Wat zijn de voorwaarden voor een stuitbevalling?
Gevraagd door: Mees Yildiz LLB | Laatste update: 14 juli 2025Score: 4.7/5 (11 stemmen)
De voorwaarden voor een vaginale stuitbevalling Uw kind: • mag niet te groot zijn en geen groot hoofd hebben; • ligt niet in een voetligging en het hoofdje niet naar achter gebogen. Daarnaast is het belangrijk dat er een ervaren gynaecoloog aanwezig is.
Wat zijn tips voor een stuitbevalling?
Het is gunstig als je baby met de billen tegen de baarmoedermond ligt, dus in kleermakerszit (volkomen stuitligging) of met de benen omhoog gestrekt (onvolkomen stuitligging). Billen drukken gelijkmatiger tegen de baarmoedermond dan voeten, wat het openen van de baarmoedermond makkelijker maakt.
Wat zijn de redenen voor een stuitligging van een baby?
Een stuitligging komt vaker voor bij een tweeling- of meerlingzwangerschap, bij een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken, bij een moederkoek of vleesboom die voor de uitgang ligt, bij aangeboren afwijkingen van het kind en vaker in de eerste maanden van de zwangerschap.
Wanneer wordt een keizersnede gepland bij stuitligging?
Een keizersnede wordt bij een stuitligging pas gepland vanaf 39 weken. Als de keizersnede eerder plaatsvindt, bijvoorbeeld omdat uw bevalling eerder start en u de wens heeft voor een keizersnede, dan is er een iets verhoogde kans dat uw kind longproblemen krijgt. Opname op de couveuseafdeling kan dan nodig zijn.
Hoe lang mag een baby in stuit liggen?
Uitwendige versie
Als uw kind bij een zwangerschapsduur van 36 weken nog in een stuitligging ligt, kan de gynaecoloog of verloskundige proberen de baby te draaien. Vóór 36 weken zwangerschapsduur draaien veel kinderen zelf nog naar een hoofdligging. Het is daarom verstandig pas na deze termijn het kind te draaien.
Wat zijn de risico's van een stuitbevalling?
Met 977 van de 1000 kinderen gaat het goed na een vaginale stuitbevalling. Het risico dat een baby tijdens een stuitbevalling overlijdt is iets groter dan bij hoofdligging. Bij een keizersnede zijn de risico's voor de baby iets lager. Een keizersnede geeft dan weer meer kans op problemen bij de moeder.
Wanneer kan een kind in stuitligging draaien?
Dit gebeurt meestal rond de 36 weken, soms kan dit eerder of later zijn, afhankelijk van jouw situatie. Het is bijna altijd mogelijk om tot aan de bevalling te proberen het kind te draaien.
Is een versie verplicht bij een stuitligging?
Een versie heeft weinig risico's. De kans op problemen na een versie is veel kleiner dan de kans op problemen wanneer je bevalt met een kind in stuitligging. Daarom adviseren verloskundigen en gynaecologen je baby te laten draaien bij een stuitligging. Als de versie lukt, is de bevalling veiliger voor jou en je baby.
Wat is beter, keizersnede of natuurlijke bevalling?
Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een gewone bevalling. Bij een vaginale bevalling komt wat vaker een moeilijke geboorte van de schouders voor. De baby heeft bij een geplande keizersnede wel vaker tijdelijk ademhalingsproblemen. Deze problemen komen gelukkig weinig voor.
Kan stuitligging kwaad?
Bij een stuitligging is er tijdens de bevalling een grotere kans op complicaties, zowel voor moeder als kind, dan bij een geboorte in hoofdligging. Het kind wordt vaker opgenomen op de couveuseafdeling door zuurstoftekort bij een vaginale stuitbevalling, of door ademhalingsmoeilijkheden na een keizersnede.
Is een stuitbevalling zonder risico op zuurstoftekort?
Uit onderzoek blijkt dat een vaginale stuitbevalling een verantwoorde keuze is en zelfs voordelen kan hebben. Maar zonder risico's is zij niet. Kinderen hebben bij de geboorte 4 tot 10 keer vaker zuurstofgebrek dan kinderen die in hoofdligging geboren zijn.
Waar baby voelen stuitligging?
Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.
Wat is uitwendige versie van een baby in stuitligging?
