Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Welk vlees mag ik eten tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: drs Luna Çetin  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (31 stemmen)

Tijdens je zwangerschap mag je in principe gewoon vlees eten, zolang het maar goed doorbakken is. Dat geldt ook voor vleeswaren: neem het liefst alleen de varianten die gekookt, gebraden of gebakken zijn. Rauwe, gerookte of gedroogde vleeswaren kun je volgens het Voedingscentrum beter vermijden.

Welk vlees is goed tijdens zwangerschap?

Neem bij voorkeur geen rauw vlees en verhit vlees goed. Zo help je besmetting met listeria en toxoplasma voorkomen. Zorg tijdens de zwangerschap dat de tartaar of de biefstuk, het lamsvlees of het varkensvlees gewoon goed gaar is en laat (rauwe) filet americain, ossenworst, rosbief en carpaccio even staan.

Welk vlees niet tijdens zwangerschap?

Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose.

Kan je biefstuk eten als je zwanger bent?

Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is. Het vlees is dan doorbakken en niet meer rood of roze aan de binnenkant.

Kun je kipfilet eten als je zwanger bent?

Kipfilet, vleeswaar

Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij 4 graden. Eet het na openen binnen 2 dagen op en altijd binnen de houdbaarheidsdatum. Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over hoe je eten veilig kunt bewaren tijdens je zwangerschap.

30 gerelateerde vragen gevonden

Welk vlees op brood zwanger?

Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.

Waarom mag je geen biefstuk tijdens zwangerschap?

Rauw vlees kan ziekmakende bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Als vlees goed verhit is, zijn alle ziekmakers dood. Van binnen en van buiten mag het vlees niet meer rood of roze kleuren.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Welk beleg mag je niet eten als je zwanger bent?

Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren (zoals filet american, ossenworst, rosbief, salami). Over vleeswaren zoals chorizo, rauwe ham en cervelaat is nog geen eenduidig landelijk advies. Het voedingscentrum en onze beroepsgroep (de KNOV) adviseert deze niet te eten tijdens de zwangerschap.

Kun je rookworst eten als je zwanger bent?

Gerookt vlees tijdens je zwangerschap

Het Voedingscentrum adviseert om gerookte vleeswaren niet te eten tijdens je zwangerschap. Bij gerookt vlees bestaat de kans dat het niet genoeg verhit is geweest, waardoor de parasiet toxoplasmose in het vlees is blijven leven.

Welke broodjes mag je eten als je zwanger bent?

Veel belegde broodjes kun je gewoon eten. Kijk bij een kant-en-klaar belegd broodje naar de ingrediënten. Eet geen broodje met tonijnsalade of gerookte zalm. Eet ook geen rauwe vleeswaren zoals rauwe ham of carpaccio.

Kun je kibbeling eten als je zwanger bent?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Kun je pizza eten als je zwanger bent?

Of je nou bij een traditionele caffetteria in Italië zit, of thuis op je eigen bank. Ook om andere kazen op de pizza hoef je je niet druk te maken als je zwanger bent. Bij verhitting boven de 85 graden overleven de bacteriën niet. Kortom: geniet van die baby in je buik én van de pizza!

Wat moet je veel eten als je zwanger bent?

Wat is gezond eten als je zwanger bent?
 • veel groente en fruit.
 • veel volkoren producten, zoals volkoren brood en volkoren pasta en zilvervliesrijst. ...
 • minimaal 1 keer per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen of kikkererwten.
 • elke dag een handvol ongezouten noten.
 • elke dag 4 glazen melk, yoghurt of kwark.

Wat is goed om te eten begin zwangerschap?

Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).

Kan je kabeljauw eten als je zwanger bent?

Kabeljauw. Kabeljauw kan je 1 keer in de twee weken veilig eten tijdens je zwangerschap. Vaker dan dit wordt afgeraden vanwege de dioxines en zware metalen die in deze vissoort voor kunnen komen.

Kan je bacon eten als je zwanger bent?

Rauw vlees Page 3 Eet geen (half)rauw vlees zoals rosbief, rosé lamsvlees, filet américain en ossenworst. U kunt een besmetting met toxoplasmose oplopen door deze etenswaren en dat kan schadelijk zijn voor uw kindje. Gekookte, gerookte of gedroogde vleeswaren, zoals ham, rookvlees, bacon en salami, kunt u wel eten.

Kun je varkenshaas eten als je zwanger bent?

Rauw vlees kan ziekmakende bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Als vlees goed verhit is, zijn alle ziekmakers dood. Van binnen en van buiten mag het vlees niet meer rood of roze kleuren.

Welke vis is goed als je zwanger bent?

Vis eten is gezond. Afwisselen is de boodschap, maar kies regelmatig voor voor vette vis (zoals zalm, haring of sardienen), die bevat omega 3-vetzuren. Deze beschermen je tegen hart- en vaatziektes. Omega 3 bevordert bij (ongeboren) kinderen de ontwikkeling van de hersenen en het zicht.

Wat kun je beter niet doen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
 • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
 • Zware dingen tillen.
 • Knellend ondergoed dragen.
 • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
 • Kattenbak verschonen.
 • Zonder handschoenen tuinieren.
 • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
 • Alcohol drinken.

Wat mag je eten van de BBQ als je zwanger bent?

Zwanger & BBQ
 1. Goed garen: Geen rood vlees. Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende, maar rood vlees zat er even niet in. ...
 2. Vis eten mag. ...
 3. Vegetarische BBQ kan (bijna) altijd. ...
 4. Gepasteuriseerde Kaas. ...
 5. Pizza's Bakken.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.

Kan je garnalen eten tijdens zwangerschap?

Mag je garnalen tijdens de zwangerschap? Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.