Types of Feeding Tubes EXPLAINED

Wat zijn de nadelen van sondevoeding?

Gevraagd door: Pim Koç  |  Laatste update: 23 februari 2024
Score: 4.1/5 (58 stemmen)

Meer concreet onderscheiden we de volgende complicaties:
  • Misselijkheid en braken.
  • Diarree.
  • Obstipatie.
  • Irritatie van neus, keel of slokdarm.
  • Klachten fistelkanaal.
  • Verstopte sonde.
  • Uitvallen van voedingssonde.

Wat doet sondevoeding met je lichaam?

Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die het lichaam dagelijks nodig heeft. De arts schrijft sondevoeding voor als u door ziekte, een behandeling of een operatie niet voldoende kunt of mag eten. Een goede voedingstoestand is nodig om in goede conditie te blijven en zorgt voor een betere genezing.

Hoe lang kun je op sondevoeding leven?

Uw diëtist bepaalt welke sondevoeding, hoeveel en hoelang u sondevoeding moet gebruiken. Dit kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden of zelfs levenslang, afhankelijk van uw situatie.

Kan je goed leven met sondevoeding?

In sommige gevallen is sondevoeding levenslang nodig, maar gelukkig is het vaak slechts tijdelijk, of kan er gewoon bij worden gegeten en/of gedronken. “,,Eten is welzijn, geluk ervaren, genot. Je hebt geen honger als je op sondevoeding leeft, maar wél trek.

Waarom geen sondevoeding?

Het inzetten van sondevoeding of parenterale voeding wordt niet aanbevolen bij patiënten in de palliatieve fase met ondervoeding of cachexie als daarbij de metabole stoornissen op de voorgrond staan en er geen ziektegerichte behandeling meer mogelijk is.

22 gerelateerde vragen gevonden

Is sondevoeding gezond?

Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind per dag nodig heeft, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en vocht. Dit zijn dezelfde hoeveelheden als middels de Schijf van Vijf wordt bereikt. Daarom valt sondevoeding binnen gezonde voeding.

Hoe snel overlijden na stoppen sondevoeding?

Al snel na het stoppen van de sondevoeding heeft patiënt geen diarree meer. Hij ligt er heel rustig bij. Er zijn geen tekenen van pijn of onwelbevinden. Negen dagen na het stoppen van de sondevoeding en ruim twee maanden na opname in het verpleeghuis overlijdt hij in bijzijn van de familie.

Hoe vaak ontlasting bij sondevoeding?

Bij het overgaan op sondevoeding kan ontlasting er anders uit gaan zien. Het kan ook zijn dat de ontlasting minder frequent komt, bijvoorbeeld één tot twee keer per week. Door onvoldoende lichaamsbeweging, vochtopname en door sommige medicijnen wordt de kans op verstopping (obstipatie) vergroot.

Wat zijn de meest voorkomende complicaties bij het toedienen van sondevoeding?

Meer concreet onderscheiden we de volgende complicaties:
  • Misselijkheid en braken.
  • Diarree.
  • Obstipatie.
  • Irritatie van neus, keel of slokdarm.
  • Klachten fistelkanaal.
  • Verstopte sonde.
  • Uitvallen van voedingssonde.

Hoe lang mag sondevoeding toegediend worden?

☞ Wanneer de sondevoeding continu wordt toegediend, moet het toedieningssysteem tot aan de sonde na maximaal 96 uur worden vervangen. ☞ De voeding via de sonde of de PEG-katheter wordt binnen 24 uur toegediend, hetgeen inhoudt dat de zak of fles met voeding niet langer dan 24 uur mag aanhangen.

Kan je drinken met sondevoeding?

Gebruik van sondevoeding

Als de sonde alleen gebruikt wordt om vocht aan te vullen, wordt meestal drie tot vier keer per dag een hoeveelheid water gegeven van 250 tot 300 ml. Zolang het slikken veilig is, kunt u naast de sondevoeding nog eten of drinken wat u lekker vindt.

Hoe douchen met sondevoeding?

Tips douchen met sondevoeding

Vóórdat er gedoucht gaat worden is het belangrijk dat de pomp eerst uitgeschakeld en afgekoppeld wordt. Spoel de sonde door met lauwwarm water en sluit de sonde af met een afsluitdopje. Controleer of de neuspleister en neussonde nog op de juiste plaats zit.

Wat mag je drinken bij sondevoeding?

