtoeslag in 2022 staat vóór 14 december in Mijn toeslagen, onder 'Beschikkingen' én in uw Berichtenbox van MijnOverheid. Daarnaast kunt u een proefberekening maken van uw zorgtoeslag in 2022.

Waarom krijg ik meer kinderopvangtoeslag?

De overheid betaalt een percentage van de kosten van kinderopvang. De hoogte van deze tegemoetkoming (kinderopvangtoeslag) hangt af van uw inkomen. Hoe lager uw inkomen, hoe hoger de tegemoetkoming.

Vorige artikel
Hoe vaak mag een kind Nurofen?
Volgende artikel
Hoe haal je snot uit neus baby?