Beraadtermijn bij abortus: wat is dat en wat vindt de NPV?

Wat zijn voordelen van abortus?

Gevraagd door: Merijn Heerkens  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (27 stemmen)

Gevoelens van spijt en verdriet horen er soms bij, maar verdwijnen meestal na enkele weken. Een abortus is vaak ook een opluchting en bevrijding, omdat het een einde maakt aan de lastige en soms stressvolle situatie van het ongewenst zwanger zijn.

Wat zijn de voor en nadelen van abortus?

Abortus in principe geen invloed op vruchtbaarheid

Een abortus brengt geen schade toe aan de baarmoeder of de eierstokken en beïnvloedt je vruchtbaarheid dus niet. Na een abortus is de kans op het krijgen van kinderen dus nog net zo groot als wanneer je geen abortus hebt ondergaan.

Wat is de grootste reden voor abortus?

Er zijn verschillende redenen om voor abortus te kiezen, uiteenlopend van het ontbreken van een kinderwens en een onstabiele relatie tot de gezondheid van de moeder of van het kindje. De redenen zijn altijd van persoonlijke aard en verschillen per persoon.

Hoeveel procent heeft spijt van abortus?

95 procent van de vrouwen die ooit een abortus heeft ondergaan, zegt ook achteraf dat het de juiste beslissing was. Dat is de conclusie van een drie jaar durend onderzoek bij 670 vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Wat doet abortus met je relatie?

Blijvende gevolgen hebben meestal te maken met emotionele klachten. In een relatie kan een abortus lang doorwerken. Zeker als de partners het niet eens waren over het besluit. Er kan sprake zijn van (onuitgesproken) verwijten of de verantwoordelijkheid kan bij de ander worden gelegd.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met de baby na een abortus?

Gebeurt de zwangerschapsafbreking na 26 weken of 180 dagen, dan wordt het kindje officieel erkend en moet het via een begrafenisondernemer begraven of gecremeerd worden. Je kindje wordt dan verplicht geregistreerd met voor- en achternaam.

Hoe maak je de keuze voor abortus?

Gebruik de online keuzehulp

De Keuzehulp is een website voor vrouwen, mannen en koppels die ongepland zwanger zijn en twijfelen over de te nemen beslissing. Je vindt er: houvast dankzij betrouwbare informatie. verdieping aan de hand van gevarieerde opdrachten.

Kan je werken na abortus?

Als je een job hebt waar je veel moet rechtstaan, rondlopen, dingen optillen, etc. kan het beter zijn om een paar dagen thuis te blijven. Als je zittend werk hebt kan je in principe de dag erna weer gaan werken. Bespreek dit zeker met de arts van het abortuscentrum.

Hoe vaak mislukt een abortus?

Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.

Hoe lang emotioneel na abortus?

Gevoelens van verlies, verdriet, boosheid, schuldgevoel of opluchting na een abortus zijn normaal. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een aantal dagen of weken. De omstandigheden waarin je je besluit hebt genomen, kunnen van invloed zijn op de abortusverwerking.

Welke leeftijd abortus zonder toestemming?

De wet gaat er van uit dat je ook als minderjarige een verantwoorde beslissing kan nemen over wel of niet abortus doen. In de praktijk wordt de leeftijd van 12 jaar gehanteerd, dit wil zeggen dat je in principe vanaf 12 jaar geen toestemming nodig hebt van je ouders.

Kan je een abortus plegen zonder dat je ouders het weten?

Zonder medeweten van de ouders

Verwachten het meisje en de arts dergelijke gevolgen van een gesprek met de ouder(s)? Dan kan de arts op grond van goed hulpverlenerschap besluiten om de abortus uit te (laten) voeren zonder medeweten van de ouder(s).

Wie pleegt abortus?

Daling afbreking tienerzwangerschappen stopt

2.383 abortussen vonden in 2021 plaats bij vrouwen tot 20 jaar. Dat is 7,7% van alle afbrekingen. Onder vrouwen tot 15 jaar vond een toename van het aantal zwangerschapsafbrekingen plaats van 58 in 2020 naar 101 in 2021.

Wat mag je na abortus niet?

Om infectie te voorkomen is het advies gedurende 10-14 dagen na de abortus GEEN tampons of menstruatie cup te gebruiken, GEEN vaginale seks te hebben, NIET te zwemmen en NIET te baden. Bij pijn kun je een pijnstiller nemen (500 mg naproxen, 400 mg ibuprofen of 50 mg diclofenac).

Hoe heftig is abortus?

De klachten die u na een abortus ervaart zijn doorgaans vergelijkbaar met menstruele pijn. Zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van buikkrampen en/of bloedverlies. Na ongeveer 4 tot 7 dagen kan de pijn en het bloedverlies eerst heviger worden, maar zal daarna geleidelijk afnemen.

Hoe vruchtbaar ben je na een abortus?

Na een abortus ben je meteen weer vruchtbaar. Om een nieuwe ongeplande of ongewenste zwangerschap te vermijden is het dus best dat je meteen weer voorbehoedsmiddelen gebruikt. Let wel: de meeste abortuscentra raden aan om de eerste 2 weken na een abortus geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Hoeveel pijn doet een abortuspil?

Doet de abortuspil pijn? De behandeling met de abortuspil kan pijn doen en krampen veroorzaken. Dit is per persoon verschillend. Soms valt de pijn erg tegen, soms erg mee.

Hoe voel je je na een abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie. Het bloedverlies eindigt vaak met bruine afscheiding, ook kun je stolsels verliezen.

Hoe lang duur een abortus?

Na een zwangerschapsbeëindiging controleert de arts direct tijdens de curettage of de zwangerschap weg is. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Na de ingreep ga je naar de uitslaapkamer. Je blijft een paar uur tot een dag in het ziekenhuis.

Wat eten na abortus?

U kunt gewoon de dingen eten die u voor de operatie ook lekker vond. U hoeft geen dieet te volgen, tenzij de arts of diëtist dit anders met u afgesproken heeft. Het is mogelijk dat u de eerste dagen nog pijn heeft en de klachten niet meteen weg zijn.

Kan je anoniem een abortus doen?

Kan een abortus anoniem? Bij een abortuskliniek kan je anoniem worden behandeld. In een ziekenhuis gelden andere regels. Zo heb je voor behandeling in een ziekenhuis bijvoorbeeld een verwijzing nodig van een arts en worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar.

Welke soorten abortus zijn er?

Abortusmethoden
  • Abortuspil. Tot 9 weken zwangerschap kun je een abortus doen met medicijnen. ...
  • Zuigcurettage (vacuümaspiratie) Vanaf ongeveer 6 weken tot 13 weken zwangerschap kun je ook voor een zuigcurettage kiezen. ...
  • Abortus na 13 weken. ...
  • Even effectief en veilig. ...
  • Nazorg.

Wat is beter abortuspil of curettage?

Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.

Wat meenemen naar abortus?

Een geldig legitimatiebewijs (dat kan een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn) De verwijsbrief van uw huisarts (indien de zwangerschap meer dan 49 dagen gevorderd is) Echogegevens en een kaartje met uw bloedgroep wanneer u dat heeft. Een actueel medicatie overzicht indien aanwezig.

Welke leeftijd meeste abortus?

In 2021 vonden 2.383 zwangerschapsafbrekingen plaats bij tieners. Dat zijn er 28 meer dan in 2020. De meeste zwangerschapsafbrekingen waren bij vrouwen in de leeftijdscategorie 30 tot 35 jaar. Kort daarop gevolgd door de leeftijdscategorie 25 tot 30 jaar.

Volgende artikel
Is wiegendood te voorkomen?