Ectopic Pregnancy: Causes, Symptoms & Treatment | Dr. Farheen Faruque

Welke behandeling buitenbaarmoederlijke?

Gevraagd door: Fem Mulder  |  Laatste update: 17 januari 2024
Score: 4.3/5 (74 stemmen)

Methotrexaat is een celdodend middel, het grijpt in op het groeiproces van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. U krijgt dit toegediend door één of meerdere injecties in een spier. Omdat het een celdodend middel is, wordt het ook gebruikt bij de behandeling van kwaadaardige aandoeningen (chemotherapie).

Hoe halen ze buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit. Soms alleen de bevruchte eicel (dan blijft de eileider zitten).

Wat moet je doen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er zijn 3 behandelingen:
  1. afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.
  2. een injectie met medicijnen.
  3. een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.

Welke medicijnen bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De behandeling bij een zwangerschap buiten de baarmoeder kan met medicijnen. Dit is een injectie in de bilspier. Het medicijn heet methotrexaat. Dit medicijn wordt ook gebruikt bij de reuma en zeldzame vormen van kanker.

Kan buitenbaarmoederlijke zwangerschap vanzelf weg?

Mogelijk heb je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap die vanzelf verdwijnt. Als het HCG stijgt of onvoldoende daalt, heb je een behandeling nodig. Je gaat een onzekere tijd tegemoet. Mogelijk weet je na twee dagen al waar je aan toe bent, maar mogelijk duurt het langer.

30 gerelateerde vragen gevonden

Kan je sterven van buitenbaarmoederlijke?

De eileider waarin de eicel zich heeft vastgehecht, kan scheuren en een inwendige bloeding veroorzaken. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen zijn dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in het 1ste trimester van de zwangerschap.

Hoe lang herstel na operatie buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

U mag weer gaan werken zodra u zich hiervoor goed genoeg voelt. Tot 4 weken na de operatie mag u niet zwemmen. Tot 4 weken na de operatie kunt u beter geen geslachtsgemeenschap hebben. Tot 6 weken na de operatie mag u geen tampons gebruiken.

Hoe snel merk je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

In het begin van een zwangerschap, zijn er meestal geen klachten. Later, tussen de 5-12 weken zwangerschap kunnen er klachten komen. Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan.

Hoe voelt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap aan?

Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

Hoe lang geen seks na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Na een laparoscopie is het advies om 2 weken te wachten voordat je weer gemeenschap hebt, na een laparotomie 6 weken. Als een (deel van) de eileider verwijderd is kun je het best met de gynaecoloog overleggen wanneer je weer zwanger mag worden. Dat kan variëren tussen één en drie menstruaties afwachten.

Waar zit de pijn bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten / symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Er loopt dan bloed in de buikholte. Hierdoor krijgt u heftige buikpijn of een uitstralende pijn naar rug, schouders of bovenbenen. U kunt het gevoel hebben dat u moet poepen, zonder dat er wat komt. Dit komt doordat het bloed in de buikholte de endeldarm prikkelt.

Kan je nog zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Wanneer er een eileider is verwijderd en de andere eileider beschadigd lijkt te zijn, is de kans op een spontane zwangerschap klein. Dan kan de arts u eventueel IVF adviseren. Houd er rekening mee dat ook bij IVF een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ontstaan.

Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zien op een echo?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk te zien op een echo. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. Soms is een afwijking naast de baarmoeder te zien die kan passen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Waarom eileider verwijderen buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als er aanwijzingen zijn dat de buitenbaarmoederlijke zwangerschap toch niet vanzelf verdwijnt, is er meestal een operatie nodig. De kans bestaat namelijk dat de buitenbaarmoederlijke zwangerschap door de wand van de eileider heen groeit en een inwendige bloeding veroorzaakt.

Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?

Ongeveer 1,5 à 2% van alle zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. De meeste treden op bij vrouwen tussen 25 en 34 jaar. In ongeveer 95 à 98% van de gevallen nestelt het vruchtje zich in de eileider. Andere mogelijke (maar zeldzame) plaatsen zijn de baarmoederhals, eierstokken of buikholte.

Wat is een mola zwangerschap?

Bij een molazwangerschap gaat er tijdens of kort na de bevruchting iets mis. Daardoor groeit er geen embryo in uw baarmoeder. Wel groeit de placenta door, waardoor het in het begin lijkt of u 'gewoon' zwanger bent.

Wat is de oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Een van de belangrijkste oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is beschadiging van de eileider(s) door: een ontsteking aan de eileider, bijvoorbeeld door chlamydia of gonorroe. een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap. een eerdere operatie aan de eileider.

Kan je een miskraam hebben zonder positieve test?

Wij willen u graag informeren over een miskraam in de eerste zestien weken van de zwangerschap. Een miskraam komt relatief vaak voor. Als de zwangerschapstest positief is gaat het bij ruim tien procent van alle zwangerschappen toch nog fout. Soms gebeurt dit onopgemerkt.

Kun je voor de innesteling al positief testen?

Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen.

Wat is het verschil tussen eileider en eierstok?

De eileider en de eierstok worden samen adnex genoemd. De eileiders hebben als taak het vervoeren van eicellen en zaadcellen. Elke cyclus komt er in de eierstokken een eicel tot rijping. Daarnaast maken de eierstokken geslachtshormonen.

Wat voel je als je eitje bevrucht is?

De bevruchting voelen: kan dat? Het antwoord is nee, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél. Zij beschrijven een gevoel van kramp in hun baarmoeder op het moment dat de eicel zich innestelt. Of dit klopt is alleen niet wetenschappelijk bewezen.

Waarom buikpijn begin zwangerschap?

Al bij vier weken zwangerschap begint je baarmoeder flink te groeien. Dit zie je nog niet vanaf de buitenkant, maar in je buik gebeurt al heel veel. Dit kan leiden tot symptomen van buikpijn. Het kan vergelijkbaar zijn met menstruatiekrampen of een zeurend gevoel geven.

Hoeveel pijn doet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. Het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. Duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

Kun je zwanger raken als je geen eileiders meer hebt?

Als de eileiders dicht zijn of zijn weggehaald, kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken en kunt u niet meer zwanger worden. Een sterilisatie is in principe niet terug te draaien. Het is dan ook alleen een goede keuze, als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Hoelang blijft je buik opgezet na een laparoscopie?

Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.