Goed gevoed behandeling tegemoet! | UMC Utrecht

Wat zijn de symptomen van ondervoeding?

Gevraagd door: Mohammed Welf  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (69 stemmen)

Er zijn een aantal symptomen waaraan u ondervoeding kunt herkennen:
  • ongewenst gewichtsverlies en verlies van spiermassa,
  • Verminderde eetlust,
  • vermoeid en futloos voelen,
  • afname van conditie,
  • verminderde weerstand,
  • langzamere wondgenezing.
  • verminderde zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Wat gebeurt er met je lichaam als je ondervoed bent?

Bij ondervoeding heeft uw lichaam een tekort aan voedingstoffen, vooral energie en eiwit. Om toch aan energie en eiwit te komen gebruikt het lichaam zijn reservevoorraden. Daardoor wordt vetweefsel afgebroken, maar ook spierweefsel. Hierdoor verliest u gewicht en neemt uw conditie af.

Wat zijn de oorzaken van ondervoeding?

Wat is ondervoeding? Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt, dan nodig is om gezond te blijven. Ondervoeding kan ontstaan doordat iemand te weinig eet of extra energie en voedingsstoffen verbruikt. Het probleem speelt vooral bij zieken en ouderen.

Hoe herken je ondergewicht?

Als je ondergewicht hebt, merk je dat je lichaam moeite krijgt om goed te functioneren. Je conditie gaat achteruit (lichamelijk, maar ook geestelijk) en je voelt je moe, lusteloos en mogelijk zelfs depressief. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid.

Wat doet ondergewicht met je lichaam?

Ondergewicht brengt risico's met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een gevaarlijk laag gewicht?

Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5 kg/m2. Wil je aankomen of ben je ongewenst afgevallen? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken. Is je BMI veel te laag (lager dan 17 kg/m2), neem dan in elk geval contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen.

Wat kan wijzen op ondervoeding?

Symptomen ondervoeding

Zwakte en vermoeidheid (moe gedurende de dag en moeite met slapen). Stress en nervositeit. Een depressie. Misselijkheid.

Welke problemen kunnen ontstaan bij ondervoeding?

Mogelijk complicaties

Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie. Minder spierkracht en vermoeidheid. Verminderde kwaliteit van leven.

Wat is stille ondervoeding?

Het probleem van stille ondervoeding

Wanneer de baby systematisch en ongemerkt te weinig melk binnenkrijgt, ontstaat er stille ondervoeding. De baby krijgt steeds minder energie, en komt in een negatieve spiraal ten aanzien van het voedingsgedrag. Hij geeft minder krachtige signalen af en lijkt tevreden te zijn.

Hoe herstel je van ondervoeding?

Voldoende eiwit- en energie

Bij (risico op) ondervoeding is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten en om voldoende energie binnen te krijgen. De eiwitten zorgen voor toename van spierweefsel, herstel van wonden en compenseren de eiwitverliezen die u mogelijk door ziekte geleden heeft.

Hoe kun je signaleren of iemand ondervoed raakt?

De eerste stap is vaststellen of iemand een verhoogde kans heeft op ondervoeding. Dit wordt met een screeningsinstrument vastgesteld. In Nederland wordt voor screening bijvoorbeeld de SNAQ of MUST gebruikt. Deze instrumenten gaan na of er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies, ondergewicht en verminderde eetlust.

Wat is een gevolg van ondervoeding?

Ondervoeding leidt tot een langzamer herstel bij ziekte. Als een patiënt ziek is of niet actief is kan ondervoeding leiden tot afname van gewicht en spiermassa. Dit kan leiden tot afname van de algehele conditie en hart- en longcapaciteit. Ook zorgt ondervoeding voor een verminderde afweer en vertraagde wondgenezing.

Welke 2 soorten ondervoeding zijn er?

Bij acute ondervoeding wordt vooral gewichtsverlies gezien dat optreedt door een veranderd metabolisme en verminderde voedselinname, of -opname in een periode van ziekte. Bij chronische ondervoeding blijft zowel het gewicht naar leeftijd als de lengte naar leeftijd achter, maar is gewicht naar lengte normaal.

Kun je overlijden aan ondervoeding?

Bij patiënten kan ondervoeding leiden tot extreme vermagering. Volwassenen kunnen 50% van hun lichaamsgewicht verliezen zonder in direct levensgevaar te komen. Bij kinderen ligt dit percentage nog hoger. In ernstige gevallen leidt ondervoeding tot de dood.

Wat is de belangrijkste risicofactor op ondervoeding?

De belangrijkste risicofactor voor het optreden van ondervoeding is ziekte. Daarvoor zijn verschillende redenen, zoals verminderde voedselinname door een slechte eetlust, bijwerkingen van medicijnen zoals misselijkheid, psychische problemen en moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken en vertering van voedsel.

Wat gebeurt er als je lange tijd te weinig eet?

Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding bij ouderen?

Ondervoeding kan gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren van ouderen. Zo kan het moeilijker worden activiteiten, zoals boodschappen doen en traplopen, uit te voeren en is er een grotere kans op vallen. Ook is de kans op complicaties bij ziekte groter en kan het herstel na ziekte langer duren.

Wat moet je doen als je niet aankomt?

Wanneer je aan moet komen na onbedoeld gewichtsverlies, bijvoorbeeld door ziekte, moet je ook je spieren weer opbouwen. De nadruk op deze pagina ligt daarom op voldoende energie binnenkrijgen en op eiwitten voor je spieren. Naast eten is ook bewegen belangrijk.

Waarom dikke buik bij ondervoeding?

Hongeroedeem treedt op bij een eiwittekort door een slechte of eenzijdige voeding. Ieder verlies van eiwit uit het bloed heeft invloed op de waterhuishouding door het wegvallen van de colloid-osmotische druk, waardoor er geen vocht meer uit de weefsels kan worden weggezogen.

Wat gebeurt er als je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt?

Te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen is niet goed. Het lichaam gaat dan spiermassa afbreken om in energie te voorzien, waardoor het lichaam verzwakt. Hierdoor ontstaat o.a. gewichtsverlies, lusteloosheid en herstel van ziekte gaat minder goed.

Welke vitamines bij ondervoeding?

Als u gewend bent om minder of geen dierlijke producten te eten is het belangrijk om een goede combinatie van eiwitten en voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12, B1, B2 en calcium binnen te krijgen.

Is ondervoeding hetzelfde als ondergewicht?

Je hoeft geen ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn; zelfs personen met obesitas kunnen ondervoed zijn. Het verschil tussen ondervoeding en ondergewicht, is dat ondervoeding iets zegt over de micronutriëntenstatus van de persoon.

Wat moet je eten als je geen honger hebt?

Zorg dat je een voorraad in huis hebt van houdbare producten waar veel energie in zit. Je kunt hierbij denken aan noten, mueslirepen of eiwitrepen. Drinken gaat soms makkelijker dan eten. Je kunt bijvoorbeeld een smoothie drinken, met kwark, fruit en wat havermout.