Te lang slapen is Gevaarlijk! - 3 Gevaren van te veel slaap

Wat zijn de gevolgen van teveel slapen?

Gevraagd door: Senn Klomp Jan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (69 stemmen)

Als u te veel slaapt, loopt u een groter risico op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes dan als u te weinig slaapt”, vertelt hij aan MAX Vandaag. Het verschil tussen beide slaapproblemen zit hem ook in de aandacht die ze krijgen. Een slaapoverschot is een minder bekend probleem dan een slaaptekort.

Wat gebeurt er als je teveel slaapt?

Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.

Is 10 uur slapen normaal?

Hoe lang iemand dan slaapt, verschilt. Gemiddeld slapen de meeste volwassenen 7 tot 8 uur aan één stuk. Sommigen voelen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen. Anderen hebben 9 tot 10 uur slaap nodig.

Wat merk je als je te lang hebt geslapen?

Symptomen. U voelt zich overdag slaperig en vermoeid en u valt makkelijk in slaap overdag. U slaapt erg lang. Ook kunnen depressieve gevoelens, geheugenproblemen en hoofdpijn voorkomen.

Is 14 uur slaap normaal?

Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.

34 gerelateerde vragen gevonden

Waarom ben je moe als je te lang slaapt?

Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.

Waarom kan ik zo lang slapen?

Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);

Kan je ook moe zijn door te veel te slapen?

Je herkent het vast wel dat je na een lange nacht slaap erg moe opstaat en haast niet vooruit te branden bent. Teveel slapen maakt slaperig! Belangrijk is de kwaliteit van je slapen. Niet iedereen heeft dezelfde aantal uren slaap nodig, maar gemiddeld heeft een volwassenen tussen de 6 en 9 uur slaap nodig.

Is veel slapen goed bij een depressie?

Te veel slapen bij een depressie

Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.

Is 12 uur slaap te veel?

Maar als u juist te veel slaapt (hypersomnie), kan dat ook een serieus probleem worden. Mensen met hypersomnie hebben een bovengemiddeld aantal uren slaap, 10 à 12 uur per dag, nodig om zich uitgerust te voelen. Maar dit betekent ook 2 tot 4 uur minder inspanning per dag, zowel fysiek als mentaal.

Kun je 20 uur slapen?

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar de langste slaap ooit ligt vermoedelijk ergens tussen de 20 en 23 uur. Dan word je onvermijdelijk wakker omdat je dorst hebt of moet plassen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het Kleine Leving Syndroom, ook wel Sleeping Beauty Syndrome genoemd.

Hoeveel slaapt slecht?

De slaapbehoefte hangt af van allerlei factoren, zoals leeftijd, geslacht, gezondheid en activiteit overdag. Gemiddeld slapen Nederlanders 7 uren en 12 minuten. Best veel zou je zeggen, maar toch is 63 procent van hen niet tevreden met hun slaap en geeft 1 op de 5 zijn of haar slaap een dikke onvoldoende.

Wat gebeurt er als je te lang in bed blijft liggen?

Het te lang in bed liggen zorgt ervoor dat je je spieren minder gebruikt, waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken. Daarnaast verslechterd je doorbloeding sneller en je algehele conditie gaat achteruit.

Wat is een normale tijd om naar bed te gaan?

Optimale inslaaptijd. Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Is veel slapen goed als je ziek bent?

Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak opnieuw onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.

Kun je je slaap inhalen?

Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken. Slaap werkt niet alleen in op de stofwisseling. Het afweersysteem en hart- en vaatstelsel lijden ook onder slaapgebrek.

Kan de hele dag slapen?

Als u overdag erg slaperig bent, dan kunt u last hebben van hypersomnie. Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Deze slaperigheid kan uw dagelijks leven negatief beïnvloeden. U bent moe, gedeprimeerd en heeft vaak hoofdpijn.

Waarom slaap ik zoveel overdag?

Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).

Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid?

Oververmoeidheid kan per persoon verschillende klachten geven, maar veel voorkomende klachten zijn:
  • Vergeetachtigheid.
  • Concentratieproblemen.
  • Sloom zijn.
  • Hoofdpijn.
  • Emotioneel reageren.
  • Prikkelbaarheid.
  • Lusteloosheid.
  • Gapen.

Kan je langer dan 24 uur slapen?

De 'juiste' hoeveelheid slaap is persoonlijk. Sommige mensen voelen zich na zeven uur slapen uitgerust. Anderen hebben een beetje langer nodig. In de meeste studies en door de meeste slaapexperts wordt echter meer dan negen uur slaap per etmaal beschouwd als buitensporig lang voor een volwassenen.

Is slaap voor 12 uur beter?

Slaapuren voor 12 uur 's nachts tellen dubbel

Dan slaap je waarschijnlijk net zo goed als mensen die om 22:00 uur al in bed liggen. De eerste uren van je slaap zijn wel het belangrijkste aangezien je dan het meest uitrust. Maar het maakt dus echt niets uit op welk tijdstip van de dag je deze eerste uren slaap ervaart!

Hoeveel slaap heeft een vrouw nodig?

Verschillen tussen man en vrouw

Zowel de duur van de slaap als de behoefte aan slaap is bij vrouwen hoger. Vrouwen slapen gemiddeld langer dan 9 uur. Ook bleek uit ditzelfde onderzoek dat vrouwen een hogere, zogenaamde slaapschuld hebben. Gemiddeld maar liefst 10 minuten per nacht langer dan de man.

Waarom krijg je hoofdpijn van te lang slapen?

Je hebt te veel geslapen

Slaap je meer dan negen uur per nacht, dan maakt je lichaam minder van het hormoon serotonine aan, legt dr. Napoli uit. Een tekort aan serotonine vermindert de bloedtoevoer richting het brein wat vaak resulteert in hoofdpijn.

Vorige artikel
Wie is een Triljonair?
Volgende artikel
Hoe vaak verlies je vruchtwater?