Cycle of Malnutrition

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?

Gevraagd door: mr. Silke de Boer PhD  |  Laatste update: 24 december 2023
Score: 4.9/5 (70 stemmen)

Gevolgen van ondervoeding Door een tekort aan energie en/of voedingsstoffen neemt niet alleen de vetmassa af, maar ook de spiermassa. Dit heeft directe gevolgen voor het dagelijks functioneren, bijvoorbeeld doordat men moeite krijgt met traplopen en boodschappen doen. Ook vergroot ondervoeding de kans op vallen.

Welke problemen kunnen ontstaan bij ondervoeding?

Ondervoeding kan lijden tot een aantal belangrijke complicaties: Verhoogd risico op infecties en een verminderde immuniteit. Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie.

Wat zijn de symptomen van ondervoeding?

Signalen van ondervoeding
  • gewichtsverlies van 3 kilo of meer (ook bij ondervoeding)
  • kleding zit ruimer (de riem moet een gaatje strakker)
  • ringen en horloge zitten losser.
  • iemand eet minder dan normaal.
  • kracht en conditie nemen af.
  • eetlust is verminderd.
  • gebitsprothese zit losser in de mond.

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding bij ouderen?

Dit leidt tot gewichtsafname. Ook als u (nog) niet mager bent, kunt u al ondervoed zijn door het verlies van spieren. Door gewichtsverlies is de kans op infecties hoger, gaat wondgenezing minder snel, verliest u spierkracht en spiermassa, waardoor u mogelijk sneller ten val komen.

Wat gebeurt er als je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt?

Te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen is niet goed. Het lichaam gaat dan spiermassa afbreken om in energie te voorzien, waardoor het lichaam verzwakt. Hierdoor ontstaat o.a. gewichtsverlies, lusteloosheid en herstel van ziekte gaat minder goed.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het gevolg van te weinig eten?

Een symptoom van te weinig eten is bijvoorbeeld vermoeidheid. Dat zie je terug aan je huid, je haren en je nagels. Eet je langere tijd heel weinig zonder dat je tekorten aanvult met supplementen, dan kan dit zich uiten in bijvoorbeeld botontkalking, spierafbraak en darmproblemen.

Wat zijn symptomen van ondergewicht?

Welke klachten heb ik bij ondergewicht?
  • Een slechte huid en slechtere tanden.
  • Vermoeidheid en een constant gevoel van moe zijn.
  • Vaker en sneller ziek of misselijk worden.
  • Verminderde lichaamsgroei.
  • Hoofdpijn.
  • Duizeligheid.
  • Lichaamsconditie neemt af.
  • Depressie en sombere gevoelens.

Wat doet ondergewicht met je lichaam?

Symptomen en gevolgen van ondergewicht

Je lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te kunnen functioneren. Je krijgt last van vermoeidheid, lusteloosheid en duizeligheid. Ook neemt je conditie, zowel lichamelijk als geestelijk af. Nadenken gaat minder goed, en het kan mogelijk zelfs leiden tot depressie.

Hoe los je ondervoeding op?

Ondervoeding kunt u tegengaan door te kiezen voor vet- en calorierijke voeding. Daarnaast is het bij risico op ondervoeding belangrijk om stapje voor stapje wat meer te eten. Natuurlijk moet de voeding wel gezond blijven. Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor voldoende eiwit.

Wat is de belangrijkste risicofactor op ondervoeding?

De belangrijkste risicofactor voor het optreden van ondervoeding is ziekte. Daarvoor zijn verschillende redenen, zoals verminderde voedselinname door een slechte eetlust, bijwerkingen van medicijnen zoals misselijkheid, psychische problemen en moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken en vertering van voedsel.

Wat is stille ondervoeding?

Uitdroging en ondervoeding zijn twee condities die ongemerkt kunnen ontstaan bij pasgeborenen; we noemen dit stille ondervoeding. Uitdroging ontstaat voornamelijk in de eerste twee levensweken, ondervoeding treedt meestal op als de zuigeling ouder is dan twee weken.

Wat gebeurt er met je lichaam als je niet eet en drinkt?

