Zijn siliconenproducten een veilig alternatief voor plastic kookgerei?

Wat zijn gezonde spatels?

Gevraagd door: Milou Meijer LLB  |  Laatste update: 15 december 2025
Score: 4.6/5 (34 stemmen)

Kijk naar de hittebestendigheid – een goede spatel moet minimaal 200°C aankunnen zonder chemische stoffen af te geven. Let ook op de flexibiliteit van het materiaal en of het geschikt is voor anti-aanbakpannen. Tot slot is het belangrijk dat de spatel gemakkelijk te reinigen is en vaatwasserbestendig.

Welke spatels zijn gezond?

Siliconen zijn soms ok.

Ook deze heb je in allerlei gradaties. Een goedkope siliconen spatel van de eurowinkel kan ook weer allerlei rotzooi bevatten die in je eten kan lekken; echt goede kwaliteit siliconen is in principe veilig en inert (dat wil zeggen dat het niet reageert met je voedsel of je lichaam.

Wat is de gezondste spatel?

Siliconen van voedingskwaliteit

Siliconen is een echte topper als het om keukengerei gaat. Het is hittebestendig, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat het smelt tijdens het roeren van sauzen of het omdraaien van pannenkoeken op hoog vuur.

Wat is beter, houten of siliconen spatels?

Houten spatels zijn zacht voor je pannen en geven een natuurlijk gevoel, maar siliconen spatels zijn hittebestendiger en gemakkelijker schoon te maken.

Wat is het beste materiaal voor spatels?

Veiligheid: Houten lepels of spatels zijn veilig in gebruik en veranderen het voedsel niet. Ze zijn ook van nature bestand tegen bacteriën, dus het is een schone manier van koken. Duurzaamheid: Hout, het duurzaam gewonnen materiaal, is milieuvriendelijk.

45 gerelateerde vragen gevonden

Welk type spatel moet je vermijden?

Beperk het gebruik van plastic bestek en gereedschap .

Kies voor spatels, kooklepels, snijplanken en andere gadgets van bamboe, hout, roestvrij staal en siliconen die geschikt zijn voor levensmiddelen of medische toepassingen.

Zijn spatels van metaal of plastic beter?

Plastic keukengerei slijt snel

Keukengereedschappen gemaakt van zeer duurzame, niet-poreuze materialen zoals roestvrij staal of titanium zijn een veel betere investering. Metalen keukengereedschappen zijn bovendien zeer flexibel en duurzaam. Ze gaan niet kapot bij hoge temperaturen, geven geen giftige chemicaliën af en zijn eenvoudig te onderhouden.

Is een siliconen spatel goed of slecht voor de gezondheid?

Veel experts en autoriteiten beschouwen siliconen volledig veilig voor gebruik in voedsel . Zo stelt Health Canada: "Er zijn geen bekende gezondheidsrisico's verbonden aan het gebruik van siliconen kookgerei. Siliconenrubber reageert niet met voedsel of dranken en produceert geen schadelijke dampen."

Zijn houten spatels veiliger dan siliconen spatels?

"Vanuit microbieel oogpunt, als we naar het risico kijken, hebben we geen voorbeelden van houten gebruiksvoorwerpen of snijplanken die tot door voedsel overgedragen ziekten leiden", zegt hij. Vergeleken met plastic, metaal of siliconen is er geen enkel materiaal "dat veiliger is dan de andere; ze hebben allemaal hun nadelen. "

Is het veiliger om houten of plastic spatels te gebruiken?

Plastic keukengerei is veilig als je het gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing. Bij plastic spatels moet je oppassen dat je ze niet te lang verhit. Hierdoor kunnen ze beschadigen. Bij houten spatels heb je hier minder snel last van.

Wat is het gezondste van de hele wereld?

Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.

Wat is de gezondste vis ter wereld?

De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.

Wat is het gezondste dat je kunt eten?

Bewust gezond eten

veel groente en fruit. volkorenproducten. magere en halfvolle melk(producten), 30+ kaas. een handje ongezouten noten per dag.

