Ingebrekestelling | Wat en waarom?

Wat zijn de gevolgen van een ingebrekestelling?

Gevraagd door: drs Fem Hassan BA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (46 stemmen)

Ondanks dat er vaak geen ingebrekestelling nodig is, wordt een ingebrekestelling wel vaak voor de zekerheid verzonden, omdat een vergeten ingebrekestelling problemen kan opleveren. Die problemen kunnen leiden tot het onterecht ontbinden van de overeenkomst of tot het onterecht vorderen van schadevergoeding.

Wat gebeurt er na een ingebrekestelling?

Wanneer de debiteur geen gehoor geeft aan de ingebrekestelling, is hij in verzuim. Pas hierna kan je juridische maatregelen nemen zoals het eisen van een schadevergoeding of het inschakelen van een incassobureau zoals Schuldenaar in Nederland.

Wat als iemand niet reageert op een ingebrekestelling?

Reageert de andere partij ook niet op uw ingebrekestelling of komt er geen oplossing? Dan is hij officieel in verzuim. Vanaf dat moment kunt u de overeenkomst ontbinden en een eventuele schadevergoeding eisen. Stuur een aangetekende brief waarin u aangeeft de overeenkomst te ontbinden.

Hoe moet je reageren op een ingebrekestelling?

Wat staat er in de voorbeeldbrief 'Reageren op de ingebrekestelling'?
  1. Datum van de klacht.
  2. Onderwerp van de klacht.
  3. Omschrijving van de klacht.
  4. Eens of oneens met de klacht.
  5. Wijze van klacht oplossen.
  6. Verzenddatum van deze voorbeeldbrief.

Wat als je in gebreke wordt gesteld?

Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling waarin u aangeeft dat de andere partij tekortschiet in de nakoming van een afspraak (in gebreke stellen). In de ingebrekestelling geeft u een tweede (en vaak laatste kans) om alsnog de afspraken na te komen voordat u andere stappen onderneemt.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een redelijke termijn voor ingebrekestelling?

Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning waarbij de schuldenaar een redelijke termijn wordt gesteld om alsnog zijn verplichtingen na te komen. Die redelijke termijn wordt vaak op twee weken gesteld.

Is een ingebrekestelling verplicht?

De ingebrekestelling heeft dus ook een waarschuwings- en informatiefunctie en is in die zin verplicht. Het basisprincipe is dat u als schuldeiser steeds verplicht bent om uw debiteur voorafgaandelijk in gebreke te stellen, wanneer u vaststelt dat uw schuldenaar zijn verbintenissen niet naleeft.

Hoe lang duurt ingebrekestelling?

Nadat u ons in gebreke hebt gesteld, moeten wij binnen 2 weken een beslissing nemen.

Kan een ingebrekestelling ook per mail?

De ingebrekestelling moet schriftelijk of per e-mail worden verzonden; Er moet duidelijk vermeld worden wat de gevolgen zijn als de afspraken niet worden nagekomen; Er dient een redelijke termijn worden gesteld om de andere partij de afspraken te laten nakomen.

Kan een ingebrekestelling mondeling?

Zoals hierboven vermeld is vereist dat de ingebrekestelling schriftelijk wordt gedaan, een mondeling bericht is dus niet voldoende. Veiligheidshalve adviseren wij u de ingebrekestelling per post toe te sturen, alsmede nog op ten minste één andere wijze (fax, e-mail, aangetekende post, etc).

Wat als iemand zijn afspraken niet nakomt?

Stuur een ingebrekestelling

Laat de andere partij dan via een aangetekende brief weten dat hij 'in gebreke' is. Dit betekent dat hij zich niet houdt aan de overeenkomst. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling. U geeft de andere partij dan een laatste kans om de afspraken na te komen.

Wat moet er in een goede ingebrekestelling staan?

Een ingebrekestelling moet voldoen aan de volgende vereisten:
  • schriftelijk (per e-mail mag ook);
  • opsomming gebreken;
  • eisen van nakoming;
  • grondslag nakoming (meestal op grond van de gesloten overeenkomst); en.
  • een duidelijke redelijke termijn stellen.