U wordt vermoeider en zwakker, en u gaat steeds meer tijd in bed doorbrengen. Geleidelijk aan wordt u steeds slaperiger en verliest u uiteindelijk uw bewustzijn. De periode daarna verloopt per persoon verschillend en duurt vaak niet langer dan 1 of 2& weken.

Is ondervoeding hetzelfde als ondergewicht?

Je hoeft geen ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn; zelfs personen met obesitas kunnen ondervoed zijn. Het verschil tussen ondervoeding en ondergewicht, is dat ondervoeding iets zegt over de micronutriëntenstatus van de persoon.

Wat is de oorzaak van ondervoeding?

De oorzaken van ondervoeding zijn niet alleen fysiek, maar ook psychisch of sociaal. Fysieke factoren zijn bijvoorbeeld een slechte eetlust, kauw- of slikproblemen, hoog medicijngebruik of het hebben van een ziekte, waaronder dementie. Ook kunnen mensen problemen hebben met het zelf boodschappen doen en koken.

Welke vormen van ondervoeding zijn er?

Ondervoeding ontstaat door disbalans tussen de inname of opname van voeding en de behoefte aan voedingsstoffen. Er zijn drie vormen: cachexie, sarcopenie en 'wasting'.

Waarom dikke buik bij ondervoeding?

Hongeroedeem treedt op bij een eiwittekort door een slechte of eenzijdige voeding. Ieder verlies van eiwit uit het bloed heeft invloed op de waterhuishouding door het wegvallen van de colloid-osmotische druk, waardoor er geen vocht meer uit de weefsels kan worden weggezogen.

Wat kan je doen bij ondervoeding?

Algemene tips
  1. Neem 3 hoofdmaaltijden.
  2. Neem tussendoortjes.
  3. Neem de tijd om iets te eten of te drinken in een rustige omgeving.
  4. Besmeer uw brood met margarine in plaats van halvarine.
  5. Beleg uw brood royaal.
  6. Kies in plaats van normaal brood eens voor pap, cornflakes/cruesli of ontbijtdrank.
  7. Kies vette vleesproducten.

Wat is ernstige ondervoeding?

Patiënten met een BMI < 18.5 hebben een grote kans (chronisch) ondervoed te zijn en patiënten met een normale of hoge BMI kunnen door recent gewichtsverlies toch ondervoed zijn. Bij ouderen ≥ 65 jaar gelden vanwege een afnemende lichaamslengte andere afkapwaarden en wordt een BMI ≤ 20 als risicovol beschouwd.

Wat is een gevaarlijk laag gewicht?

Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5 kg/m2. Wil je aankomen of ben je ongewenst afgevallen? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken. Is je BMI veel te laag (lager dan 17 kg/m2), neem dan in elk geval contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen.

Welke ziektes kun je krijgen door ondergewicht?

Ondervoeding. Lichamelijke aandoeningen, zoals ziekten van maag en/of darmen, AIDS, kanker, beroerte of ernstige brandwonden. Psychische aandoeningen, zoals de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa of dementie en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen.

Hoeveel kilo ondergewicht is gevaarlijk?

Wanneer is ondergewicht levensbedreigend? Een BMI van onder de 17 wordt al ervaren als zeer gevaarlijk. Levensbedreigend is het als jouw BMI nog een stuk lager blijkt te zijn. Het is dan zeer belangrijk om stappen te gaan nemen in jouw voeding.

Is ondergewicht gevaarlijk?

Hoewel slanke mensen veelal benijd worden door degenen die worstelen met afvallen, brengt ondergewicht ernstige risico's met zich mee. Om te beginnen ontwikkelen mensen met ondergewicht vaak concentratieproblemen, depressie en angststoornissen. Bij kinderen en pubers kan ondergewicht de ontwikkeling ernstig belemmeren.

Wat gebeurt er als je te licht bent?

Gevolgen ondergewicht

Verslechterde huid, haar of tanden. Je wordt vaker en sneller ziek of misselijk. Je energie niveau blijft laag waardoor je je constant moe gaat voelen. Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed wat klachten als hoofdpijn kan geven.

Vorige artikel
Wat is een droge verdrinking?