Welke houten spatels zijn goed?

Het keukengerei van OXO Good Grips maakt koken en bakken leuker en makkelijker. Deze duurzame, houten spatel is voor links- en rechtshandigen. Voor mensen met wat minder kracht in hun handen. En voor iedereen die een echt goede houten spatel met een lange levensduur wil.

Welke pannen zijn PFAS vrij?

Hieronder vind je de drie beste PFAS-vrije alternatieven:
  • Keramische pannen – Deze pannen hebben een natuurlijke antiaanbaklaag en kunnen zonder zorgen worden verhit tot hoge temperaturen. ...
  • Roestvrijstalen pannen (RVS) – RVS-pannen bevatten geen coating en zijn perfect voor het bakken van vlees en groenten.

Is zwart plastic keukengerei gevaarlijk?

Zwart plastic is giftig

Zwart plastic wordt ook verwerkt in alledaagse producten, zoals keukengerei en speelgoed. En dat is gevaarlijk, concluderen onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de organisatie Toxic-Free Future. Leestip: Steeds meer jonge mensen krijgen darmkanker.

Waarom geen plastic spatel?

Experts waarschuwen voor plastic lepels, gardes en spatels tijdens het koken. Gebruik tijdens het koken geen plastic lepels, gardes en spatels. Door de warmte kunnen er gevaarlijke stoffen in ons voedsel belanden, waarschuwen Duitse gezondheidsexperts.

Welk plastic moet ik vermijden?

PVC of Polyvinyl chloride kan je best vermijden. De schadelijke stoffen in PVC zijn o.a. de weekmakers die ervoor zorgen dat je het plastic flexibel kan maken.

Wat is beter dan plastic?

Wanneer is papier echt een betere keuze dan plastic

In veel gevallen is papier meer geschikt als verpakkingsmateriaal. Vooral bij eenmalig gebruik, zoals voor het inpakken van broodjes, friet of cadeaus, is papier een betere keuze. Het is minder belastend voor het milieu, makkelijker afbreekbaar en goed te recyclen.

Waarom houten spatels?

De houten pollepel gebruik je om zonder zorgen in borrelende warme sauzen, stoofschotels en roerbakgerechten te roeren. Maar ook in bakgerechten is de pollepel ideaal. Omdat hout poreus is, zou je denken dat er bacteriën in de lepel komen.

Waarom zijn er gaten in een spatel?

Maar dat kun je voorkomen: het ronde gat in de pastalepel is een maatstaaf voor je pastaportie. Het gat geeft namelijk aan hoeveel spaghetti je nodig hebt voor één persoon: de hoeveelheid ongekookte pastaslierten die je door het gat krijgt, is exact de portie die je per persoon nodig hebt.

Waar gebruik je een spatel voor?

Een spatel is een veelzijdig hulpmiddel dat wordt gebruikt om voedsel om te draaien, te roeren, te scheppen en te serveren.

Waarom geen plastic gebruiken?

Door slijtage bij het gebruik van plastic komen ook microplastics vrij. Veel microplastics komen in het milieu terecht als zwerfafval uit elkaar valt. Belangrijke bronnen van microplastics in het milieu: zwerfafval dat uit elkaar valt en slijtage van banden, verf en textiel.

Welke twee nadelen kleven er aan het gebruik van plastic?

Vaak bevat plastic toegevoegde stoffen die schadelijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld weekmakers en brandvertragers. Ook bouwstenen van plastics kunnen schadelijke stoffen zijn. Ziektekiemen en micro-organismen hechten zich aan microplastics, waardoor zij zich verspreiden.

Waarom houten of plastic lepels gebruiken?

Waarom is dit? Voor de zekerheid. Bij het uitscheppen van een glazen pot met een metalen lepel bestaat er een (kleine) kans dat je met de lepel tegen de pot tikt, waardoor er een stukje glas los kan laten. Om dit te voorkomen raden wij aan om een houten of kunststof lepel te gebruiken voor het uitscheppen.

Vorige artikel
Wat is toxische eenzaamheid?