Zes voordelen die broccoli biedt voor je gezondheid

Wat zijn de voordelen van broccoli?

Gevraagd door: Rayan de Boer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (18 stemmen)

Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.

Wat als je elke dag broccoli eet?

Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.

Is broccoli de gezondste groente?

Conclusie. Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product.

Hoe eet je broccoli het gezondst?

Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes. Ook de steel smaakt prima en bevat net zoveel vitamines en mineralen. Eet broccoli, gekookte, gewokt, gestoomd en ook rauw. En je kunt broccoli ook heel fijn malen tot broccoli-rijst, een lekker koolhydratarm alternatief voor gewone rijst.

Wat is gezonder dan broccoli?

Ook bloemkool bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, bevat ook bloemkool veel vezels. Verder zit bloemkool vol met antioxidanten die gezond zijn, omdat zij uw cellen beschermen tegen ontstekingen en virussen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de gezondste groente ter wereld?

1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.

Wat is de minst gezonde groente?

10 groenten die niet zo goed voor je zijn als je denkt
 • Paprika. Groenten uit de nachtschadefamilie zoals paprika (ook aardappels en aubergines) blijven een beetje omstreden. ...
 • Broccoli. Echt niet slecht voor je. ...
 • Spruitjes. ...
 • Groenten uit blik. ...
 • Selderij. ...
 • Mais. ...
 • Aubergine. ...
 • Erwten.

Wat doet broccoli voor je huid?

- Broccoli bevat veel vitamines, zoals Vitamine A, C en E. - Het is rijk aan antioxidanten, wat helpt bij het bestrijden van oxidatieve stress. - Het kalium, wat in broccoli zit, is een belangrijk mineraal voor de vochtbalans in je lichaam. - Broccoli heeft een beschermende werking voor de huid.

Is broccoli goed voor de lever?

Broccoli behoort tot de kruisbloemige groentes en al deze groenten bevatten het stofje di-indolmethaan ook wel DIM genoemd. Deze stof helpt jouw lever met het afvoeren van alle stoffen in jouw lichaam, waaronder ook de overtollige hormonen.

Is een banaan goed voor je?

Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.

Is broccoli gezonder dan sperziebonen?

Koploper in vezels

Met 4,1 gram vezels per 100 gram is broccoli de onbetwiste koploper op dit gebied. Alleen bospeen, rodekool en sperziebonen komen nog een beetje in de buurt. Genoeg vezels eten is vooral goed voor je bloeddruk en tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten.

Is broccoli gezond voor de darmen?

Door broccoli te eten, raakt je darmflora beter in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden op de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.

Hoe goed is komkommer voor je?

Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.

Welke vitaminen zijn goed voor de spieren?

Sterke spieren

Om soepele spieren te houden moet je regelmatig bewegen. Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.

Is broccoli licht verteerbaar?

Broccoli is licht verteerbaar en heeft waardevolle voedingsstoffen. Broccoli is namelijk rijk aan vitamine C en ijzer.

Hoeveel broccoli moet je eten?

Reken op 250 gram broccoli per persoon als u de groente gaat koken of roerbakken en ook de stronken verwerkt. Als u alleen de roosjes verwerkt, reken dan op 300 gram per persoon. Bronnen: http://www.hakgroente-instituut.nl/index.p...

Hoe krijg je een schone lever?

Wat helpt mee aan een gezonde lever?
 1. Water: veel water drinken is van groot belang als je je lever wilt reinigen. ...
 2. Ontgiften met gember: Verse gember zorgt ervoor dat de gifstoffen zich niet in het lichaam opstapelen, vermindert misselijkheid en geeft verlichting bij maagzuur. ...
 3. Citroen: in citroen zit veel vitamine C.

Welke groente reinigt lever?

Kortom: Kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes kunnen helpen de natuurlijke ontgiftingsenzymen van de lever te verhogen, de lever te beschermen tegen beschadiging en de bloedspiegels van leverenzymen te verbeteren.

Welk fruit ontgift je lichaam?

Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.

Welk fruit is goed tegen rimpels?

Bessen, frambozen, bramen en granaatappel bevatten veel antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Vrij radicalen zorgen voor vervroegde veroudering en rode vlekjes in je huid. Sinaasappels, citroen, paprika bevatten veel vitamine C.

Kun je broccoli ook rauw eten?

Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauwe broccoli is rijk aan vitamine C en vezels.

Welke groenten zijn goed voor je gezicht?

Er zijn een aantal soorten groenten die bijzonder goede stoffen bevatten die goed zijn voor de huid.
...
 • Wortels. Een wortel kan je zowel rauw als gekookt eten. ...
 • Spruitjes. ...
 • Broccoli. ...
 • Spinazie. ...
 • Boerenkool. ...
 • Aardappels. ...
 • Bleekselderij. ...
 • Rode kool.

Wat is het gezondste eten van de wereld?

Gevonden! Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet . Onder aan in de lijst staan veel Afrikaanse landen.

Wat doet tomaat met je lichaam?

Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.

Is paprika goed voor je?

Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.

Vorige artikel
Wat zijn kids?