dokterdokter: wanneer weet je dat je zwanger bent?

Wat zijn je rechten op het werk als je zwanger bent?

Gevraagd door: Ben Veenstra Bsc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (72 stemmen)

Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.

Welk werk mag je niet doen als je zwanger bent?

Recht op aangepaste werkomstandigheden

Veilig werken is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap moet je extra opletten. Je mag niet met gevaarlijke stoffen werken en niet te veel tillen en dragen. Je werkgever moet zorgen dat er voor jou een veilige en gezonde plek is om te werken.

Hoe werkgever inlichten over zwangerschap?

Zorg voor een schriftelijk bewijs

Dat kan in de vorm van een aangetekend schrijven met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Je kunt er ook voor kiezen om het attest zelf aan je baas te bezorgen, maar vraag dan wel om een ondertekend ontvangstbewijs.

Heb je recht op extra pauze als je zwanger bent?

Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.

Wat is een harde buik?

Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur mag je maximaal werken?

U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.

Hoe vertel je je collega's dat je zwanger bent?

Zet een pot vol met blauwe of roze snoepjes op je bureau met daarop een briefje "Geniet ervan namens mij en mijn kleine snoepje". Stuur het hele kantoor (of alleen jouw team) een e-mail of appje dat je snoep op je bureau hebt staan en wacht tot ze eropaf komen.

Wie inlichten bij zwangerschap?

Huisarts bellen als je zwanger bent? Je hoeft niet persé je huisarts te bellen om hem/ haar te informeren dat je zwanger bent. Meestal geeft de verloskundige dit aan de huisarts door. Vraag dit even na, anders kun je zelf altijd nog de huisarts inlichten.

Kun je een miskraam krijgen door te zwaar tillen?

Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld zwaar tillen of geslachtsgemeenschap. Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Een zwangerschap waarbij bloedverlies of buikpijn optreedt zal niet altijd eindigen in een miskraam.

Hoeveel weken zwanger vertellen op werk?

Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent.

Wie informeren bij zwangerschap?

Zo veel weken ben je zwanger. Op sommige plaatsen in Nederland helpt een huisarts je. Als het nodig is, krijg je hulp van een gynaecoloog of een verloskundige in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je een tweeling krijgt of als je diabetes hebt.

Met wie contact opnemen als je zwanger bent?

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om een verloskundige te kiezen en te bellen voor een eerste afspraak. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Zij houdt in de gaten of de zwangerschap goed verloopt, maar ook hoe het met jou persoonlijk gaat.

Hoe een zwangerschap aankondigen?

De volgende cadeaus zijn echte klassiekers voor het bekendmaken van een zwangerschap.
  1. Romper met een tekst als 'Lieve tante, ik kan niet wachten om je te ontmoeten'
  2. Echofoto in een fotolijstje.
  3. Matchende sokken voor de ontvanger en de baby.
  4. Ballon met tekst.
  5. Mok met 'Voor de liefste oom'
  6. Kinderboekje.

Hoe vertel je je kind dat hij een broertje of zusje krijgt?

Geef een zo eerlijk mogelijk antwoord op de eventuele vragen van je kind, aangepast aan zijn of haar belevingswereld. Laat je kind bijvoorbeeld alvast plaatjes zien van de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder en vertel dat het kindje uit je buik komt als het helemaal af en groot genoeg is.

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Is 8 uur werken inclusief pauze?

Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.

Hoeveel uur rust na werken?

Je rusttijd moet dagelijks minimaal 11 uur zijn van iedere 24 uur. Heb je een dag gewerkt dan mag je volgende dienst niet beginnen binnen 11 uur. Je werkgever mag wel je rusttijd eens in de 7 dagen inkorten tot 8 uur. Je wekelijkse rusttijd is 36 uren achter elkaar per week.

Heb je recht op 2 dagen vrij?

In sommige gevallen is er sprake van 2 dagen om te verhuizen, maar dat is niet altijd het geval. Over de verhuisdag is wettelijk helaas niets vastgelegd, waardoor een werkgever niet verplicht is om je daar vrij voor te geven. Het gaat om bijzonder verlof, waarvoor geen wettelijke richtlijnen zijn opgesteld.

Hoe vaak mag je een harde buik hebben?

Harde buiken kunnen meestal geen kwaad. Is inspanning de oorzaak? Doe het dan iets rustiger aan. Bel je verloskundige als een harde buik pijn doet, als je een paar uur lang meer dan zes harde buiken hebt of als je bloed of vruchtwater verliest.

Hoe lang duurt een harde buik?

Harde buiken kunnen lang aanhouden. Soms wel uren. Vaak is het een teken dat je net te veel gedaan heb die dag. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren.

Wat als je onderbuik hard is?

Een opgeblazen gevoel in de buik kan bij serieuze gevallen ook het symptoom zijn van een bepaalde ziekte, zoals prikkelbare darmsyndroom, verstoring in de spijsvertering (dyspepsie), de ziekte van Crohn of verstoppingen in het maag-darmkanaal.

Wie bellen na positieve zwangerschapstest?

Je kunt de verloskundige bellen vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief is. Ergens tussen de 8ste en 10de week vindt het eerste bezoek aan de verloskundige plaats. Als je medicijnen gebruikt, een hoge bloeddruk of een andere afwijking hebt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Wat voel je als je denkt dat je zwanger bent?

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Waarom huisarts informeren bij zwangerschap?

Met alle zwangerschapskwaaltjes kan je bij je verloskundige aankloppen met je vragen of voor advies. Zij zal dan aangeven of het nodig is een bezoekje te brengen aan de huisarts of het ziekenhuis, bijvoorbeeld in het geval van pre-eclampsie, een blaasontsteking of een vaginale schimmelinfectie.

Vorige artikel
Hoeveel mensen niet vruchtbaar?