Wat zijn de mogelijke risico's en complicaties van een curettage? | Bijwerkingen van dilatatie en curettage

Wat zijn de nadelen van een curettage?

Gevraagd door: Amina Weeldenburg  |  Laatste update: 4 juli 2025
Score: 4.8/5 (21 stemmen)

Het nadeel is dat het wel een ingreep is. Mogelijk heb je een iets verhoogde kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Een enkele keer gaat het slangetje door de wand van de baarmoeder (1 op 100). Meestal heeft dit geen gevolgen.

Wat is het risico van een curettage?

na een curettage is er meer kans is op verklevingen in de baarmoeder. En ook is er meer risico heeft op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

Hoe lang duurt het herstel na curettage?

Als u weer thuis bent, kunt u uw dagelijkse activiteiten geleidelijk uitbreiden tot uw normale niveau. Bouw op deze manier uw activiteiten geleidelijk op. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u zich weer helemaal voelt aangesterkt. Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten.

Wat is de kans op verklevingen na een curettage?

Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Normaal gesproken is dat 6 procent. Na een curettage is dat volgens de onderzoekers 9 procent.

Wat zijn de risico's van een baarmoedercurettage?

Hoewel sommige van deze complicaties zeldzaam zijn, is het belangrijk dat u volledig op de hoogte bent van alle risico's. Overmatig bloeden na een dilatatie- en curettageprocedure kan een nieuwe ingreep vereisen . Ook perforatie van de baarmoeder kan ertoe leiden dat u een nieuwe operatie nodig hebt. Baarmoederhalsbeschadiging kan hechtingen vereisen en het herstel kan langer duren.

16 gerelateerde vragen gevonden

Is baarmoeder weghalen een zware operatie?

Een hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) is een zware operatieve ingreep, waarvoor een ziekenhuisopname nodig is. Het herstel kan 6 weken of langer duren. Samen met de huisarts wordt bepaald in hoeverre hevig bloedverlies je leven beïnvloedt en welke behandelmethoden mogelijk zijn.

Wat is curettage van de placenta?

Een curettage is een medische behandeling. Bij een curettage haalt de gynaecoloog weefsel uit de baarmoeder. Deze ingreep wordt om verschillende redenen uitgevoerd. Bijvoorbeeld na een miskraam, om resten van de zwangerschap weg te halen of om weefsel weg te halen dat is achtergebleven na een bevalling.

Wat is beter, curettage of pil?

Verschil met curettage

Meestal is een curettage niet meer nodig als iemand Mifepriston en Misoprostol gebruikt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er na een curettage meer kans is op verklevingen in de baarmoeder. En ook dat een vrouw meer risico heeft op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

Hoe merk je dat je verklevingen hebt?

Vooral maagpijn, onverklaarde buikpijn, bekkenpijn en herhaalde rugklachten kunnen veroorzaakt worden door verklevingen in je buik. Die verklevingen zijn een soort van (kleine of grotere) littekens in je buik. Die trekken aan je bindweefsel en dat zorgt ervoor dat er aan andere organen getrokken wordt of aan je rug.

Waarom geen curretage?

Curettage is effectief maar brengt risico's met zich mee op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden.

Wat mag je niet doen na een curettage?

Leefregels na hysteroscopie en/of curettage
  • Geen geslachtsgemeenschap te hebben.
  • Geen bad te nemen, douchen mag wel.
  • Niet te zwemmen of een sauna te bezoeken.
  • Geen tampons te gebruiken, maandverband mag wel.

Wat zijn de leefregels na een curettage?

Leefregels na de behandeling

Dit is heel gewoon. Doe het thuis rustig aan. Waarschijnlijk kunt u weer snel aan het werk, maar vermijdt de eerste week al te grote inspanning of sport. U mag de eerste drie weken of zolang u bloed verliest geen tampons gebruiken en geen geslachtsgemeenschap hebben.

Hoe pijnlijk is een curettage?

