Welk profiel voor kinderopvang?

Gevraagd door: drs Amy Verschut  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (15 stemmen)

Over het algemeen geldt dat je met een afgeronde beroepsopleiding richting pedagogisch medewerker, of met het diploma van een studie Sociaal Pedagogisch Werk, Pedagogiek of Pabo aan de slag kunt.

Welke diplomas voor kinderopvang?

Voor pedagogisch medewerker en peuterspeelzaalwerk heb je een relevante mbo 3-diploma of mbo 4-diploma nodig. Bijvoorbeeld mbo Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - niveau 3, of mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker - niveau 4. Maar ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in kinderopvang werken.

Kun je met verzorgende IG in de kinderopvang werken?

Om te mogen werken als pedagogisch medewerker in de Kinderopvang of als peuterspeelzaalleidster moet de bijbehorende kwalificatie-eis worden gevolgd. De kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker is gepubliceerd in de cao Kinderopvang.

Welke vakken krijg je bij de opleiding pedagogisch medewerker?

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Je leert inschatten wat een kinderen of jongeren nodig hebben aan ondersteuning. Je leert hoe je activiteiten kunt voorbereiden.

Hoeveel verdien je als je in een kinderopvang werkt?

Hoeveel verdient een Medewerker Kinderopvang gemiddeld in Nederland? Een Medewerker Kinderopvang in Nederland verdient gemiddeld € 2.725 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.320 (laag) tot € 3.135 (hoog).

Hoe ziet een dag op het kinderdagverblijf eruit?

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel verdient een kinderbegeleider per uur?

Het loon van een begeleidster in de buitenschoolse kinderopvang: 2.087 euro bruto.

Welke vakken heb je nodig voor kinderopvang?

Over het algemeen geldt dat je met een afgeronde beroepsopleiding richting pedagogisch medewerker, of met het diploma van een studie Sociaal Pedagogisch Werk, Pedagogiek of Pabo aan de slag kunt. Wil je nog je opleiding gaan doen om in de kinderopvang te kunnen werken? Kijk op deze website naar de mogelijkheden.

Wat kun je worden met de opleiding pedagogisch medewerker?

Je kunt als gespecialiseerd pedagogisch medewerker aan de slag bij een kinderopvang, een school, bij Jeugdzorg, een jeugdinstelling of een naschoolse opvang. Je begeleidt de kinderen in hun dagelijks leven en helpt ze bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Wat leer je tijdens de opleiding pedagogisch medewerker?

Je leert hoe je kinderen moet verzorgen en hoe je ze kunt helpen bij dagelijkse dingen als eten en drinken. Maar je leert ook hoe je kinderen kunt begeleiden in het zelfstandig worden. Belangrijk is dat je leert hoe je kinderen een veilige omgeving kunt bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen.

Waar kun je allemaal werken met verzorgende IG diploma?

VIG staat voor verzorgende individuele gezondheidszorg. De opleiding voor VIG'er is op niveau 3 van het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs. Je kunt dan aan de slag in de verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg of gehandicaptenzorg.

Waar kun je gaan werken als verzorgende IG?

In dit beroep heb je keuze uit verschillende werkvelden: je kunt verzorgende-IG worden in de ouderenzorg, verpleging, verzorging, kraamzorg, gehandicaptenzorg of in de geestelijke gezondheidszorg.
...
Wat ga je doen?
  • Ouderenzorg: verpleeghuiszorg en thuiszorg.
  • Gehandicaptenzorg.
  • Geestelijke gezondheidszorg.
  • Kraamzorg.

Wat mag een verzorgende IG niet doen?

Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd.

Heb je een diploma nodig voor kinderopvang?

Omdat gekwalificeerde medewerkers belangrijk zijn voor een professionele kinderopvang, moet iedereen in de kinderopvang ten laatste op 1 april 2024 kwalificaties hebben. Die kan je op verschillende manieren behalen: via een diploma, een ervaringsbewijs of een certificaat.

Welk niveau is MDGO AB?

Welk niveau is MDGO agogisch werk? Mbo niveau 4 (voorgangers SPW-4): Agogisch Werk.

Hoe lang duurt een opleiding voor kinderopvang?

De opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang is beschikbaar als BBL-opleiding of BOL-opleiding. Je krijgt 2 tot 3 jaar lang les en praktijk op niveau 3. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan zit je ongeveer 20% van de tijd op school.

Welk diploma kwalificeert voor pedagogisch medewerker?

Er zijn verschillende hbo-opleidingen waarmee je in de kinderopvang mag werken, zoals Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, Pedagogiek of Pabo. Sinds 1 januari 2022 kwalificeren ook een aantal (nog) niet afgeronde hbo-bacheloropleidingen voor de kinderopvang.

Is pedagogisch medewerker iets voor mij?

Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het activiteitenaanbod. Van gezellig knutselen, hutten bouwen en 'beestjes' kijken tot diverse sportactiviteiten. Je houdt daarbij rekening met de verschillende leeftijden, interesses en talenten van de kinderen.

Wat heb je nodig om een kinderdagverblijf te beginnen?

Als u een kinderopvang wilt starten, heeft u een aantal verplichtingen. Zo moet u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. En uw kinderopvang aanmelden bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Daarna kunt u zich inschrijven bij uw gemeente.

Hoeveel geld heb je nodig om een kinderopvang te beginnen?

Kosten. Een aanvraag voor toestemming tot exploitatie kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang kost € 1.493,- (tarief 2021). U betaalt deze kosten voor het behandelen van uw aanvraag. U krijgt geen geld terug als uw aanvraag wordt afgewezen.

Hoe groot moet een ruimte zijn voor kinderopvang?

Nieuwe en bestaande kinderopvang moeten in elke ruimte (behalve de slaapruimte) ramen hebben. Vloeren en hekken hebben eisen voor hoogteverschil en openingen zodat kinderen niet kunnen vallen of vast komen te zitten. Een verblijfsgebied van een kinderopvang moet bij nieuwbouw minstens 5m2 groot zijn.

Hoe bereken je je salaris per uur?

De berekening om je uurloon te berekenen in het kort is als volgt: Maandsalaris x 3 = je salaris per 3 maanden. Je weeksalaris / je arbeidsuren per week = je uurloon.

Hoeveel kinderen per begeleidster kinderopvang?

Bij kinderen van 1 tot 2 jaar mag één pedagogisch medewerker vijf kinderen opvangen, en bij peuters tussen de 2 en 4 jaar oud mag één pedagogisch medewerker maximaal acht kinderen opvangen. Zodra er op één groep kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën worden opgevangen, wordt de BKR daar op aangepast.

Hoe werkt salarisschaal kinderopvang?

Die schaal loopt van 2.128 tot 2.899 euro bruto op fulltimebasis, wat in de kinderopvang neerkomt op 36 uur. Hoe klim je op? "Je groeit ieder jaar door met een zogeheten periodiek tot je het einde van de schaal hebt bereikt", zegt Van Leiden. "Eén periodiek in schaal 6 is tussen de 75 en 150 euro."

Volgende artikel
Is Moederdag commercieel?