Wat zijn de belangrijkste signalen van zwangerschapsdiabetes?
Gevraagd door: dr.h.c. Pippa Friehus | Laatste update: 8 december 2023Score: 4.2/5 (68 stemmen)
- erge dorst;
- veel plassen;
- uw kind is duidelijk veel groter dan normaal voor dat moment in de zwangerschap.
Hoe merk je dat je zwangerschapsdiabetes hebt?
- moeheid.
- veel dorst.
- veel plassen.
- een te snel groeiend kind (macrosomie)
- te veel vruchtwater (polyhydramnion)
Waar heb je last van bij Zwangerschapssuiker?
Zwangerschapssuiker kan de volgende klachten geven: veel dorst. veel plassen. extreme groei van de baarmoeder.
Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.
Kan je zwangerschapsdiabetes voelen?
Geen symptomen, wel riscico's. Zwangerschapsdiabetes verloopt bijna altijd zonder enig symptoom, maar kan zonder behandeling wel ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.
Waar jeuk zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.
Wat mag je niet eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?
Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.
Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor baby?
Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.
Kan zwangerschapsdiabetes kwaad voor de baby?
Op korte termijn. Als je je goed laat opvolgen en behandelen, brengt zwangerschapsdiabetes geen ernstige complicaties teweeg bij je baby. De bloedsuikerwaarden zijn immers meestal pas te hoog na de 20ste week van de zwangerschap.
Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?
De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.
Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?
Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes. Meestal treedt dit pas op na de twintigste week van de zwangerschap.
Is zwangerschapsdiabetes te voorkomen?
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de 2e helft van je zwangerschap kan ontstaan. Hoewel een gezonde levensstijl belangrijk is, kan je zwangerschapsdiabetes niet voorkomen.
Waarom inleiden bij zwangerschapsdiabetes?
Voor alle vormen van diabetes:
Dat gebeurt vooral als u te hoge bloedglucosewaarden heeft tijdens de zwangerschap, de baby krijgt dan te veel glucose binnen. Een zware baby kan de bevalling moeilijker maken. Bij vrouwen met diabetes wordt daarom vaker gekozen voor een inleiding of kunstverlossing.
Wat is de kans op zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.
Wat veroorzaakt Zwangerschapssuiker?
Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.
Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?
Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.
Welke vrouwen hebben een grotere kans dat ze te maken krijgen met diabetes?
vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.
Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?
Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.
Kan je genezen van zwangerschapsdiabetes?
Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen.
Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?
Het is belangrijk dat je bloedsuiker niet te veel verandert: je bloedsuiker moet niet vaak hoger en dan weer lager worden. Daar kun je voor zorgen met wat je eet en drinkt. Van de diëtist krijg je adviezen die speciaal voor jou zijn. Ze passen bij je gewicht, hoe lang je zwanger bent en de metingen van je bloedsuiker.
Hoe test je zwangerschapsdiabetes?
Een glucosetolerantietest kan nodig zijn om te onderzoeken of u zwangerschapsdiabetes heeft. Glucose is een suiker dat in veel eten en drinken zit. Voor deze test krijgt u een suikerdrankje. Daarna laat u 3 keer bloed afnemen.
Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Wat voor ontbijt bij zwangerschapsdiabetes?
Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.
Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?
Om er voor te zorgen dat het bloedglucose niet te hoog wordt, is het belangrijk de hoeveelheid koolhydraten goed over de dag te spreiden. Streef naar 3 hoofdmaaltijden en ook 3 tot 4 keer iets tussendoor. Een tussendoortje kan zijn een snee brood, een portie fruit of een melkproduct.
Waarom verschillende houdingen borstvoeding?
Wie werkt er in een kinderopvang?