Therapeutische curettage

Daarom heet deze ingreep een zuigcurettage. Soms kan een curettage klachten van overmatig bloedverlies verhelpen. Een curettage kan gelukkig ook steeds vaker door de gynaecoloog op de polikliniek worden verricht. Algehele narcose is dan niet nodig, terwijl er toch geen pijn wordt ervaren.

Hoeveel dagen rust na een curretage?

Soms wordt u voor een curettage opgenomen op de verpleegafdeling Gynaecologie. Meestal kunt u ook dezelfde dag weer naar huis. Soms is echter het nodig dat u één of meer nachten in het ziekenhuis blijft.

Wanneer mag ik weer vrijen na een curettage?

Zodra het bloedverlies begint te verminderen, mag je ook vrijen. Het is moeilijk te voorspellen wanneer je eerste maandstonden na de ingreep zullen optreden.

Wat is een mini-curettage?

Bij een micro-curettage neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving of soms lichte narcose.

Hoe groot is de kans op verklevingen na een curettage?

Zelden (1 op 1000) krijg je na de curettage verklevingen aan de binnenkant van de baarmoeder. Dit is nadelig voor je vruchtbaarheid. Mogelijk heb je hiervoor een andere operatie nodig.

Is een baarmoederontsteking gevaarlijk?

Dit is gevaarlijk! Een baarmoederontsteking maakt een teefje niet alleen erg ziek (niet eten, overgeven, sloom, koorts, dikke buik, evt. vuile stinkende uitvloei) maar ze kunnen hieraan sterven! Een correcte en snelle behandeling is dus gewenst.

Is endometriose kanker?

Verschillende onderzoekers hebben onderzocht of vrouwen met endometriose een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van kanker. Uit deze studies blijkt dat er geen bewijs is dat endometriose kanker veroorzaakt.

Wat te doen bij verklevingen in de baarmoeder?

Verklevingen kunnen alleen worden losgemaakt met een operatie. Helaas is er een grote kans op nieuwe verklevingen. Bovendien kunnen er organen beschadigen bij een operatie. Daarom opereren verklevingen we alleen als het echt nodig is.

Wat is een gemiste miskraam?

Het kan ook zijn dat je geen klachten hebt, maar tijdens een echo ontdekt dat de zwangerschap is gestopt. Er is dan geen kloppend hartje (meer) te zien. Dit heet ook wel een gemiste miskraam (je hebt het niet gemerkt). De medische term voor gemiste miskraam is het Engelse 'missed abortion'.

Kan een curettage mislukken?

De zwangerschapsafbreking kan ondanks grote zorgvuldigheid mislukken, vooral bij heel kleine zwangerschappen. De ingreep zal dan herhaald moeten worden. Daarom is nacontrole van groot belang. Verder kunnen schuldgevoelens of depressie ontstaan met name bij vrouwen, die alles alleen moeten verwerken.

Hoe maak je je baarmoeder schoon?

Een curetttage is het 'schoonmaken' van de baarmoeder. De gynaecoloog haalt weefsel uit de baarmoeder. Dit gebeurt via de schede en de baarmoedermond met een dun buisje (vacuümcurettage) of een klein schrapertje (curette). Dit gebeurt met een ruggenprik of onder algehele narcose.

Wat is een placentarest na een miskraam?

Het verwijderen van een achtergebleven deel van een placenta of miskraam. We noemen dit placentarest en miskraamrest: Soms blijft er na de zwangerschap of na een miskraam een stukje weefsel achter in de baarmoeder. Als dit een klein stukje is, kan de arts het met een tangetje verwijderen.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na curettage?

Er is meer kans dat bij een volgende zwangerschap de baby te vroeg geboren wordt. Na een curettage krijgen ongeveer 8-9 van de 100 vrouwen een vroeggeboorte vergeleken met 6 van de 100 vrouwen die geen curettage hebben gehad. Hoe vaker je een curettage krijgt, hoe groter de kans.