Newcomers and the Workplace: You Have the Right to Refuse Unsafe Work

Welk werk mag je weigeren?

Gevraagd door: Elias Zuijdveld  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.4/5 (58 stemmen)

Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.

Wat valt onder werk weigeren?

Onder werkweigering vallen meerdere zaken. We geven je een aantal voorbeelden: Het niet uitvoeren van opgedragen werktaken. Op vakantie gaan terwijl de werkgever hier geen verlof voor heeft gegeven.

Wat gebeurt er als je werk weigert?

Bij werkweigering zal jouw werkgever hoogstwaarschijnlijk niet direct tot ontslag op staande voet overgaan. Het is gebruikelijker dat je eerste een officiële waarschuwing krijgt. Een ander gevolg kan zijn dat jouw werkgever geen loon uitbetaalt over de periode dat je werk hebt geweigerd.

Kan ik extra werk weigeren?

Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen bij uw werkgever. En u moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.

Kan je ontslagen worden door werkweigering?

Ten eerste moet er sprake zijn van een dringende reden. Hierbij moet gedacht worden aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer, zoals diefstal, mishandeling, alcoholmisbruik op het werk of een grove belediging. Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet zijn.

39 gerelateerde vragen gevonden

Is ziekmelden werkweigering?

Als een werknemer wegens ziekte niet werkt, is er geen sprake van werkweigering. Ook niet als hij zich niet (op de goede manier) heeft ziek gemeld.

Wat te doen met werknemer die werk weigert?

Degene is door de werkweigering verwijtbaar werkloos en het UWV zal een uitkering dan ook weigeren. Omdat de werkgever door toedoen van de werknemer een arbeidskracht mist, kan hij een schadevergoeding vorderen waarvan de hoogte is vastgesteld op een fictief bedrag.

Wat moet je doen als je niet wilt werken?

U mag in overleg met uw werkgever (tijdelijk) meer of minder uur gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen bij uw werkgever.

Kan mijn baas mij verplichten ander werk te doen?

Sinds 1 augustus 2022 mag uw werkgever nevenwerkzaamheden niet zomaar verbieden. Hij moet daarvoor een goede reden hebben. Wat daarover in uw arbeidsovereenkomst staat, klopt dus niet meer.

Kan mijn werkgever mij verplichten ergens anders te werken?

Uw werkgever mag niet zomaar zonder een wijzigingsbeding uw locatie veranderen. Daarvoor gelden extra eisen. Neem contact op met een van onze juristen. Dan krijgt u persoonlijk advies.

Is werkweigering strafbaar?

Ook mogen werknemers niet zomaar wegblijven van hun werk. Anders kan er sprake zijn van werkweigering, en dat is soms een dringende reden voor ontslag. Op grond van artikel 7:678 lid 2 onder j BW kan hardnekkige werkweigering een dringende reden voor ontslag opleveren.

Kan ik zomaar stoppen met werk?

U kunt ontslag op staande voet nemen als u een goede reden hebt waarom u niet meer wilt werken. U hoeft dan niet door te werken in de opzegtermijn en u hoeft u niet aan het tussentijds opzegbeding te houden. Uw contract eindigt gelijk.

Hoe vaak mag je te laat komen op je werk?

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom te overwegen om in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek een boete op te nemen voor werknemers die te laat komen. Ook is het mogelijk een boete vast te leggen als sprake is van meer dan bijvoorbeeld 3 keer per kalenderjaar te laat komen.

Kan je werkgever je verplichten om naar kantoor te komen?

De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.

Wie bepaalt of je moet werken?

Wanneer je ziek bent maar toch moet werken, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een bedrijfsarts wordt ingeschakeld. Alleen de bedrijfsarts kan namelijk een oordeel geven over de vraag of je ziek bent en moet werken.

Is thuiswerken werkweigering?

Geen recht op thuiswerken en werkweigering

Allereerst is van belang dat werknemers, ook nu in tijden van COVID-19, geen recht op thuiswerken hebben. Als je als werknemer niet naar de werkplek komt, terwijl de werkgever dat wel van je verlangt, kan dat als werkweigering worden opgevat.

Is het toegestaan om 2 banen te hebben?

Met het recht op vrije arbeidskeuze mag u twee banen hebben.

Waarom mag je geen 2 banen hebben?

In Nederland zijn geen specifieke wettelijke beperkingen op hoeveel banen je precies mag hebben. Je werkgever kan niet verbieden dat je ook voor andere werkgevers aan de slag gaat. Dus je mag zelf beslissen of je meerdere functies of werkzaamheden met elkaar wilt combineren.

Hoeveel uur mag je baas verplichten om over te werken?

In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.

Welke banen maken ongelukkig?

Banen ongelukkig
  • Dakdekker.
  • Ober.
  • Fabrieksmedewerker.
  • Barman.
  • Inpakker.
  • Vrachtafhandelaar.
  • Winkelmedewerker.
  • Kassière.

Is 32 uur werken fulltime of parttime?

Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek.

Wat als je geen enkele baan leuk vindt?

Dan is het tijd om maatregelen te nemen. Als je je huidige baan niet meer leuk vindt, is het verleidelijk om ontslag te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Toch is dit niet per se slim. Het is vaak beter om eerst te ontdekken of en hoe het mogelijk is om het plezier in je huidige werk terug te vinden.

Wat is een zware fout van de werkgever?

Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.

Kan je ontslagen worden als je niet komt opdagen?

Dus het feit dat iemand niet komt opdagen, zal geen reden zijn voor ontslag op staande voet. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat er een reden bij komt waardoor iemand ernstig verwijtbaar is.

Kan je baas je verplichten te werken als je ziek bent?

Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.

Volgende artikel
Hoeveel traplopen zwanger?