Overgang - Wat is het en hoe kom je erdoor heen?

Wat zijn de eerste tekenen van de overgang?

Gevraagd door: Jill Veenstra  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (66 stemmen)

Wat merk ik van de overgang?
  • Er zit meer of minder tijd tussen uw ongesteldheid dan u gewend was.
  • U bent langer of korter ongesteld.
  • U kunt erger ongesteld worden en meer bloed verliezen. Bij sommige vrouwen wordt het bloedverlies minder.
  • Ook andere klachten bij ongesteldheid kunnen veranderen.

Hoe weet je dat de overgang begint?

De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.

Hoe kun je testen of je in de overgang bent?

De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.

Wat zijn de 8 overgangsklachten?

Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de overgang?

De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de fases van de overgang?

De overgang bestaat uit 4 fasen:
  • Premenopauze; Dit is de fase voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormoonhuishouding verandert. ...
  • Perimenopauze; Dit is de fase rondom de menopauze. ...
  • Menopauze; Dit is de fase waarin de laatste menstruatie voorkomt. ...
  • Postmenopauze; Dit is de fase na de menopauze.

Wat is het beste middel tegen de overgang?

Hormonen gebruiken helpt het beste tegen opvliegers. Gebruik geen fyto-oestrogenen, zilverkaars of andere middelen. Deze helpen niet en kunnen (erge) bijwerkingen hebben. Bij een droge vagina in de overgang helpt bijvoorbeeld een gel met hyaluronzuur.

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen.

Welke leeftijd is de overgang voorbij?

op 50 jarige leeftijd heeft ongeveer de helft van de vrouwen de menopauze bereikt; de overgang begint meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar; vrouwen kunnen vervroegd in de overgang komen, ze zijn dan soms pas in de twintig; vrouwen die roken komen meestal eerder in de overgang.

Kun je ineens in de overgang zijn?

De gemiddelde vrouw komt rond haar vijftigste in haar overgangsjaren. Toch kan de menopauze bij sommige vrouwen vroeger of later beginnen: er kan dus sprake zijn van een vroegtijdige overgang (rond 40 jaar) en een laattijdige overgang (na 55 jaar).

Hoe ziet de laatste menstruatie eruit?

Een veranderde ongesteldheid is één van die symptomen. Vaak is de menstruatie ook één van de eerste dingen die veranderd tijdens de overgang. Voor sommige vrouwen betekent dit dat de ongesteldheid korter duurt, voor anderen gaat de overgang juist gepaard met een hevige menstruatie met zware bloedingen.

Wat kun je beter niet eten in de overgang?

Het advies: voeding met een hoge glycemische index, grote hoeveelheden zout, verzadigde transvetzuren en cafeïne kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden.

Welke vitamines heb je nodig in de overgang?

Vitaminen en de overgang: wat heb je nodig?
  • Omega 3 vetzuren.
  • Vitamine D. Vitamine D haal je uit zonlicht, vette vis, eieren en boter en draagt bij aan het op niveau houden van je botmassa én botontkalking tegen te gaan. ...
  • Calcium. Zoals gezegd, maakt de overgang het de botten niet makkelijk. ...
  • Vitamine C. ...
  • Tip tegen opvliegers.

Hoe vaak wordt je ongesteld in de overgang?

Tijdens het begin van de overgang komen je menstruaties vaak korter achter elkaar dan dat je gewend bent. Daarnaast kunnen de menstruaties ook heviger worden en gepaard gaan met meer bloedverlies en eventuele stolsels.

Kun je afvallen als je in de overgang bent?

Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.

Waarom verdwijnt je taille in de overgang?

De typische vetverdeling waardoor vrouwen hun vrouwelijke vormen krijgen (gynoïde vetverdeling), gaat zich herverdelen richting een meer mannelijk figuur (androïde vetverdeling). Dat verklaart meteen waarom de taille verdwijnt tijdens de overgang.

Wat zijn de meeste klachten bij de overgang?

Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.

Wat gebeurt er in het lichaam van een vrouw bij de overgang?

De bekendste symptomen van de menopauze zijn stemmingswisselingen, opvliegers en slaapproblemen. Stemmingswisselingen ontstaan door de continue schommelingen in hormoonconcentraties. Oestrogeen en progesteron hebben een effect op de productie van serotonine, wat weer verantwoordelijk is voor de stemmingsregulering.

Waarom slaap je slecht in de overgang?

Slecht slapen tijdens de overgang komt mede omdat minder oestrogeen, minder melatonine betekent en laat dit laatste hormoon nu juist essentieel zijn bij het inslapen. Daarnaast kun je slechter in slaap komen door het meer transpireren en vaker ervaren van opvliegers.

Welke Thee is goed voor de overgang?

Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze. Kies daarom voor kalmerende infusies op basis van kamille, citroenmelisse, passiebloem of valeriaan. Ook depressieve gevoelens kunnen tijdens deze fase ontstaan. Sint-Janskruid helpt om deze gevoelens te verminderen.

Wat heeft een vrouw in de overgang nodig?

Gezond eten en voldoende bewegen helpen om overgangsklachten te verminderen en zijn ook daarna cruciaal. Want met de overgang neemt de kans op osteoporose en hart en vaatziekten flink toe. Weinig vrouwen ervaren de overgang als een rustig en geleidelijk proces.

Wat is goed voor vrouwen in de overgang?

Fruit en groenten zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het is dus geen gekke gedachte dat het consumeren hiervan effect zou kunnen hebben op de mate van overgangsklachten. In een interventieonderzoek van een jaar bij meer dan 17.000 vrouwen in de overgang werd deze stelling bewezen.

Waarom verandert je figuur in de overgang?

Oestrogeen zorgt namelijk voor de typische ronde vormen van vrouwen, vooral rond de dijen en billen. Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert de verdeling van de opslag van vet: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten voller.

Kun je in het bloed zien of je in de overgang bent?

De overgang is makkelijk te herkennen aan jouw symptomen in combinatie met ons bloedonderzoek dat verschillende hormonen in jouw bloed vaststelt. Deze drie hormonen zijn: Oestradiol, LH en FSH. Het bloedonderzoek meet de hoeveelheid oestradiol in het bloed.

Waarom duizelig in overgang?

De productie van de hormonen progesteron en oestrogeen neemt af, waardoor je veel klachten kunt krijgen. De afname van deze hormonen kunnen ook leiden tot afwijkingen in je binnenoor, de plek waar het evenwichtsorgaan zich bevindt. De kans is dus aanwezig dat je tijdens de overgang last krijgt van duizeligheid.