Hoe vraag ik moederschapsverlof aan?

Welk document moet je voor de geboorte bezorgen aan je ziekenfonds je krijgt dit document van je arts?

Gevraagd door: Thom Hussein  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (41 stemmen)

De aanvraag
Bij het begin van de moederschapsrust bezorg je een doktersattest aan je ziekenfonds. Dat attest vermeldt de vermoedelijke bevallingsdatum en de datum van staking van je beroepsactiviteit. Gebruik daarvoor het document 'vertrouwelijk', dat ook voor de aangifte van ziekteperiodes wordt gebruikt.

Welke documenten nodig bij bevalling?

Voor de aangifte neemt u volgende documenten mee: uw identiteitskaart. het medisch geboorteattest. uw trouwboekje als u gehuwd bent met de moeder of de akte van erkenning als u het kind voor de geboorte erkend hebt.

Welke documenten in orde brengen zwangerschap?

Om alles goed te regelen met je werkgever heb je een zwangerschapsverklaring nodig (via je gynaecoloog, verloskundige of huisarts) waarop de datum staat vermeld waarop je bent uitgerekend. De verklaring kan worden meegegeven vanaf 16 weken zwangerschap.

Hoe vraag je vaderschapsverlof aan?

Verlof aanvragen bij je werkgever
  1. Vraag je geboorteverlof op voorhand aan bij je werkgever.
  2. Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte. Dat document krijg je wanneer je de geboorte (binnen de 15 dagen) aangeeft in de gemeente waar je kindje is geboren.

Welke administratie bij geboorte?

Zo moet er bijvoorbeeld heel wat administratie gebeuren voor en na de geboorte. U moet de geboortepremie en de kinderbijslag aanvragen, het verlof (moederschapsverlof, vaderschapsverlof, meemoederschap…) regelen en, indien nodig, een verklaring van erkenning van het kind doen.

22 gerelateerde vragen gevonden

Welke gegevens staan vermeld op je geboorteakte?

In een geboorteakte vindt u alle gegevens over de geboorte van een persoon: de geboortedatum, de geboorteplaats, het uur van geboorte, het geslacht, de naam en de voornamen van het kind. in voorkomend geval, de verklaring van naamskeuze door de ouders.

Wat moet je regelen als je baby geboren is?

Ook regelen na de geboorte
  1. Kinderbijslag: Een paar weken nadat je jouw baby hebt aangegeven bij de gemeente, kunt je kinderbijslag aanvragen. ...
  2. Zorgverzekering: Je bent verplicht je kind uiterlijk binnen vier maanden na de geboorte aan te melden op je eigen zorgverzekering of die van je eventuele partner.

Hoe regel ik vaderschapsverlof?

Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.

Hoeveel papadagen heb je?

Opnemen papadagen

elke week de helft van de uren die je werkt opnemen, een jaar lang; elke week minder dan de helft van de uren die je werkt opnemen, voor een periode langer dan 12 maanden; elke week meer dan de helft van.

Hoeveel krijg je voor vaderschapsverlof?

Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende 7 dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.

Wie inlichten bij zwangerschap?

Huisarts bellen als je zwanger bent? Je hoeft niet persé je huisarts te bellen om hem/ haar te informeren dat je zwanger bent. Meestal geeft de verloskundige dit aan de huisarts door. Vraag dit even na, anders kun je zelf altijd nog de huisarts inlichten.

Hoe werkgever inlichten over zwangerschap?

Zorg voor een schriftelijk bewijs

Dat kan in de vorm van een aangetekend schrijven met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Je kunt er ook voor kiezen om het attest zelf aan je baas te bezorgen, maar vraag dan wel om een ondertekend ontvangstbewijs.

Hoe cm op de hoogte brengen van zwangerschap?

Surf naar www.cm.be/contact en kies hoe jij het liefst CM contacteert. Ben je zwanger of net bevallen? Proficiat!

Wat moet er in een Bevalplan?

Wat schrijf je in het geboorteplan?
  • Waar je wilt bevallen.
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn.
  • In welke houding je wilt bevallen.
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode.
  • Of je je baby zelf wilt aanpakken.
  • Wie de navelstreng door mag knippen.
  • Of je borstvoeding wilt geven.

Hoeveel vaderschapsverlof 2021?

Gelukkig bestaat er in 2021 een regeling waarbij je minstens één werkweek betaald verlof kunt krijgen. Dit vaderschapsverlof (geboorteverlof) kan worden uitgebreid naar maximaal zes weken. Ook heb je als partner, net als de moeder, recht op ouderschapsverlof.

Wat kost een papa dag?

Ouderschapsverlof is onbetaald

Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden. Lees meer over de gevolgen van onbetaald verlof voor uw inkomen.

Hoeveel papa dagen?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Hoe moet ik verlof aanvragen?

U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. Het verlof duurt maximaal 6 keer uw wekelijkse werkuren en u moet het opnemen binnen een jaar na de 1e dag van het verlof.

Hoelang is vaderschapsverlof 2022?

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.

Hoeveel dagen vaderschapsverlof 2022?

In de regeling op het geboorteverlof heeft elke werknemer, ongeacht het arbeidsregime waarin hij is tewerkgesteld (voltijds of deeltijds), het recht om tien dagen van het werk afwezig te zijn naar aanleiding van de geboorte van een kind waarvan de afstamming langs zijn zijde vaststaat.

Wat moet je doen als je met je pasgeboren baby thuis komt?

Voor de thuiskomst zijn geen vaste adviezen te geven. U vult dit in naar eigen wens. Denk er wel aan om de baby kort na thuiskomst een keer te verschonen. Probeer de baby nog een keer aan te leggen/ te voeden en leg hem/haar lekker in bed.

Wat moet je regelen als je een kind krijgt en niet getrouwd bent?

Ben je als lesbisch stel geen geregistreerd partners of niet getrouwd, dan moet de moeder die niet bevallen is (de duomoeder), de baby erkennen. De geboortemoeder moet hier toestemming voor geven. Het kind erkennen kan al tijdens de zwangerschap.

Welke gegevens staan op een uittreksel van een Nederlandse geboorteakte?

Op het uittreksel van de geboorteakte moeten de volgende gegevens staan:
  • uw naam;
  • uw geslachtsnaam;
  • uw geboorteplaats;
  • uw geboortedatum.

Wat is een afschrift van de geboorteakte?

Een afschrift van een akte van de burgerlijke stand is een fotokopie van de akte. Het afschrift bevat een stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Wat kun je met een geboorteakte?

De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Met dit bewijs heeft je kindje een identificatie en kun je je kindje bijvoorbeeld verzekeren, krijg je kinderbijslag en kun je je kindje inschrijven bij scholen.