Vitamin D Deficiency Signs & Symptoms (ex. Fatigue), Diagnosis, Treatment

Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?

Gevraagd door: Stella Akin LLM  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.7/5 (5 stemmen)

Vitamine D-tekort symptomen
 • Osteoporose, botbreuken, zwakkere botten, pijnlijke botten, botvervormingen.
 • Spiertrillingen of -krampen.
 • Pijnlijke gewrichten, spierpijn, lage rugpijn.
 • Neerslachtigheid, lusteloosheid, depressieve gevoelens.
 • Vermoeidheid.
 • Tandproblemen zoals bloedend tandvlees en cariës.
 • Verminderd immuunsysteem.

Wat gebeurt er als je te weinig vitamine D krijgt?

Als u een tekort aan vitamine D heeft, kan dit verschillende problemen opleveren. Het voornaamste probleem dat kan ontstaan is dat u zwakkere, wekere botten krijgt. Bij kinderen kan dit voor groeiproblemen, slappere spieren, knobbels langs de ribben of scheve scheenbenen zorgen.

Welke ziekte veroorzaakt vitamine D-tekort?

Diverse studies hebben dit tekort gekoppeld met chronische ziekten als osteoporose, diabetes mellitus (suikerziekte), kanker, depressie, hart- en vaatziekten en een verstoord immuunsysteem [14-17].

Welk fruit bevat veel vitamine D?

Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D.

Hoe lang duurt het voor vitamine D-tekort is aangevuld?

Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Kun je moe worden van vitamine D tekort?

Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust.

Heeft vitamine D invloed op je ogen?

Vitamine D houdt het netvlies (laag weefsel aan de achterkant van het oog) gezond, waardoor het zicht beter wordt.

Hoe krijg je snel vitamine D?

Zonlicht in de lente en zomer is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook een beetje binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis.

Welk vlees meeste vitamine D?

Omwille van het feit dat vitamine D in vet oplosbaar is, zijn voedingsbronnen die er rijk aan zijn vaak vette vis, zoals zalm, haring en makreel of orgaanvlees. Je moet echter gigantische hoeveelheden vette vis of orgaanvlees eten vooraleer je een voldoende hoeveelheid binnen krijgt.

Hoe voorkom je een vitamine D tekort?

Je kunt een vitamine-D-tekort voorkomen door voldoende tijd in de zon, gezonde voeding en indien nodig supplementen. Langdurig ernstig vitamine-D-tekort kan in leiden tot botontkalking. Het is onbekend of een vitamine-D-tekort kan leiden tot depressie of ernstige vermoeidheid.

Welk moment van de dag vitamine D innemen?

De vitamines D en E zijn in vet oplosbaar. Dat betekent dat jouw lichaam ze beter opneemt in combinatie met een beetje vet. Daarom kun je deze supplementen het beste tijdens (of net na) je maaltijd innemen. Want in jouw ontbijt, lunch of avondeten zit vaak (een beetje) vet.

Hoe laag mag vitamine D zijn?

In Europa is er consensus over een minimum vitamine D-waarde van 50 nmol/L en een streefwaarde van 75 nmol/L. Alles onder de 50 is te bestempelen als een tekort.

Kan je duizelig worden van vitamine D?

Wanneer te veel vitamine D wordt ingenomen (vooral bij langdurig gebruik) kan hypercalciëmie ontstaan. Door deze verhoogde calciumconcentratie in het bloed, kunnen vervolgens in eerste instantie milde klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree of obstipatie ontstaan.

Welke vitamine mis je als je moe bent?

Foliumzuur (vitamine B11)

Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.

Kan je elke dag vitamine D slikken?

Vrouwen ouder dan 50 en mannen ouder dan 70 worden aangeraden om elke dag een vitamine D-pil te nemen. Wanneer je veel binnen zit, is het verstandig om je lichaam met wat extra vitamine D een handje te helpen.

Welke vitamine D is het beste?

De vorm van vitamine D die het best door het lichaam wordt opgenomen, is vitamine D3 of cholecalciferol. Dit is namelijk de meest natuurlijke vorm van vitamine D en hetzelfde als de vitamine D die ons lichaam onder invloed van zonlicht aanmaakt.

Wat kost vitamine D bij de apotheek?

De meeste mensen die vitamine D nu op recept krijgen, kunnen het ook zelf kopen. Vitamine D kost € 79,- per persoon per jaar als het wordt vergoed uit het basispakket: € 37 voor het middel zelf en € 42 aan afleveringskosten (kosten van de apotheek).

Wat is de normale waarde van vitamine D?

Het gewenste vitamine D gehalte in het bloed is 75-80 nmol/l. (makkelijker te onthouden is: tachtig is prachtig!). Men is het er in Europa over eens dat de minimumwaarde 50 nmol/l is en de streefwaarde 75 nmol/l.

Wat doet vitamine D voor je gezicht?

Bij een vitamine D-tekort ontstaan sneller rimpels en fijne lijntjes. Een droge, jeukerige huid kan een belangrijk symptoom zijn van een vitamine D-tekort. Vaak op wangen, kin en voorhoofd. In het ergste geval kan het eczeem veroorzaken, omdat het immuunsysteem minder goed functioneert.

Heeft vitamine D invloed op de schildklier?

Zonder voldoende vitamine A, D en DHA kan de aansturing van de schildklier (vanuit onze hypothalamus) niet goed verlopen.

Welke vitamine heb je te kort als je duizelig ben?

Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid.

Wat zijn de symptomen van een magnesium tekort?

Symptomen van een magnesiumtekort
 • Spier- en zenuwstoornissen: krampen, stuiptrekkingen, trillingen ...
 • Samentrekken van het oog.
 • Hoofdpijn en migraine.
 • Concentratieproblemen.
 • Vermoeidheid, slaapproblemen.
 • Prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, angsten.

Kun je magnesium en vitamine D tegelijk innemen?

Ook magnesium en vitamine D houden met elkaar verband. Magnesium, in hoge dosering, is nodig om het lichaam te helpen vitamine D om te zetten. Je wilt dus een magnesiumtekort voorkomen. Gebruik je ook calcium, dan moet je extra oppassen voor een tekort: calcium remt de opname van magnesium.

Welke vitamines mag je niet combineren?

Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.

Wat is het verschil tussen vitamine D3 en D?

Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.

Vorige artikel
Wat is populair bij peuters?
Volgende artikel
Wat te doen bij krijsende baby?