Kan een ingebrekestelling achterwege blijven?

Strikt genomen had de schuldeiser dan een ingebrekestelling moeten uitbrengen, zij het dat de schuldenaar zich daarop niet kan beroepen. In andere gevallen kan gesteld worden dat een ingebrekestelling achterwege kan blijven op grond van de redelijkheid en billijkheid (de zogenaamde “aanvullende werking”).

Hoe lang mag een gemeente doen over een aanvraag?

Wat redelijk is, hangt af van de soort beslissing en hoe ingewikkeld de aanvraag of het bezwaar is. Een redelijke termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. De overheid moet in ieder geval binnen 8 weken een besluit nemen of een nieuwe beslistermijn bekendmaken.

Wat houdt niet nakoming in?

Bij een overeenkomst moeten beide partijen zich houden aan hun afspraken. Met enige regelmaat worden de afspraken niet nageleefd en zit de ander met schade. Komt één van de partijen zijn/haar verplichting niet (volledig) na? Dan is er sprake van een zogenaamde onjuiste nakoming of een niet-nakoming.

Hoe nakoming vorderen?

Nakoming vorderen – via de rechter

'Tenzij uit de wet, uit de aard der verplichting of uit een rechtshandeling anders volgt, wordt hij die jegens een ander verplicht is iets te geven, te doen of na te laten, daartoe door de rechter, op vordering van de gerechtigde, veroordeeld'.

Wat zijn de vereisten om schadevergoeding te vorderen in geval van niet nakoming van een overeenkomst?

Wanneer nakoming blijvend onmogelijk is, is geen verzuim nodig en kan direct schadevergoeding worden gevorderd. Is nakoming wel nog mogelijk, direct of na enige tijd, dan moet de wederpartij eerst in verzuim zijn voordat schadevergoeding kan worden verkregen.

Wat gebeurt er als je schadevergoeding niet betaald?

Zodra de rechtbank een schadevergoeding oplegt aan een dader komt het Openbaar Ministerie in actie. Zij geven het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de opdracht om het geld bij de dader op te halen. Kan de dader het bedrag niet binnen acht maanden betalen, dan schiet de staat het smartengeld voor.

Wie moet schadevergoeding betalen?

De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.

Hoeveel recht op schadevergoeding?

Er is geen sprake van een maximale schadevergoeding. Wel zijn er richtbedragen per letselschadecategorie, maar dit zijn geen 'harde' grenzen: Gering letsel maximaal € 2.000,- Licht letsel maximaal € 3.500,-

Wat zijn de 4 voorwaarden voor schadevergoeding ogv wanprestatie?

Dat zijn: nakoming met schadevergoeding, opschorting van de verplichtingen, vervangende schadevergoeding en het ontbinden van de overeenkomst.

Wat kan je niet vorderen bij wanprestatie?

Bij een rechtsgeldig beroep op overmacht bestaat geen recht op schadevergoeding wegens wanprestatie. Indien vaststaat dat sprake is van een tekortkoming in de nakoming van een verbintenis kan de schuldenaar aanvoeren dat deze tekortkoming niet toerekenbaar is en dat sprake is van overmacht.

Wat is de wettelijke grondslag voor een vordering tot nakoming?

Nakoming wordt geregeld in art. 3:296 BW: Lid 1: Tenzij uit de wet, uit de aard der verplichting of uit een rechtshandeling anders volgt, wordt hij die jegens een ander verplicht is iets te geven, te doen of na te laten, daartoe door de rechter, op vordering van de gerechtigde, veroordeeld.

Wat zijn de vier eisen voor een onrechtmatige daad?

Eisen voor aansprakelijkheid
  • onrechtmatige gedraging.
  • toerekenbaarheid van de daad aan de dader.
  • schade.
  • causaliteit.
  • relativiteit.

Hoe stel je de gemeente in gebreke?

Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen. Doet de gemeente dit niet, dan moet zij een bedrag aan u betalen. Dit bedrag heet een dwangsom.