5 Tips tegen Brandend Maagzuur

Welk fruit niet eten bij maagzuur?

Gevraagd door: Luka Sahin B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (26 stemmen)

Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.

Welk fruit helpt tegen brandend maagzuur?

Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.

Welk eten kalmeert de maag?

Hieronder een aantal voedingsmiddelen die de spijsvertering ondersteunen en verzachtend werken voor de maag.
  • dranken: kruidenthee: venkel, kamille, zoethout, rooibos, sterrenmix. ...
  • gefermenteerd voedsel: kefir, biologische volle yoghurt, zuurkool, zuurdesembrood.
  • enzymrijk: papaja, ananas.

Wat moet je niet eten als je maagzuur hebt?

Mensen met brandend maagzuur mogen in principe alles eten en drinken. Wat bij de een de klachten verergert, geeft bij de ander geen problemen.

Welk eten remt maagzuur?

Voeding die je juist wel kunt eten:
  • Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. ...
  • Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten.
  • Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
  • Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten.

21 gerelateerde vragen gevonden

Is yoghurt goed bij maagzuur?

Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.

Hoe krijg je maagzuur snel weg?

Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur

Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.

Wat is een natuurlijke maagzuurremmer?

Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn

Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.

Wat kun je het beste drinken als je maagzuur hebt?

Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.

Is banaan goed tegen maagzuur?

BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.

Wat is de veiligste maagzuurremmer?

PPIs remmen de aanmaak van het maagzuur en zijn het meest effectieve medicijn tegen zuurbranden. Naast zuurbranden zijn er ook nog andere indicaties waarvoor PPIs worden voorgeschoten. PPIs functioneren namelijk ook als maagbeschermer bij NSAIDs zoals Ibuprofen en Diclofenac en bloedverdunners.

Wat is verzachtend voor de maag?

Milde producten zoals rijst, aardappelen of toast. Als je buikpijn hebt die wordt veroorzaakt door een virus of als je constant naar het toilet moet, kun je het beste milde producten zoals rijst, aardappelen en toast eten. Deze producten verzwaren je maag namelijk niet als deze wat gevoelig is.

Welk fruit is licht verteerbaar?

Alle soorten fruit uit blik, appelmoes, compote. Onrijp fruit met schil of pit. O.a. Aalbessen, aardbeien, ananas, bramen en kruisbessen, grapefruit, kiwi, mandarijn, sinaasappel, verse pruimen, gedroogd fruit met schil of pit zoals dadels, krenten, rozijnen en vijgen.

Welke thee is goed tegen brandend maagzuur?

Gemberthee zorgt ervoor dat de zuurgraad in contact met de maagsappen neutraliseert. Daardoor kan je maag beter voedsel verteren. Drink ook regelmatig een kop gemberthee als je maagklachten wilt voorkomen. Gember barst van de gezonde stoffen en kan zelfs het maagslijmvlies beschermen.

Waar krijg je geen maagzuur van?

Vette maaltijden stimuleren de aanmaak van maagzuur. Gebruik daarom weinig vet bij de maaltijden en maak de porties kleiner om de totale hoeveelheid vet te beperken. Eet ook weinig vet vlees, weinig vette jus en geen extra boter of mayonaise. Eet niet meer vanaf twee uur voor je naar bed gaat.

Is patat licht verteerbaar?

- Friet, gebakken aardappelen, pannenkoek en pizza zijn zwaar verteerbaar. - Indische en Chinese gerechten zijn vaak sterk gekruid en zwaarder verteerbaar.

Waarom helpt cola tegen maagzuur?

Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290). Van koolzuur gaan mensen vaak boeren en dat kan verlichtend werken bij buikklachten. Een glas cola bevat naast koolzuur ook fosforzuur(E338). Deze stof is van nature erg zuur.

Wat kalmeert de slokdarm?

Drink bij het eten zodat de voeding goed vochtig is en gemakkelijker door de slokdarm en maag gaat. Je kunt ook hard of droog eten soppen (dippen) in thee, koffie of melk om ze zachter te maken. Als je een stent hebt is het belangrijk om ook een uur na de maaltijd iets te drinken om zo de stent door te spoelen.

Is Coca cola goed tegen maagzuur?

Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.

Is havermout goed tegen maagzuur?

Kauw ook eens op een paar droge havervlokken, ook dat geeft snel verlichting bij brandend maagzuur.

Wat is een natuurlijk alternatief voor omeprazol?

Betaïne HCL: natuurlijk alternatief voor maagzuurremmers.

Hoe gevaarlijk is maagzuur?

Iedereen kans weleens last hebben van brandend maagzuur. Dat kan geen kwaad. Als je er regelmatig last van hebt kan dat wel vervelend en soms zelfs schadelijk zijn. De rol van voeding bij brandend maagzuur is beperkt.

Is komkommer goed voor maagzuur?

Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken. De meeste medicijnen voor maagzuur smaken niet lekker en werken vaak ook niet effectief, geven gebruikers aan.

Is brood goed voor maagzuur?

Gluten zitten ook in de graansoorten gierst, gerst, rogge, spelt en kamut. Als je hier overgevoelig voor bent kan dit een oorzaak voor brandend en omhoogkomend maagzuur (reflux) zijn. Het beperken van gluten in je voedingspatroon kan jou dus helpen tegen brandend maagzuur.

Welk fruit is goed voor je maag?

Zacht fruit en gekookte groente

Denk bijvoorbeeld aan perziken, bessen, frambozen en aardbeien. Met een banaan maak je je maag dan weer extra blij. Bananen zijn makkelijk te verteren en er zit vitamine B6 in. Dit vermindert een opgeblazen gevoel.

Volgende artikel
Wat scheelt korter douchen?