Voedingsadviezen zwangere vrouwen uitgelegd | Voedingscentrum

Welk dessert mag een zwangere vrouw eten?

Gevraagd door: Sam de Bruijn  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (75 stemmen)

Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.

Welke desserts mag je eten als je zwanger bent?

De keuze is enorm! Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!

Welke zuivelproducten tijdens zwangerschap?

Gezonde keuzes zijn bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas. Dat is kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis.

Welke koekjes mag je eten als je zwanger bent?

Kant-en-klare koekjes uit de supermarkt kun je veilig eten. Maak je het zelf en gebruik je rauw ei in het recept, eet het dan alleen als het helemaal gaar is.

Kan je cheesecake eten als je zwanger bent?

Cheesecake bevat geen rauwe melk en geen rauwe eieren en mag je dus gewoon eten als je zwanger bent.

29 gerelateerde vragen gevonden

Kan je pannenkoeken eten als je zwanger bent?

Vermijd ook softijs en kant-en-klare pannenkoeken. Deze kunnen ook besmet zijn met de bacterie. Rauwe groente kunnen ook besmet zijn, was ze goed en bewaar ze niet langer dan twee dagen in de koelkast. Rauwe schaal- schelpdieren zoals oesters kunnen de bacterie ook dragen.

Kun je brie eten als je zwanger bent?

Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.

Kun je pizza eten als je zwanger bent?

Of je nou bij een traditionele caffetteria in Italië zit, of thuis op je eigen bank. Ook om andere kazen op de pizza hoef je je niet druk te maken als je zwanger bent. Bij verhitting boven de 85 graden overleven de bacteriën niet. Kortom: geniet van die baby in je buik én van de pizza!

Wat kun je het beste ontbijten als je zwanger bent?

Ontbijt: groene smoothie van banaan, spinazie, bleekselderij en blauwe bessen. Tussendoor: necatrine + hand ongebrande, ongezouten, gemengde noten. Lunch: rijstewafel met pindakaas + volkoren tosti kaas/tomaat/ui met een klodder ketchup. Tussendoor: groene appel + kommetje Griekse yoghurt naturel.

Welk beleg mag je niet eten als je zwanger bent?

Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren (zoals filet american, ossenworst, rosbief, salami). Over vleeswaren zoals chorizo, rauwe ham en cervelaat is nog geen eenduidig landelijk advies. Het voedingscentrum en onze beroepsgroep (de KNOV) adviseert deze niet te eten tijdens de zwangerschap.

Welke toetjes niet zwanger?

Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.

Kun je kibbeling eten als je zwanger bent?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.

Wat eten op restaurant zwanger?

Wat mag je wel eten op restaurant?
  • Scampi, gegrilde of gebakken vis.
  • Gegrild vlees, stoofpotjes.
  • Warme groenten, wokgroenten.
  • Omelet.
  • Vleessaus, tomatensaus, champignonsaus, …
  • Ijs, panna cotta, crumble en gebak.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Waarom mag je geen tiramisu tijdens zwangerschap?

Het rauwe ei in verse tiramisu bevat mogelijk de listeria of salmonella bacterie, daarom kan je alle producten met rauw ei beter vermijden.

Is banaan goed als je zwanger bent?

Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.

Kun je rookworst eten als je zwanger bent?

Gerookt vlees tijdens je zwangerschap

Het Voedingscentrum adviseert om gerookte vleeswaren niet te eten tijdens je zwangerschap. Bij gerookt vlees bestaat de kans dat het niet genoeg verhit is geweest, waardoor de parasiet toxoplasmose in het vlees is blijven leven.

Wat s nachts eten zwanger?

Eet geen zware maaltijd voor het naar bed gaan. Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat. Als je vaak 's nachts misselijk bent kan het helpen om voor het naar bed gaan een paar kaakjes of crackers te eten.

Kan je salami eten als je zwanger bent?

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Als je zwanger bent, kun je beter geen salami eten. Hier kunnen namelijk ziekmakers in zitten. Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk geen onnodig risico nemen. Je kunt salami beter laten staan, behalve als je deze goed verhit.

Kan je mozzarella eten als je zwanger bent?

In Nederland kun je mozzarella veilig eten tijdens de zwangerschap. Ben je in het buitenland? Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.

Kun je pasta carbonara eten als je zwanger bent?

Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.

Welke melk mag je niet als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen mogen geen rauwe melk consumeren die geen sterilisatieproces heeft ondergaan. Je hebt 9 maanden lang een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet nodig voor het welzijn van je baby. Zo zijn er dus verboden voedingsmiddelen tijdens je zwangerschap.

Welke kaas mag je niet als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.

Is honing goed tijdens zwangerschap?

Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.

Volgende artikel
Waarom moet je plassen na narcose?