Abdomen meaning ( with pictures )

Wat zijn abdomen in de buik?

Gevraagd door: ds. Michael van der Meer  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.6/5 (34 stemmen)

Het abdomen is de buik(holte). Wanneer we van buitenaf kijken dan zijn er 9 regio's onder- scheiden. Wanneer iemand buikpijn kan aanwijzen kan deze worden gelokaliseerd in een van deze regio's. In de buikholte liggen veel organen.

Welke organen liggen in het abdomen?

Organen die zich echt in de buikholte bevinden, zoals maag, lever, milt en het overgrote deel van de darmen liggen intraperitoneaal. Organen die er wel aan grenzen maar zich niet echt in de buikholte bevinden, zoals de nieren en het pancreas, noemt men extraperitoneaal (meestal retroperitoneaal).

Wat is een abdomen onderzoek?

Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.

Wat is een echo van de abdomen?

Wat is een echo van de buik? Met een echo van de buik kan de arts binnenin uw buik kijken, zonder dat hij of zij hoeft te snijden in uw lichaam. Op de echo ziet de arts bijvoorbeeld organen en bloedvaten in uw buik. Een echo-apparaat bestaat uit een echokop die verbonden is met een computer met beeldscherm.

Is een tumor te zien op een echo?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de eerste symptomen van kanker?

Let daarom op deze 10 symptomen die kunnen wijzen op kanker:
 • Slikklachten.
 • Een verdikking of knobbeltje in je lichaam.
 • Een plekje of knobbeltje op de huid.
 • Je poep verandert zonder reden of er zit bloed bij.
 • Veranderingen bij het plassen, bloed in je plas.
 • Je bent moe zonder reden.

Wat zijn de eerste tekenen van darmkanker?

De 7 signalen van darmkanker
 • Bloed of slijm bij de ontlasting;
 • Blijvend veranderd ontlastingspatroon;
 • Verminderde eetlust;
 • Buikkramp of buikpijn;
 • Loze aandrang;
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
 • Aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede.

Waarom moet je nuchter zijn voor echo abdomen?

Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.

Is alvleesklier te zien op echo?

Een echo. De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien.

Waarom klopt de dokter op je buik?

Bij percussie beklopt de arts de organen van de patiënt met de vingers. Dit onderzoek doen artsen om de dichtheid, inhoud, begrenzingen en grootte van organen te onderzoeken. Met percussie kunnen ze ook vaststellen of er vloeistof of lucht aanwezig is.

Wat kunnen ze zien op CT abdomen?

Een CT abdomen is een onderzoek van de buikinhoud en -organen (lever, milt, pancreas, galblaas, galwegen, nieren, maag, darmen, blaas …).

Waar zitten je abdomen?

Het abdomen is de buik(holte).

Wat zien ze op een CT-scan abdomen?

Het is een methode om een doorsnede te tonen van het lichaam. De radioloog ziet op deze opnamen alle inwendige organen en weefsels. Ook maakt de CT-scan de vorm, structuur en ligging van deze organen en weefsels zichtbaar. Het is gebruikelijk om bij de CT-scan van de buik contrastdrank te drinken.

Wat voel je als je last hebt van je alvleesklier?

Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.

Waarom MRI abdomen?

Een MRI abdomen (boven- en onderbuikorganen) is een non-invasieve onderzoeksmethode waarbij met behulp van een groot magnetisch veld driedimensionale beelden van de buikorganen wordt gemaakt. Bedoeld voor het opsporen of uitsluiten van afwijkingen zoals tumoren, cysten en ontstekingen.

Wat is zichtbaar op een MRI scan van de onderbuik?

De MRI-scan brengt aan het licht of er sprake is van cysten in de onderbuik. Buikpijn kan ook het gevolg zijn van blaasstenen of een ontsteking van de divertikels (diverticulitis). Ook dit kunnen we met een MRI-scan opsporen.

Hoe herken je problemen met alvleesklier?

Hoe kun je het herkennen? Vooral maag-darmklachten staan op de voorgrond: buikpijn na de maaltijd, vettige, stinkende diarree en een opgeblazen gevoel. Soms kun je vetdruppeltjes zien bovenop de stoelgang. Omdat ze niet oplossen in water komen ze bovendrijven in de wc-pot.

Hoe herken je alvleesklier kanker?

U kunt zich misselijk voelen of last hebben van een opgeblazen gevoel. Ook kan de alvleesklierkanker leiden tot slikproblemen. Door de verminderde eetlust kan uw gewicht afnemen. Verschillende factoren kunnen leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid.

Is alvleesklierkanker te zien in bloed?

Onderzoek om de diagnose alvleesklierkanker te stellen

bloedonderzoek – naar tumormarkers en om te kijken of je organen goed werken. echo van je bovenbuik – om afwijkingen in je galwegen en alvleesklier te zien. CT-scan van je buikholte – om afwijkingen in je galwegen en alvleesklier te zien.

Hoelang duurt echo abdomen?

Het maken van een echo van de buik duurt gemiddeld 15 minuten.

Hoe snel krijg je de uitslag van een echo?

Na het onderzoek

U krijgt de uitslag van uw arts. Meestal is dit na 2 werkdagen.

Waarom mag je niet plassen voor een echo?

We brengen gel aan op je onderbuik en met behulp van de echokop kunnen we de baarmoeder met het kindje erin in beeld brengen. Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen.

Is darmkanker in ontlasting te zien?

Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.

Hoe ziet poep eruit bij darmkanker?

Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is het bloed juist helderrood van kleur.

Welke kleur ontlasting bij darmkanker?

Klachten / symptomen darmkanker

Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.

Volgende artikel
Kan 2000 mg paracetamol kwaad?