Gestational Diabetes, Animation

Welk type diabetes is zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Megan le Floch  |  Laatste update: 11 november 2023
Score: 4.4/5 (4 stemmen)

Ongeveer 2% van alle mensen heeft diabetes type 2. Ontstaat tijdens de zwangerschap diabetes, dan gaat het meestal om zwangerschapsdiabetes. Veelal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Ook bij deze vorm van diabetes is de behoefte aan insuline gestegen, net zoals bij diabetes type 2.

Is zwangerschapsdiabetes type 2?

Bij zwangerschapsdiabetes hebben zowel de moeder als het kind in de toekomst een verhoogd risico op diabetes type 2. Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op het hormoon insuline dat de bloedsuiker regelt.

Wat is het verschil tussen gewone diabetes en zwangerschapsdiabetes?

Diabetes gravidarum (zwangerschapsdiabetes) is meestal een tijdelijke vorm van diabetes. Diabetes gravidarum ontstaat onder invloed van de hormonen die tijdens de zwangerschap worden aangemaakt. Bij diabetes zijn er problemen met het op peil houden van de bloedglucosewaarden.

Wat is dat diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 zijn de cellen in uw lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. Er gaat dan niet genoeg suiker vanuit het bloed naar de cellen. Daardoor wordt de bloedsuiker te hoog. Dit kan gebeuren als u te zwaar bent.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Bij zwangerschaps-diabetes is er tijdelijk te veel suiker in je bloed. Dat is niet goed voor de baby. Door gezonder eten wordt je bloedsuiker meestal weer goed: Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.

29 gerelateerde vragen gevonden

Is zwangerschapsdiabetes type 1 of 2?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes: diabetes mellitus type 1; diabetes mellitus type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd; zwangerschapsdiabetes.

Wat zijn goede waardes zwangerschapsdiabetes?

De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.

Wat betekent diabetes type 3?

Het stoppen van de hersenen met het aanmaken van insuline wordt ook wel diabetes type 3 genoemd. Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van het brein. Er is echter nog veel onduidelijk over de samenhang tussen diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Hoe weet je dat je diabetes type 1 hebt?

Symptomen diabetes type 1

U heeft tintelende handen of voeten. U heeft vaak dorst en moet veel plassen. U voelt zich misselijk of geeft over. U heeft extra honger of juist totaal geen honger.

Kan diabetes type 2 weg gaan?

Veelgestelde vraag. Is diabetes te genezen? Diabetes is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen?

Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Gelukkig verdwijnt de diabetes vaak direct na de bevalling.

Kan zwangerschapsdiabetes overgaan?

Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling maar u hebt wel dubbel zo veel kans om binnen de tien jaar na uw bevalling diabetes te ontwikkelen.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor de baby?

Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.

Is diabetes type 2 ernstig?

In het begin is diabetes type 2 lastig te herkennen. Mogelijke symptomen zijn dorst, veel plassen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en slecht genezende wondjes. Op de lange termijn vergroot diabetes type 2 de kans op verschillende ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Waarom krijg je diabetes type 2?

Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.

Is diabetes type 1 gevaarlijker dan type 2?

Type 1 diabetes komt veel minder vaak voor dan type 2, maar heeft veel grotere gevolgen voor iemands leven en dat van zijn naaste omgeving. Naar schatting hebben 100.000 mensen in Nederland type 1 diabetes, daarvan zijn naar schatting 7.000 kinderen en jongeren van 0 t/m 20 jaar type 1 diabetes.

Is diabetes type 1 aangeboren?

Diabetes type 1 is multifactoriëel erfelijk. Dit betekent dat erfelijke aanleg, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand de ziekte kan krijgen. Vaak weten we niet welke factoren dat zijn. Of we weten niet op welke manier die factoren belangrijk zijn.

Kan diabetes type 1 verdwijnen?

Diabetes type 1 is op dit moment helaas nog niet te genezen. Wel kun je insuline spuiten om de ziekte onder controle te houden, of in zware gevallen een transplantatie overwegen om de ziekte te verlichten.

Kan je oud worden met diabetes type 1?

De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes.

Welke 3 vormen van diabetes zijn er?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes mellitus: type 1 en type 2, MODY en diabetes als gevolg van een andere ziekte.

Hoe leven met diabetes type 2?

Een gezonde leefstijl is extra belangrijk als je diabetes type 2 hebt. Gezond eten en drinken, meer bewegen, voldoende slaap en ontspanning helpt om je bloedsuiker onder controle te houden en gewicht te verliezen. Hierdoor voel je je beter en heb je mogelijk minder of geen medicatie en insuline meer nodig.

Hoeveel verschillende diabetes zijn er?

Er bestaan twee hoofdvarianten van de aandoening: diabetes type 1 en type 2. Daarnaast komen een aantal andere vormen voor, zoals secundaire diabetes (veroorzaakt door medicatie of operatie), MODY en zwangerschapsdiabetes.

Wat mag je niet eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Is zwangerschapsdiabetes erg?

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Volgende artikel
Wat zijn goede talenten?