Soms ligt een baby in stuitligging in de baarmoeder. We kunnen dan proberen de baby te draaien, zodat het met het hoofd naar beneden komt te liggen. Dat doen we met de handen aan de buitenkant van je buik. Het draaien van een baby heet ook wel 'uitwendige versie'.
Hoe vaak lukt een stuitbevalling?
De kans dat het draaien lukt, is moeilijk te voorspellen. Bij een eerste zwangerschap zijn de baarmoeder en de buikwand nog stevig en lukt het draaien minder vaak (30 tot 40 procent) dan bij een tweede of derde zwangerschap (80 tot 90 procent). Het medicijn ritodrine verhoogt de kans dat de versie slaagt.
Wat zijn de gevolgen van een keizersnede?
- U heeft een grotere kans op: ontsteking van de wond. ...
- U kunt problemen krijgen door de verdoving.
- U kunt problemen krijgen bij het herstellen na een keizersnede.
- Er zijn risico's als u later weer zwanger wordt.
- Er is een risico dat de ademhaling bij de baby moeilijker op gang komt.
Wat kunnen oorzaken zijn voor stuitligging?
- een meerlingzwangerschap;
- een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken;
- een voorliggende placenta (moederkoek) of een myoom (vleesboom) bij de ingang van het bekken;
- aangeboren afwijkingen van het kind.
Waarom geen stuitbevalling?
Bij een vaginale stuitbevalling is er een iets hoger risico op problemen bij de baby. Bij een keizersnede is er een iets hoger risico op problemen voor de moeder en bij een volgende zwangerschap. Wat je kiest hangt af van wat jij belangrijk vindt. De gynaecoloog zal je helpen bij het maken van een keuze.
Waarom liever geen keizersnede?
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Hoe buik weg krijgen na keizersnede?
Wat te doen tegen een Buikje na Keizersnede
Er zijn verschillende benaderingen om een buikje na een keizersnede aan te pakken. Regelmatige lichaamsbeweging, specifieke buikspieroefeningen en een gebalanceerd dieet kunnen helpen bij het versterken van de buikspieren en het verminderen van vetophopingen.
Hoe lang kan een baby draaien in de buik?
Wanneer wordt de stuitligging gedraaid? Voor 36 weken zwangerschapsduur draaien veel kinderen zelf nog tot een hoofdligging. Het is dan ook verstandig pas na deze termijn het kind te draaien. Soms wordt het advies gegeven iets eerder of later te draaien, meestal afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater.
Welke week keizersnede bij stuitligging?
Als uw kind bij 36 weken of later in stuitligging ligt, zal de arts met u de mogelijkheid van uitwendige draaiing bespreken. Als dit niet kan, zijn er 2 mogelijkheden voor bevalling: 1. een vaginale bevalling waarbij eerst de billen of voeten worden geboren; 2. een keizersnede bij 39 weken zwangerschapsduur.
Kan een baby met 39 weken nog draaien?
Als er voldoende vruchtwater is kan de baby vanaf 35-36 weken tot aan de bevalling gedraaid worden. Daarvoor kan de baby vaak zelf nog draaien. Baby's veranderen vaak van ligging in de zwangerschap.
Wat kun je zelf doen om de stuitligging te beïnvloeden?
- Overweeg een afspraak te maken bij een osteopaat. Ze kunnen technieken gebruiken om ontspanning in het bekkengebied te bevorderen, wat de baby meer ruimte kan geven om te draaien.
- Let op je eigen houding. Vermijd achteroverleunen en het kruisen van je benen tijdens het zitten.
Hoe kan ik mijn baby helpen met draaien?
Je baby leren omrollen
Je kunt je baby helpen om de spieren te oefenen. Leg je baby vanaf de geboorte minimaal drie keer per dag even op de buik. Zo moedig je hem of haar aa om te gaan bewegen. Vindt je baby het fijn om op zijn buik te liggen en te spelen, dan kun je hem aanmoedigen om om te gaan rollen.
Hoeveel kans op stuitligging?
Aan het eind van de zwangerschap ligt ongeveer vier procent van de kinderen in stuitligging. Bij een zwangerschapsduur van 33 weken is dit vijfentwintig procent. Tussen de 33 weken en het eind van de zwangerschap draait een groot aantal kinderen dus uit zichzelf naar een hoofdligging.
Waarom valt een pasgeboren baby af?
Wat zijn de eerste dingen die je koopt als je zwanger bent?