Om te voorkomen dat de sonde verstopt raakt, is het goed om de sonde voor en na iedere voeding door te spuiten met minimaal 5 ml lauw water. Als je zowel overdag als 's nachts sondevoeding krijgt, spoel dan in ieder geval één keer per dag de sonde door met minimaal 5 ml lauw water.

Hoe lang na sondevoeding weer gewoon eten?

Gedurende de weken dat je drink- of sondevoeding gebruikt, hou je contact met de arts en diëtist hoe het met je gaat. Ook wordt gekeken of de voeding je darmen voldoende tot rust brengt of dat er toch medicijnen nodig zijn. Na 8 weken wordt bepaald of je weer mag beginnen met eten en drinken.

Waar moet je op letten bij sondevoeding?

Goede hygiëne is heel belangrijk bij gebruik van sondevoeding. De voeding in het pack of de fles, de sonde en de hulpstukken zijn gevoelig voor groei van bacteriën. Te veel bacteriën kunnen misselijkheid of diarree veroorzaken. Houd daarom de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan.

Is sondevoeding volwaardige voeding?

Sondevoeding is een vloeibare volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of de darmen toegediend kan worden.

Hoe lang kan een neusmaagsonde blijven zitten?

Wat is een neusmaagsonde? De neusmaagsonde is een dun buigzaam slangetje. Een maag darm en leverarts plaatst die via de neus en slokdarm in de maag. Het materiaal van de sonde heet polyurethaan (PUR) en kan ongeveer 6 tot 8 weken blijven zitten.

Hoeveel sondevoeding per dag?

Bij toediening per portie (ook wel 'per bolus' genoemd), krijgt u op verschillende momenten per dag een bepaalde hoeveelheid sondevoeding. Dit kan bijvoorbeeld 6 tot 8 keer per dag zijn, waarbij er 250 - 300 ml sondevoeding wordt gegeven. Hierdoor kan er een normale maaltijdcyclus worden nagebootst.

Waarom slangetje in neus?

Een neussonde is meestal voor tijdelijke sondevoeding. Voor langdurige sondevoeding wordt een slang gebruikt die via de buikwand rechtstreeks in de maag wordt ingebracht (een PEG-sonde). Een maaghevel is een speciale neussonde. Door deze slang worden maagsappen afgevoerd.

Kan je overgeven met een sonde?

Mogelijk wordt u misselijk doordat de sonde niet goed zit. Hierbij kan het helpen de positie van de sonde te laten verplaatsen; Mogelijk bent u misselijk doordat er een te hoge toedieningssnelheid is ingesteld. Door de toedieningssnelheid te verlagen zal de misselijkheid mogelijk kunnen zakken.

Kan een zorgvrager met sondevoeding ook nog normale voeding krijgen?

Sondevoeding kan de normale voeding helemaal vervangen, maar kan ook een aanvulling zijn op de normale voeding. Uw behandelend arts of diëtist bekijkt welke voeding voor u het meest geschikt is. Sondevoeding komt direct in uw maag of dunne darm. U ruikt en proeft de sondevoeding dus niet.

Is sondevoeding altijd lichter verteerbaar dan normale voeding?

Sondevoeding is een vloeibare voeding die via een flexibel slangetje (de sonde) wordt toegediend. De voedingsstoffen in sondevoeding zijn te vergelijken met normale voeding en worden dus ook op dezelfde manier verteerd.

Welke organen vallen als eerste uit?

Eerst vallen bijvoorbeeld de longen uit (ARDS) , gevolgd door lever, darmen, nieren en/of andere functies, zoals de bloedstolling.

Hoe merk je de laatste levensfase?

De stervensfase De stervensfase
  • Verminderde behoefte aan eten en drinken. ...
  • Veranderingen in de ademhaling. ...
  • Het leven loslaten. ...
  • Een levensfase vol contrasten en met een eigen tempo. ...
  • Onrust en verwardheid. ...
  • Waken - kostbare tijd. ...
  • De bloedsomloop neemt af. ...
  • Minder contact – verandering in bewustzijn.

Hoe snel gaat versterven?

Dat kan geleidelijk, maar ook op één bepaald moment. Door het lichaam vocht en voedsel te onthouden, gaat het lichaam de eigen reserves aanspreken. Afhankelijk van de conditie, sterft iemand doorgaans binnen één à twee weken.

Vorige artikel
Waarom ademt mijn kind zo snel?
Volgende artikel
Is alimentatie inkomen?