De 3 fases van een bevalling

Wat zijn de drie verschillende fasen van de geboorte?

Gevraagd door: Lara Briere  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (16 stemmen)

De bevalling wordt opgedeeld in verschillende fasen: Latente fase: het verstrijken van de baarmoedermond en ontsluiting tot 1-3cm. Actieve (ontsluitings) fase: het ontsluiten van de baarmoedermond tot 10cm. Uitdrijving (pers) fase: de geboorte van de baby.

Hoeveel fasen heeft een bevalling?

Een bevalling bestaat uit 4 fases: het begin, de ontsluiting, de uitdrijving en de nageboorte.

Hoe lang kun je met 3 cm ontsluiting lopen?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Kan je al ontsluiting hebben zonder weeën?

Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.

36 gerelateerde vragen gevonden

Waarom heb ik nog geen weeën?

Als er geen goede weeën zijn, kan het zijn dat wat pijnstilling voldoende is om meer rust te creëren waardoor het adrenalinegehalte afneemt en de oxytocine haar werk kan doen. Soms is het nodig om een infuus met oxytocine te krijgen om betere weeën te krijgen.

Kun je voelen als je ontsluiting hebt?

Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.

Hoe weet je of het rommelt voor de bevalling?

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder is een spier en die spier is aan het oefenen.

Hoe merk je dat bevalling nadert?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Het is de opening van de baarmoeder. Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm). Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd.

Wat als je 3 cm ontsluiting hebt?

3 cm ontsluiting

Als je 3 centimeter ontsluiting hebt, is je baarmoedermond zo groot als een plakje banaan. De weeën worden iets krachtiger en pijnlijker en duren ook langer. Tijdens de ontsluitingsfase komt je verloskundige regelmatig langs om te controleren hoe de bevalling vordert.

Hoe lang rondlopen met 4 cm ontsluiting?

Middenfase bevalling: van 4 tot 8 cm ontsluiting

Ongeveer om de 4-5 minuten in het begin van deze fase en om de 2-3 minuten later in deze fase. Maar, belangrijker nog, de weeën worden krachtiger. Het wordt lastiger om de weeën op te vangen. Je hebt al je aandacht nodig bij de weeën.

Hoe lang tot volledige ontsluiting?

Daarna heb je volledige ontsluiten en mag je gaan persen, waarna je baby geboren mag worden. Het ontsluiten duurt gemiddeld voor een eerste bevalling tussen de 10 en 16 uur, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per vrouw.

Hoe erg is een bevalling?

Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.

Welke fase van de bevalling duurt meestal het langst?

Duur van de bevalling

De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit. Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter.

Hoe lang duurt eerste fase bevalling?

De latente fase duurt gemiddeld 8 uur bij je eerste kind, maar kan ook meer dan 12 uur duren. We spreken van de actieve fase vanaf 3-4 centimeter ontsluiting. De weeën komen nu vaker, om de 2 tot 3 minuten, duren een minuut en worden krachtiger.

Hoe gedraagt de baby zich vlak voor de bevalling?

Stilte voor de storm

Vaak worden baby's kort voor de bevalling rustiger. Ze slapen veel en dan bewegen ze soms wat minder. Zo sparen ze energie voor de bevalling, want ook voor baby's is dat een hele inspanning.

Is een baby rustig voor de bevalling?

Kindje wordt rustiger

De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.

Hoe lang menstruatiepijn voor bevalling?

Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken.

Doet ontsluiting voelen pijn?

In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat. Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt.

Hoe voelt toucheren?

Toucheren kan een beetje gevoelig zijn, vooral als je de spieren rondom je vagina (bewust of onbewust) aanspant. Probeer je daarom tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen. Tijdens een wee doet een inwendig onderzoek bijna altijd pijn. Geef het dus aan als je een wee voelt aankomen.

Kan je zelf voelen of je baby is ingedaald?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Wat is Pprom?

PPROM is de Engelse afkorting voor 'preterm pre-labor rupture of membranes'. In het Nederlands spreken we van vroegtijdig gebroken vliezen, ofwel vruchtwaterverlies voor de zwangerschapsduur van 37 weken.

Hoe kan je de weeën opwekken?

Manieren om een bevalling op te wekken
  • Kunstmatig de weeën opwekken omdat de baarmoedermond niet rijp is. ...
  • Weeën opwekken met een infuus. ...
  • Bevalling opwekken door strippen. ...
  • Bevalling opwekken door drukpuntmassage. ...
  • Bevalling opwekken door bepaald eten of drinken. ...
  • Bevalling opwekken door seks.

Wat is Reflectoire Persdrang?

Reflectoire persdrang is onophoudbare persdrang. Je voelt dan aan je lijf dat je de wee niet meer weg kunt zuchten en je buikspieren spannen als een reflex aan. Je hebt het gevoel dat je niets anders kunt dan meepersen.

Volgende artikel
Is EuroCollege een goede school?