Pregnant women advised to continue taking folic acid supplements

Welke aandoening krijgt bij het ongeboren kind minder kans als de vrouw extra foliumzuur slikt?

Gevraagd door: Dina Akin  |  Laatste update: 7 maart 2024
Score: 4.7/5 (11 stemmen)

Foliumzuur is geen verzekering op een gezonde baby; ook andere omstandigheden en erfelijke factoren kunnen van invloed zijn. Maar gebruik van foliumzuur verkleint de kans op een kind met een neurale buisdefect wel.

Welke risico's verminderen tijdens de zwangerschap bij het innemen van foliumzuur?

Een preventieve en dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje (spina bifida) en andere neuraalbuisdefecten bij je kindje met minstens 50%. Maar foliumzuur heeft ook goede effecten voor jou tijdens de zwangerschap.

Waarom extra foliumzuur zwangerschap?

Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen.

Kan foliumzuur de vruchtbaarheid beïnvloeden?

Volgens verschillende onderzoeken kun je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier verhogen door gezond te eten. Daarbij is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, gevarieerd te eten en genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zoals zink en foliumzuur, vitamine C en E, betacaroteen en alfa-liponzuur.

Welke ziekte veroorzaakt foliumzuur tekort?

Wat is het? Bloedarmoede of anemie wordt gekenmerkt door een daling van de rode bloedcellen, die bij deze vorm een groter volume hebben dan normaal (ook 'megaloblastisch' genoemd). De meest voorkomende oorzaken zijn een vitamine B12- of foliumzuurtekort.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet foliumzuur bij vrouwen?

Het bevordert mee het celdelingsproces, een normale bloedvorming en draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast is foliumzuur ook goed voor normale psychologische functies zoals de concentratie, het leer- en redeneervermogen, het geheugen en de stressbestendigheid.

Wat gebeurt er als je geen foliumzuur slikt?

Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.

Wat heeft invloed op vruchtbaarheid vrouw?

Onder andere roken, over- of ondergewicht, overdreven alcoholgebruik, hoge cafeïne-inname, drugs en te weinig of extreme fysische inspanningen hebben een negatieve impact op de vruchtbaarheid, maar ook op het zwangerschapsverloop en foetale uitkomst.

Waarom foliumzuur slikken niet zwanger?

Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel van de baby, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Daarom is het belangrijk om foliumzuur te slikken ook als je nog niet zwanger bent. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen van een neurale-buisdefect (NBD).

Waar word je extra vruchtbaar van?

Vruchtbare tips voor jou
  • Eet gezonde en gevarieerd. ...
  • Vermijd roken, alcohol en drugs. ...
  • Neem zo min mogelijk light-producten. ...
  • Beweeg voldoende. ...
  • Zorg voor een gezond gewicht. ...
  • Drink niet te veel cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee en cola. ...
  • Pas op met medicijngebruik. ...
  • Zorg voor ontspanning.

Wat doet foliumzuur bij kinderwens?

Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen.

Waarom foliumzuur slikken bij kinderwens?

Wanneer je voor én tijdens de zwangerschap (1ste trimester) dagelijks foliumzuur neemt, kan je jouw baby beschermen tegen een neuraalbuisdefect. Dit is een aangeboren afwijking ter hoogte van de hersenen of het ruggenmerg (zoals een open ruggetje).

Kan je teveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap?

Teveel foliumzuur

Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is.

Kan foliumzuur miskraam voorkomen?

Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een kind met een open ruggetje. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan een miskraam hebben doorgemaakt.

Wat zijn de symptomen van foliumzuur tekort?

Symptomen van een foliumzuur tekort
  • Vermoeidheid.
  • Duizeligheid.
  • Bloedarmoede.
  • Last van je darmen.
  • Verminderde eetlust.
  • Pijnlijke mond.

Wat is het nut van foliumzuur?

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken.

Kan extra foliumzuur slikken kwaad?

Volgens de Gezondheidsraad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken. Een woordvoerder laat aan RTL Nieuws weten op dit moment geen reden te zien het advies aan te passen.

Waarom foliumzuur tot 10 weken?

Foliumzuur vergeten te slikken tijdens de zwangerschap

De kans dat de baby een open ruggetje of open schedel heeft is in Nederland gelukkig erg klein. Maar omdat alle beetjes helpen, kun je het best zo snel mogelijk foliumzuur gaan slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Hoelang mag je foliumzuur gebruiken?

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent.

Wat zijn veel voorkomende oorzaken voor verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid?

Onderstaand een korte lijst met mogelijke oorzaken voor infertiliteit:
  • Onregelmatig dag- en/of nachtritme door bijvoorbeeld afwisselende diensten.
  • Cafeïne. ...
  • Onder- en overgewicht. ...
  • Soa's. ...
  • Alcohol en roken.

Wat zijn de meest voorkomende vruchtbaarheidsproblemen?

Hieronder staan de 7 meestvoorkomende vruchtbaarheidsproblemen:
  • Leeftijd. ...
  • Afwijkingen in de eileiders. ...
  • Verstoorde hormoonhuishouding. ...
  • Endometriose. ...
  • Lage spermakwaliteit. ...
  • Leefstijl. ...
  • Onverklaarbare onvruchtbaarheid.

Wat zijn vruchtbaarheidsproblemen?

Als ten minste één jaar regelmatig vrijen niet leidt tot een zwangerschap, spreekt men van vruchtbaarheidsproblemen. Onderzoek toont aan dat ongeveer 1 op 6 koppels kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is er op voorhand geen enkele aanwijzing dat er een probleem is.

Kan je zwanger worden zonder foliumzuur?

U doet er verstandig aan om al extra foliumzuur te gaan slikken voordat u zwanger wordt. Als u bijvoorbeeld gaat stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen, omdat u zwanger wilt worden, kunt u tegelijkertijd beginnen met het innemen van foliumzuur.

Wat gebeurt er als je teveel foliumzuur slikt?

Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is.

Is het erg als je 1 dag foliumzuur vergeet?

Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.