HPV en baarmoederhalskanker

Welk HPV veroorzaakt baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: prof. Benjamin Nollee  |  Laatste update: 9 februari 2024
Score: 4.3/5 (14 stemmen)

De HPV-typen 16 en 18 veroorzaken het vaakst kanker. Deze twee typen veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste deel van de andere HPV-kankers. Wat doet HPV in het lichaam? HPV kan de cellen in je baarmoederhals, geslachtsorganen of mond- en keelholte besmetten.

Hoeveel types HPV geven een verhoogd risico op baarmoederhalskanker?

Er zijn verschillende soorten HPV. Van een aantal soorten kan je jaren na besmetting kanker krijgen. De 2 gevaarlijkste zijn typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste.

Wat is de oorzaak van baarmoederhalskanker?

HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt is wel besmettelijk. Je kan het virus krijgen door seks met iemand die is besmet. Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks.

Kun je baarmoederhalskanker krijgen als je niet seksueel actief bent?

Als u geen enkel seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV(humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan ook erg klein. Maar ook met deze kleine kans, is het zinvol om u te laten onderzoeken.

Welke soorten HPV zijn er?

Sommige typen worden gezien als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Er zijn meer dan 100 verschillende HPV genotypen. Enkele HPV types staan bekend als “hoog risico” types omdat infecties met deze types het meest worden aangetroffen bij een maligniteit.

17 gerelateerde vragen gevonden

Welk type HPV veroorzaakt kanker?

De HPV-typen 16 en 18 veroorzaken het vaakst kanker. Deze twee typen veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste deel van de andere HPV-kankers.

Kan HPV 6 en 11 kanker veroorzaken?

De laagrisico-typen (zoals typen 6 en 11) kunnen goedaardige veranderingen van de weefselbekleding van de baarmoedermond veroorzaken, maar ook genitale wratten. De hoogrisico-typen (hrHPV Hoogrisico-typen Humaan Papillomavirus (Hoogrisico-typen Humaan Papillomavirus)) zijn kankerverwekkend.

Kun je ook HPV krijgen met vaste partner?

Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.

Kun je HPV krijgen als je geen seks hebt?

In onderzoek kan iemand maagd genoemd worden als hij/zij geen 'penetrerende geslachtsgemeenschap' heeft gehad. Iemand kan dan dus wel allerlei andere seksuele handelingen hebben gedaan. En ook daardoor, zonder uiteindelijk geslachtsgemeenschap, kun je HPV krijgen.

Kan de gynaecoloog zien dat je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen zonder HPV virus?

Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief), is er vrijwel geen risico op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Als dit virus wel aanwezig is, dan wordt ook meteen gekeken of er afwijkende cellen uit de baarmoederhals in het uitstrijkje zitten.

Kun je baarmoederhalskanker krijgen zonder het HPV virus?

Er is geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden. Dit betekent dat u een laag risico heeft op baarmoederhalskanker.

Hoe loop je baarmoederhalskanker op?

Baarmoederhalskanker komt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Het virus zit in de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten bijvoorbeeld bij de schaamlippen, in de vagina, baarmoedermond, mond en keel. U kunt het virus krijgen via seks.

Kan HPV 16 verdwijnen?

Soms ruimt je lichaam de HPV-infectie niet op en blijft het virus langer in de cellen aanwezig. Het virus kan zorgen voor veranderingen in deze cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Soms kunnen deze zich ontwikkelen tot (voorstadia van) kankercellen.

Wat is pap 2 HPV positief?

PAP 2 HPV positief In het uitstrijkje zijn enkele cellen aanwezig die er iets anders uitzien dan normaal. Duidelijk afwijkend zijn ze niet. In het uitstrijkje is het HPV virus gevonden. Vanwege het HPV virus krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Hoeveel procent overleeft baarmoederhalskanker?

De vijfjaarsoverleving bedroeg in 2018 74 procent en in 1989 68 procent. Wenzel: 'Over het algemeen is een verbetering te zien, maar bij vrouwen die 75 jaar of ouder zijn op het moment van diagnose is dat niet zo. Dat is natuurlijk schrijnend om te zien.

Hoe lang kan HPV sluimeren?

Besmetting met HPV betekent altijd een risico. Gelukkig ruimt het afweersysteem in meer dan 80 procent van de gevallen het virus op. Dit proces kan meer dan een jaar duren. Omdat geen (kruis-)immuniteit optreedt, kun je daarna opnieuw besmet raken met hetzelfde of een ander HPV type.

Waarom gaat HPV niet weg?

Er is geen medicijn of behandeling om het HPV-virus op te ruimen. Het duurt meestal 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Als het niet lukt om het virus op te ruimen, blijft het virus lang aanwezig. Daardoor kan uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaan.

Hoe lang kan HPV slapend zijn?

De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken. De drager kan de infectie dan wel overdragen.

Kun je pap 2 hebben zonder HPV?

HPV negatief maar toch een Pap 2 bij uitstrijkje

De kans dat je baarmoederhalskanker ontwikkelt zonder een HPV-infectie is ontzettend klein. Maar je hoort het al, die kans is niet nul. Zo kan er baarmoederhalskanker voorkomen in je familie, waardoor je met of zonder HPV al een hoger risico loopt.

Is pap 3 gevaarlijk?

De uitslag van een uitstrijkje wordt uitgedrukt in cijfers. Pap 1 is een goede, normale uitslag. Bij Pap 2 tot en met Pap 5 kan er iets aan de hand zijn: van een onschuldige irritatie of infectie tot onrustige cellen, een voorstadium van baarmoederhalskanker, of toch baarmoederhalskanker.

Hoe herken je baarmoederhals kanker?

Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden. Baarmoederhalskanker kan lange tijd onopgemerkt blijven. Eerste tekenen kunnen bestaan uit ongewoon bloedverlies (vooral na het vrijen) of abnormale afscheiding. Pijn ontstaat meestal pas als de kanker doorgroeit in andere organen of als er uitzaaiingen zijn.

Hoe lang na HPV besmetting kanker?

Bij 10 tot 20% van de mensen die besmet zijn met HPV, ruimt het lichaam het virus niet op. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dat kan wel 10 tot 15 jaar na de besmetting met HPV gebeuren.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Elke vrouw kan baarmoederhalskanker krijgen. Maar gelukkig is de kans klein. Per jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen te horen dat zij baarmoederhalskanker hebben (2014).

Vorige artikel
Wat hoort een moeder te zijn?