How To Treat Eczema Naturally

Welk natuurlijk middel tegen eczeem?

Gevraagd door: Ryan de Lange  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.5/5 (12 stemmen)

Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen:
 • Vermijd airco en felle zon.
 • Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend)
 • Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.

Wat werkt echt tegen eczeem?

In het kort
 • Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. ...
 • Water en zeep maken de klachten erger.
 • Ga daarom maximaal 2 of 3 keer per week onder de douche of in bad. ...
 • Smeer elke dag een verzachtende zalf of crème op de plekken.
 • Soms krijgt u een zalf of crème met hormonen erin.

Hoe eczeem kalmeren?

Tips bij eczeem
 1. Probeer de huid schoon te houden;
 2. Kalmeer de huid met een verkoelende gel;
 3. Zorg voor een goede weerstand;
 4. Probeer de aandrang tot krabben te weerstaan. ...
 5. Vermijd middelen die een irriterende werking hebben zo veel mogelijk;
 6. Vermijd lang en te heet douchen. ...
 7. Vermijd bij het afdrogen wrijven, dep liever;

Welk homeopathisch middel bij eczeem?

Homeopathie kan niet aanbevolen worden voor patiënten met eczeem.

Welke kruiden zijn goed tegen eczeem?

Onderzoekers van de universiteit van Hongkong hebben ontdekt dat een kruidenmiddel helpt tegen eczeem. Het traditionele kruidenmedicijn is op basis van Japanse kamperfoelie, munt, schors van pioenroos, bast van Chinese kurkeik en wortels van de distelmadelief.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat verergert eczeem?

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Het verloop van de aandoening is ook niet altijd te voorspellen: soms gaat het een tijd goed en soms is er ineens een periode waarin de situatie verslechtert. Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, alcohol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren.

Wat drinken tegen eczeem?

Al jarenlang is paardenmelk tegen eczeem voor veel mensen een natuurlijke oplossing. En de enige. Hieronder lees je wat eczeem is en waarom paardenmelk kan helpen. Aan het herstel van je huid en de verzorging van je lichaam.

Welke vitamine is goed tegen eczeem?

Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van de huid. Daarom wilden onderzoekers kijken of het innemen van oraal vitamine D (5000 IU per dag) een positief effect heeft op de behandeling van patiënten met atopisch eczeem.

Welke vitamine slikken bij eczeem?

Deze vorm van eczeem komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Suppletie met vitamine D kan, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken, klachten van atopische dermatitis verminderen (bron: sportengezond.nl).

Welke voeding lokt eczeem uit?

Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.

Is vaseline goed voor eczeem?

Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.

Is azijn goed tegen eczeem?

Sommige mensen kiezen ervoor om eczeem te behandelen op een natuurlijke manier zonder cortisone. Zo proberen ze om eczeem te behandelen met azijn of met honing. De werking hiervan is echter niet wetenschappelijk bewezen. Het is dan ook niet aan te raden om met dergelijke zaken te experimenteren.

Is tea tree goed voor eczeem?

De antibacteriële, antischimmel en ontstekingsremmende eigenschappen van tea tree olie maken het een goede mogelijke behandeling tegen seborroïsch eczeem.

Is Sudocrem goed voor eczeem?

Overigens kan Sudocrem op alles worden gebruikt, van een door de zon verbrande huid, brandwonden, acne, lichte brandwonden, zweren, droge huid en eczeem en doorligwonden. Sudocrem is een echte klassieker in Engeland en veel Engelse gezinnen hebben altijd wel een Sudocrem thuis liggen.

Is Zinkzalf goed voor eczeem?

Zink heeft een indrogend effect. Zink helpt daarom goed bij eczeem dat opengekrabd is, licht bloedt of erg nattend is. Zodra de huid is hersteld is het advies om met zinkzalf te stoppen, omdat de huid door zinkzalf juist kans loopt om nog verder uit te drogen.

Hoe ziet stress eczeem eruit?

Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig. In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.

Welke tekorten bij eczeem?

Eczeem is een chronische ontstekingsreactie van de huid die in de basis aangepakt moet worden met voldoende zink. Er is ook voldoende bewijs dat mensen met acné een tekort kunnen hebben aan zink.

Kun je genezen van eczeem?

Ondanks dat het niet te genezen is, kun je er wel overheen groeien. Vaak hebben volwassenen geen last meer van het eczeem uit hun kindertijd. Wel houden mensen die last hebben gehad van eczeemklachten vaak nog een droge en gevoelige huid. Het is belangrijk om deze goed te blijven verzorgen.

Wat zuivert de huid?

Vitamine A zuivert de huid en stimuleert het aanmaken van nieuwe huidcellen. Vitamine E beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vis zit vol met omega 3 vetzuren. Vooral vette vissoorten als zalm en makreel zijn een natuurlijke bron van deze vetzuren.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Eczeem zelf is geen allergische aandoening maar een chronische ontstekingsreactie op een genetisch bepaalde te droog aangelegde huid. Mensen met contacteczeem krijgen uitslag als gevolg van overbelasting van de huid, vooral door water en zeep. Eczeem kan ook ontstaan als de huid in contact komt met irriterende stoffen.

Welke probiotica is goed voor eczeem?

Ook bij seborroïsch eczeem

Zowel een op de huid aangebracht middel (een niet-levend extract van de bacterie Vitreoscila filiformis) als een oraal probioticum (L. paracasei) zorgde voor een verbetering van klachten: minder roodheid en ontsteking van de huid.

Wat voor drinken is goed voor je huid?

Voldoende water drinken houdt je huid gehydrateerd. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer je een vochtarme, ook wel droge, huid hebt. Maar let op, door ineens veel water te drinken, gaat je droge huid niet in één keer weg.

Is Aloë Vera goed voor eczeem?

Aloë vera gel is letterlijk een cocktail van gezonde stoffen voor de huid. De gel bevat maar liefst 300 bioactieve stoffen, waaronder acemannan en saponinen. Dit zijn twee belangrijke stoffen die zorgen voor het positieve effect op de eczeem.

Is Soda goed voor eczeem?

Het effect van soda (natriumbicarbonaat) op eczeem of een droge huid is niet echt goed wetenschappelijk onderzocht. De pH-waarde van onze huid is ongeveer 7 en is dus lichtelijk zuur. De pH-waarde van soda is 8. Dus je zou verwachten dat dit een slecht effect heeft op de huid.

Kun je eczeem krijgen van stress?

Stress is dus geen directe oorzaak van je eczeem, maar het is wel een trigger voor het ontstaan van eczeem. Stress heeft vooral invloed op twee soorten eczeem, atopisch en soborroïsch eczeem.